Sultani çekirdeksiz üzüm, ihracat yolculuğuna hazır

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Sultani çekirdeksiz sofralık üzümün 25 Temmuz'da ihracat yolculuğuna başlayacağını belirtti. Türkiye'nin 2023 yılında taze üzüm ihracatından 134,6 milyon dolar döviz kazandığını söyleyen Uçak, 2024'te üzümden 100 milyon doların üzerinde döviz girdisi beklediklerini ifade etti.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hayrettin Uçak, Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığı'nda oluşturulan komisyonun, Manisa'daki bağlarda yapılan incelemeler sonucunda Sultani çekirdeksiz sofralık üzüm çeşidi için 25 Temmuz, Mevlâna (razaki) sofralık üzüm çeşidinde ise 7 Ağustos'tan itibaren ihracat izni verdiğini belirtti. Uçak, bu üründe Rusya, Ukrayna ve Polonya'nın en büyük pazarlar olduğunu ifade etti.

2023 Sultani üzüm ihracat değeri: 87 milyon dolar

Manisa, Denizli ve İzmir'de 60 bin civarındaki üreticinin yaklaşık 1 milyon 100 bin dekar alanda coğrafi işaret tescili Sultani çekirdeksiz sofralık üzümü yetiştirdiği bilgisini veren Uçak, üreticilerin hasat için hazırlıklarını tamamladığını ifade etti ve ekledi. "Türkiye, 2023 yılında taze üzüm ihracatından 134,6 milyon dolar döviz kazandı. 2023 yılında 87 milyon dolar olan bu üründeki ihracatımızı 2024 yılında 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz.