Zorlu zamanda hızlı büyüdük
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Zorlu bir zamandan geçiyoruz. Komşularımızda huzursuzluk had safhada. Ancak öyle bir konjonktürde dahi Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi'' dedi.
SİVAS - Sivas Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde oda binasında düzenlenen danışma kurulu toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, buradaki konuşmasına Afganistan'da düşen helikopterde şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.
Bakan Yılmaz, istihdam ve üretimin birbiriyle doğru orantılı olduğunu belirterek, işsiz sayısını en düşük seviyeye indirmek istediklerini söyledi. Yatırım yapan, izmet üreten ve istihdam oluşturanın yanında olacaklarını ifade eden Bakan Yılmaz, ''Zorlu bir zamandan geçiyoruz. Komşularımızda huzursuzluk had safhada. Ancak öyle bir konjonktürde dahi Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi. Dünya ekonomisi 2008 yılında yaşanan küresel krizin etkisinden kurtulamadan 2011'de yeni bir ekonomik buhranla karşı karşıya geldi. Bu dalgadan tüm gelişmiş ülkeler olumsuz etkilendi. Bu ülkeler hangisi? ne kadar etkilendi? nasıl etkilendi? tek tek söylemek istemiyorum'' dedi.
Kuraklık olmazsa işler iyi gider
Bakan Yılmaz, Türk ekonomisinin 2012 yılında hedefledikleri gibi yüzde 4 olarak büyüyeceğini ifade ederek, ''Bu şundan dolayıdır. Türkiye bu yıl bol yağış alıyor. Dolayısıyla tarımsal üretim daha iyi olacak. Herhalde hiç kimsenin bundan şüphesi yok. Yağış bol, Türkiye ekonomisinde kuraklık olmazsa işler iyi gider. Ayrıca bu yıl barajların dolması bahar ve yaz aylarında hidroelektrik santrallerinden elektrik üretimine ağırlık verileceğini gösterdiğinden doğal gaz faturası da azalacak'' diye konuştu.
Ekonominin iyiye gideceğini gösteren diğer işaretlerin de olduğunu anlatan Bakan Yılmaz, geçen yıl doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 74 oranında arttığını söyledi. Yılmaz, 2010 yılında 9 milyar dolar olan doğrudan yatırımların 2011 yılında 15.7 milyar dolara yükseldiğini belirterek, ''Türkiye 11 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi arasında 272 işlemde 13.7 milyar dolar tutarıyla en çok şirket satın alma ve birleşmesi yapan ülke oldu. Yılın ilk aylarında da doğrudan yabancı sermaye girişleri sürüyor'' dedi.
(AA)