Ziylan'ı, tedarikçi ordusu 1.5 milyar TL ciroya taşıyacak

Artık üretim kapasitesini artırmak için hiç yatırım yapmayacaklarını açıklayan Mehmet Ziylan yeni büyüme modellerini anlattı: Anadolu'da atölyelerle anlaşıp kapasitelerini 3'e katlıyoruz, alım garantisi verip atölyelerden fabrikalar yaratıyoruz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Flo mağazalarını bünyesinde bulunduran Ziylan Grup yeni bir tedarik modeli ile dünya markası olma hedefi koydu. Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, Konya, Antakya, Bursa ve İzmir gibi illerde atölyelere gittiklerini ve "Gelin sizi büyütelim" dediklerini söyleyerek yeni tedarik planlarını şöyle anlattı:

"Projenin başında Aykut Büyükekşi var. İl il dolaştık. 100-200 çift ayakkabı üreten atölyeleri 500-100 çift üreten tesislere dönüştürdük. 250 gün alım garantisi verdik. Sipariş vermesek bile paralarını ödüyoruz. Makineler alıp üreticilere kiraladık ve 40 atölyeyi kapasitesinin 3 katına çıkardık."

Ziylan Grup'un yıl sonu cirosunun 850 milyon TL olması bekleniyor. Cironun yaklaşık yüzde 52'si perakendeden geliyor. Mehmet Ziylan cironun 2015 yılında 1.5 milyar TL seviyesine çıkacağını söyledi. "Bu mütevazı bir hedef" diyen Ziylan, yeni tedarik sistemleri ile ilgili gelecek yıl önemli bir proje daha başlatacaklarını, burada Konya'yı üs olarak seçtiklerini açıkladı:

"Şimdi Konya'da 1000'er metrekarelik 20 tesis yapacağız. İldeki ufak atölyeleri buraya taşıyarak günde 20 bin çift üretir hale getireceğiz. Bu iki tesis 20 milyon TL'lik bir yatırım olacak bizim için. Bu şekilde atölyelerle büyüyeceğiz. 2015'e kadar bu tedarik sistemi ile 1.5 milyar TL ciroya ulaşacağız. Perakendeye ise 100 milyon TL yatırım yapacağız."

8 ayda % 72 büyüdü

Ayakkabı tabanı üreten fabrikalarının günlük 120 bin çiftlik kapasite ile Türkiye'nin en büyüğü olduğunu söyleyen Ziylan, ayakkabı fabrikalarının da yıllık 2.5 milyon adetle alanında en büyük olduğunu ancak bundan sonra üretim kapasitelerini artırmayacaklarını söyledi. "Ayakkabı üretimini hiç bırakmayacağız, ancak mevcut kapasitemizi koruyacağız" diyen Ziylan 2015 hedefleri paralelinde önümüzdeki 4 yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacaklarını, 204 olan toplam mağaza sayılarını 425'e çıkaracaklarını açıkladı.

Perakende sektörüne geç girdiklerini ancak hızlı büyüdüklerini anlatan Ziylan, 2009-2010 döneminde yüzde 68'lik büyümeye imza attıklarını, bu yılın ilk 8 ayında ise grup olarak yakaladıkları büyümenin yüzde 72 olduğunu söyledi. Ziylan, "2023 yılında Türkiye'den çıkacak 10 dünya markasından biri olmaya adayız. Bugün sektörde ilk 10 içindeyiz, 2015'te ilk 5 arasında olmayı hedefliyoruz" dedi.

Çin'le yaşamayı öğrendik

Yurtdışında halen biri Mısır, diğeri Irak'ta olmak üzere iki mağazaları olduğunu söyleyen Ziylan, 2013'e kadar Türkiye'ye yoğunlaşacaklarını daha sonra yurtdışında büyüyeceklerini vurguladı. "Önce Türkiye pazarında perakende ayağında gücümüzü artırmalıyız. Yabancıların rahatlıkla gelip hakimiyet kurabilecekleri bir pazar. Ama biz onlara papuç bırakmayacağız. Çin'le de yaşamayı öğrendik, pek çok alanda artık bizimle rekabet edemiyorlar" diyen Ziylan global büyüme planları içinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın öncelikli pazarlar olarak belirlendiğini söyledi. Ziylan önümüzdeki dönemde Tuzla'da bir lojistik merkez kurma hedefleri olduğunu da açıkladı.

Eşimle ilk kavgamı, balayında ayakkabı yüzünden ettim

Sürekli insanların ayaklarına, giydikleri ayakkabılara bakarım. Evleneli 2 gün oldu, eşim "Hep kadınların bacaklarına bakıyorsun" diyerek küstü bana. Birkaç sene sonra ailecek bakmaya başladık. İtalya'da fuara gideriz, boş zamanlarımızda bir cafede oturup ayakları izleriz.

Ameliyat ayakkabısı

Eskiden Avrupa'dan ayakkabı alırdık, gelir burada parçalara ayırıp modelini çıkarırdık. Bu ayakkabılara ‘ameliyat ayakkabısı‘ denirdi. Şimdi hızlı moda dönemi başladı artık tasarımcılara özel tasarım yaptırıyoruz.

Babam fabrikayı gezmek istedi

Babam ayakkabı bombesi üretiyordu. Uzun yıllar önce bir ayakkabı üreticisi babamı buluyor ve o dönem ithalat yapabilmesi için gerekli bir belge için tek üretici olan babamdan imza istiyor. Babamın belgeyi vermek karşılığında tek isteği fabrikalarını gezmek oldu. O dönem fabrikalar gizlenirdi. Biz sonra fabrika kurduk ve tüm üreticilere açtık, isteyen gezsin dedik.

Sektör küçük diye kaçırdık

Ayakkabı sektörünün büyümesi benim de avantajıma. Bir yabancı müşteriyi sadece sektör küçük diye kaçırdık. Bize, "Sizinle bir sorun yaşasam bu boyutta Türkiye'de üretim yapan firma çok yok, kendimi Türkiye'ye bağlayamam" diyerek Romanya'ya gitti.

1.8 milyon euro kira ödüyor

Flo, Avrupa'nın en büyük ayakkabı mağazasını İstiklal Caddesi'ndeki Anadolu pasajında açtı. 5 bin metrekare büyüklüğündeki mağaza, İstinyePark‘ın sahipleri Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'dan aylık 150 bin euroya kiralanmış. Bu dev mağazada ayda 40 ila 50 bin ayakkabı satılıyor. Mağazaya ayda 160 bin kişi giriyor. Flo'da satılan ayakkabıların ortalama fiyatı 45 TL. Ziylan, "Bu mağazayı açmadan önce günlerce İstiklal Caddesi'nde oturup gelen geçeni saydık" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir