Zirai don kayısı fiyatlarını artırdı

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle rekoltede yaşanan düşüşün, hediyelik kayısı paketlerinde 3 kata varan fiyat artışlarına neden olduğu bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle rekoltede yaşanan düşüşün, hediyelik kayısı paketlerinde 3 kata varan fiyat artışlarına neden olduğu bildirildi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ı, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70’inin Malatya'da gerçekleştiğini söyledi. 

Kentten yıllık 300-350 milyon dolar seviyesinde kuru kayısı ihracatı yapıldığını aktaran Özbey, yaklaşık 40 bin ailenin geçimini kayısıdan sağladığını kaydetti. 

Dünyanın Malatya'yı kayısıyla tanıdığını belirten Özbey, ülke dışından ya da yurt içinden gelip de yolu bir şekilde Malatya'dan geçen vatandaşların kendilerine, akrabalarına, arkadaşlarına ve komşularına kayısı almadan kentten ayrılmadıklarına dikkati çekti.

Özbey, yurt dışından tatillerini geçirmek için Malatya'ya gelenlerin de kentten ayrılırken mutlaka kayısı aldıklarını dile getirerek, "Bir yıl boyunca orada yiyorlar. En azından özlemlerini gideriyorlar" dedi.

Bu yıl mart ayında yaşanan zirai donun rekolteyi çok ciddi oranda düşürdüğüne dikkati çeken Özbey, bu durumdan Malatya ekonomisinin olumsuz etkilendiğini söyledi.

Özbey, hediyelik kayısı sektörünün de bu olumsuz tablodan üzerine düşen payı fazlasıyla aldığını ifade ederek, kayısı döneri, lokumu, pestili, çikolatası gibi ürünlerdeki fiyat artışının kuruyemiş sektörüne de sekte vurduğunu aktardı.

Vatandaşların kuruyemiş esnafına yüsek fiyat nedeniyle serzenişte bulunduğunu anlatan Özbey, "Bize, 'Niye bu kadar pahalandı' diye serzenişte bulunuyorlar. Ben de durumu anlatmaya çalışıyorum. Kayısının bu sene yüzyılın don felaketini yaşadığını, ürünün olmadığını, bu yüzden fiyatların bu kadar arttığını anlatıyorum. Vatandaşın biri bana şöyle söyledi, 'ben geçen yıl aynı miktarda ürün aldım 150 bin liraya mal oldu, bu sene 400 bin liraya.' 'Yapacak bir şey yok' dedim. Kayısıdan elde edilen mamuller de pahalandı" diye konuştu.

Fiyattaki artışın satışları da olumsuz etkilediğini anlatan Özbey, "Eskiden 2 kilo alan 500 gram, 5 kilo alan 1 kilo alarak buradan gidiyor" dedi. 

 Talep azaldı

Kentte bulunan Şire Pazarı'nda 25 yıldır esnaflık yapan Kenan Öztürk de hediyelik kayısı paketlerine yüksek fiyatı nedeniyle eskisi kadar talep olmadığını söyledi.

Dünyanın dört bir yanına kayısı gönderdiklerini anımsatan Öztürk, mart ayında yaşanan don hadisesinin sektörü durma noktasına getirdiğini vurguladı. 

Hediyelik kayısı paketlerinde yüzde 200'e varan fiyat artışları yaşandığını vurgulayan Öztürk, "Zirai don nedeniyle  kayısı fiyatı otomatikman artmıştır. Fiyatlar artınca paketlerde de bir artış oldu. Geçen sene 5 liraya sattığımızkayısı paketini, bu sene 10-15 liradan satmak zorunda kaldık. Geçen sene bu aylarda günde 100 tane sattığımız kayısı paketini, bu sene günde 10-20 adet zor satıyoruz" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir