Zafer Havalimanı ihalesine tek teklif, IC İçtaş'tan geldi
10 şirketin şartname satın aldığı ihalede, sadece IC İçtaş İnşaat teklif verdi.
ANKARA - Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yaptırılacak Zafer (Kütahya-Afyon-Uşak) Bölgesel Havaalanı'nın ihalesinde, IC İçtaş İnşaat tek teklif veren firma oldu.
Şirket, komisyonun talebi üzerine 32 yıl olan işletme süresi teklifini 29 yıl 11 aya çekti.
Zafer Bölgesel Havaalanı inşaatı ihalesi, Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünde kapalı zarf usulü ile gerçekleştirildi.
İhale Komisyonu Başkanı, DHMİ Genel Müdürlüğü APK Daire Başkanı Zafer Topuz, burada yaptığı konuşmada, DHMİ'nin daha önceki YİD modelli ihalelerinde sadece terminal binası yapımı olduğunu, Zafer Havaalanı ihalesinde ise bütünüyle yeni bir tesisin yapımı ve işletiminin gerçekleştirileceğini, bu nedenle ihalenin kurum açısından ilk olacağını söyledi.
Öte yandan Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin arasına yapılacak Zafer Havaalanı'nın, bölgesel özellik taşıyacağı için de bir "ilk" olacağını ifade eden Topuz, bu havaalanına yönelik bir önceki ihalede teklif veren firma olmadığı için ihalenin iptal edildiğini anımsattı. Bunun üzerine DHMİ Genel Müdürlüğünün şartnamede bazı düzenlemeler yaptığını anlatan Topuz, 28 Haziran olarak belirlenen yeni ihale tarihinin de şartname satın alan firmaların talebi üzerine bugüne ertelendiğini belirtti.
Zafer Topuz, 10 şirketin şartname satın aldığı ihalede, sadece IC İçtaş İnşaat'ın teklif verdiğini bildirdi.
Topuz'un açıklamalarının ardından teklif veren firmanın sunduğu zarflar noter huzurunda açıldı, mali ve teknik yeterlilikler komisyon tarafından burada incelendi.
YPK onayı kesinleşecek
İnceleme işlemlerinin ardından bilgi veren Topuz, firmanın teklifinin mali ve teknik açıdan yeterli olduğunu kaydetti.
Son olarak işletme süresinin yer aldığı teklif zarfı açan Topuz, IC İçtaş'ın 32 yıl olan işletme süresi teklifini, ihaleye giren tek firma olduğu için tekrar değerlendirmesini talep etti.
Bunun üzerine şirket yöneticileriyle görüşen IC İçtaş İnşaat Ulaştırma Projeleri Direktörü İlker Öksüz, süreyi 29 yıl 11 aya indirdiklerini açıkladı.
Firma yöneticilerine bu jestlerinden ötürü teşekkür eden Topuz, komisyonun, IC İçtaş İnşaat'a ihalenin verilmesi yönündeki kararının, öncelikle DHMİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu'nca onaylanacağını, daha sonra Ulaştırma Bakanlığının onayına sunulacağını ve taslak sözleşmelerin taraflar arasında paraflanmasının ardından YPK'ya gönderileceğini anlattı. Topuz, sözleşmenin YPK'nın onayından sonra imzalanacağını belirtti.
Bu arada, işletme süresi dışında olmak üzere, tesisin yapım süresinin 36 ay olması öngörülüyor.