Yüzde 7,5'lik bir büyüme öngörülüyor

Başbakan Yardımcısı Babacan, bu yıl için yüzde 7,5'lik bir büyümenin öngörüldüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Almanya'nın, Türkiye'nin 1 numaralı ticari ortağı olduğunu belirterek, "Almanya ile ticari hacmimiz geçen yıl 30 milyar dolara yaklaştı, bu yılın ilk 8 ayında da 25 milyar doları aşmış durumdayız" dedi.

Berlin'de Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI) ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen 1. Türk-Alman CEO Forumu'nda, Türkiye ve Almanya arasında çok güçlü bir dostluk, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel ilişkilerin olduğunu belirterek, her iki ülkenin birçok uluslararası konuya aynı perspektiften baktığını ve aynı ortak değerleri dünyanın dört bir yanında savunduğunu ifade etti.

Almanya'da yaklaşık 3 milyon Türk'ün yaşadığını ve ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal yaşantısına katkı sağladığını kaydeden Babacan, Türkiye'yi de her yıl 4 milyon Alman vatandaşının ziyaret ettiğine ve Türkiye'de yaşamayı tercih eden Almanların sayısının da hızla artmakta olduğuna işaret etti.

"Almanya ile ticari hacmimiz geçen yıl 30 milyar dolara yaklaştı, bu yılın ilk 8 ayında da 25 milyar doları aşmış durumdayız" diyen Ali Babacan, Almanya'nın Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olduğunu, Türkiye'de son rakamlara göre 4 bin 688 Alman şirketinin faaliyet gösterdiğini ve 4,6 milyar dolara yaklaşan bir yatırım olduğunu belirtti.

Babacan, "Dünyanın 5. büyük ekonomisi olan Almanya ile dünyanın 16. büyük ekonomisi olan Türkiye arasında ilişki potansiyelinin çok daha büyük olduğuna inanıyoruz. İki ülke ekonomisi arasında birbirini tamamlayıcı bir nitelik var. Bizim eksiklerimiz Almanya'da, Almanya'nın eksikleri bizde var. Bu eksikliklerin giderilmesinin BDI ve TÜSİAD'ın en önemli amacı olması gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Güçlü bir Avrupa'ya ihtiyaç var

Türkiye ve Almanya arasında mali konulardaki görüşlerin de büyük ölçüde uyuştuğunu, Almanya'nın, euro krizinden ancak güven ortamıyla çıkılabileceğini savunmasının da, AK Parti hükümetinin Türkiye'deki çabalarıyla örtüştüğünü belirten Babacan, Almanya ve Türkiye'nin dünyadaki tüm türbülanslara rağmen önemli bir büyüme yakalayan ülkeler olduğunu söyledi.

Türkiye-AB ilişkilerinin önemine de vurgu yapan Babacan, "Biz Türkiye-AB ilişkilerini bir kazan-kazan ilişkisi olarak görüyoruz. AB'nin kaybettiği ve Türkiye'nin kazandığı bir ilişki şekli değil ya da Avrupa'nın kazandığı, Türkiye'nin kaybettiği bir ilişki de değil" dedi.

Sadece Türkiye'nin kazançlı çıkması nedeniyle değil, dünyanın güçlü bir AB'ye ihtiyaç duyması sebebiyle de Türkiye'nin AB üyeliğinin şart olduğunu ifade eden Babacan, "Dünyanın günümüzde her zamankinden daha fazla bir şekilde güçlü bir Avrupa'ya ihtiyacı var" dedi.

Türkiye ilham kaynağı

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'de bir transformasyon sürecinin yaşandığını, bunun siyasi, sosyal ve ekonomik bir transformasyon olduğunu belirterek, çoğunluğu Müslüman bir ülkede demokrasinin iyi işliyor ve gelişiyor olmasının, çok geniş bir bölgeye çok olumlu mesajlar verdiğini söyledi.

Türkiye'nin çevresindeki birçok ülkede genç insanların artık kendisini daha cesur hissettiğini, "Türkiye bunu başarıyorsa, biz neden başaramıyoruz" diye kendi ülkelerindeki gelişmeleri sorguladığını ifade eden Babacan, "Türkiye başka ülkeler için ilham kaynağı olmakta" şeklinde konuştu.

Yüzde 7 buçuk büyürüz

Dünyanın birçok ülkesinde 2 önemli sorunun olduğunu, bunun kamu maliyeti ve bankacılık olduğunu ifade eden Babacan, bu her 2 konuda da Türkiye'nin yaptığı reformlarla sağlam bir duruş sergilediğini, 2009 yılındaki küresel daralmadan sonra Türkiye'nin yüzde 9 oranında büyüme kaydettiğini, bu yıl da yüzde 7 buçukluk bir büyümenin öngörüldüğünü söyledi.

İşsizliğin 2009 yılından bu yana yüzde 4 oranında düştüğünü ve Türkiye'de 2009'dan bu yana 3 milyon istihdam yaratıldığını belirten Babacan, Türkiye'de gelecek dönemde işgücü piyasasıyla ilgili reformlar gerçekleştireceklerini, yatırım imkanlarını artıracaklarını, İstanbul'u dünyanın 10. büyük finans piyasası haline getireceklerini ve hukuk reformunu devam ettireceklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir