Yüzde 10 barajı inecek mi?
AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın yüzde 10 seçim barajının kaldırılması yönündeki sözleri siyasetin yeni gündemini oluşturdu. AYM'nin barajı kaldırma girişimi karara bağlanırsa 2015 seçimlerinde çok tartışılan yüzde 10'luk seçim barajı olmayacak
İSTANBUL - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın 'yüzde 10 seçim barajının hak ihlali olduğu' yönündeki başvuruların 2-3 hafta içinde karara bağlanacağını söylemesi, Türkiye'de siyaset gündeminin tam ortasına oturdu. Politikacılar, seçimlere 6 ay kala yüzde 10 seçim barajının kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusuna odaklandı.
Tartışmayı başlatan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın sözleri oldu. Habertürk gazetesinden Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Kılıç, barajın kaldırılması konusunda AYM'ye yapılan bireysel başvurulara ilişkin raporların tamamlandığını söylemiş ve "Raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için 'bireysel'de değil de 'genel kurul'da görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız" demişti. Bu sözlerin dün Habertürk’ün manşetinde yer almasının ardından siyaset gündemi de bu konuya odaklandı. Zira Haşim Kılıç, AYM'nin seçim barajının kaldırılması yönünde karar alması halinde bu kararın 'anında uygulanacağını' söylemişti. Bir başka deyişle, böyle bir karar çıkarsa sadece 6 aylık bir süre kalmış bulunan 2015 seçimlerinde de barajın olmayacağını söylüyordu.
AYM Başkanı Kılıç sözlerinin büyük yankı uyandırması üzerine bir düzeltme yayınladı ve şu ifadeleri kullandı:
"Tabii ki Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaline ilişkin kararları hemen uygulanır. Ancak genel kurulumuzun böyle bir durumda yasama organına bunu düzeltmesi için süre vermesi de söz konusu olabilir. Yasa eğer iptal edilirse, yasa koyucuya bir süre verilir ve 'Şu kadar sürede yeni düzenleme yapılmalı' da diyebilir.”
Kılıç, Genel Kurul'un bu yönde bir karar alması halinde yüzde 10 barajı uygulamasının Haziran 2015’te devam edebileceğini de belirterek, "Çünkü usulü sorunlar çok fazla, seçime de az bir süre kaldı. Bundan dolayı yetişemeyebilir" dedi.
AK Parti'li Malkoç: AYM sınırları dışına çıkıyor
Cumhuriyet gazetesine konuşan YSK'daki AK Parti temsilcisi Şeref Malkoç konuyla ilgili olarak, AYM'nin usulüne uygun bir başvuru olmadığı için yasa iptali kararı veremeyeceğini, vermesi halinde kendi sınırlarının dışına çıkacağını söyledi. Malkoç, AYM Başkanı'nın açıklamalarının da Anayasa'ya uygun olmadığını söyleyerek, "Türkiye'nin en önemli sorunu erklerin birbirinin alanına girmesi. AYM, yüzde 10 barajını kaldıracak bir yasa iptali yoluna giderse, geçmişteki 367 barajı gibi bir garabet doğar" dedi
Demirtaş: Siyasetin önü açılır
Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker'e konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise, "Umut ediyorum ki bu yönde bir karar verir. Böyle bir sonuç, Türkiye’de demokratik siyasetin önünü açacak en önemli karar olur. Beklentimiz, temennimiz, bu yönde. Anayasa Mahkemesi nasıl tutuklu vekiller konusunda siyasetin önünü açan bir karar verdiyse, baraj konusunda vereceği karar da Türkiye siyasetine çok büyük katkı olur" ifadelerini kullandı.
CHP'li Gök: Baraj kaldırılmalı
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, partisinin seçim barajına karşı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Biz bugüne kadar yüzde 10 seçim barajının karşısında olmuş bir partiyiz. Kaldırılması yönünde kanun tekliflerimiz var. AKP’ye yarayan bir sistem mevcut. Bu nedenle barajın düşürülmesi gerektiğini ısrarla söylüyoruz. AYM de bu yönde bir karar verirse bu çok önemli bir karar olur ve önümüzdeki seçimleri oldukça etkiler."
MHP'li Yeniçeri: Türkiye çıkar iktidarını başından atmış olacak
MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri ise, seçim barajı meselesinin milli iradenin etkin olması bakımından 'çok önemli' olduğunu söyledi ve, "Seçim barajı meselesi milli iradenin etkin olması bakımından çok önemli. AYM durdu, durdu şimdi niye böyle bir karar veriyor? Bunun da düşünülmesi lazım. Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra karar veriyor. Yüzde 10 barajının kaldırılması durumunda Türkiye, tek parti iktidarını, çıkar iktidarını başından atmış olacak. Siyasette çok farklı bir tablo ortaya çıkacak" dedi.