Yurtdışı çıkış harçları kaldırılmıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, yurtdışı çıkış harçlarını kaldırırken onun yerine ikame edilecek bir gelir kaleminin olması gerektiğini belirterek "Öyle bir noktaya varılmadı. Dolayısıyla bu konu askıda duruyor" dedi
İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "e-GKS: Elektronik Genel Kurul Sistemi"nin birinci yılına ilişkin düzenlenen tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bakan Yazıcı, yurtdışı çıkış harçlarına ilişkin bir soruya, "Harçlar düşük gözüküyor ama bütçeye yaklaşık 700-800 milyon lira gibi bir gelir sağlıyor. Onu kaldırırken onun yerine ikame edilecek bir gelir kalemi olması lazım. Öyle bir noktaya varılmadı. Dolayısıyla bu konu askıda duruyor" yanıtını verdi.
Ortak sınır kapısı uygulaması başlıyor
Ortak sınır kapısı uygulamasına bugünlerde Gürcistan'la Sarp sınır kapısında başlayacaklarını anlatan Yazıcı, Akçakale Gümrük Kapısı'nın kapatılmasına yönelik bir soru üzerine şu açıklamalarda bulundu:
"Suriye ile bizim 8 gümrük kapımız var. Bunlardan birkaçı şu anda faal durumda, diğerleri kapalı. Suriye'de, özellikle Özgür Suriye Ordusu dediğimiz halk tarafından oluşturulmuş ordu ve farklı yapıdaki silahlı unsurların hem bu ülkedeki mevcut hükümete yönelik hem de kendi aralarındaki çatışmalar dolayısıyla gümrük kapılarımızda azami düzeyde bir güvenlik sorunu oluşmuştu. Akçakale Gümrük Kapısı da birkaç defa hükümete karşı mücadele eden unsurlar arasında el değişikliğine uğradı. Dolayısıyla şu anda orada güvensiz bir ortam söz konusu; hem Akçakale'de, hem de Karkamış'ta ve birkaç kapıda daha böyle.
Güvenlik ortamı geri gelince kapıyı açarız. Ayrıca kapının kapanması da değil bu; güvenlik sorunu dolayısıyla kapıdaki hizmetlerin, faaliyetlerin durdurulmasıdır. Faaliyetin durdurulmasına sebep olan olgu ortadan kalkınca gümrük hizmetleri yine devam edecektir ama şu anda henüz kalkmış değil"
Seçim sonrası yasalaşması için müzakereye açılacak
Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı çalışmalarına ilişkin bir soruya ise "Bu konudaki çalışmalar devam ediyor ve belli bir mesafe katedildi. Benim açımdan tamam durumda. Diğer paydaş kuruluşlarla arkadaşlarımız tekrar görüşecek. Sonra belki Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na konuyu taşırız. Oradan da Bakanlar Kurulu'na taşıyacağız. Meclis tatile girmeden önce seçim dolayısıyla yetişmesi mümkün değil ama seçimin hemen peşinde bu konuyu Meclis'te yasalaşmak üzere müzakereye açmış olacağız. Yaklaşık 28 maddelik bir taslak oluyor; o alandaki sorunları önemli ölçüde tasfiye edeceğine inanıyorum" açıklamasında bulundu.