Yunanlılar, yeni ekonomik önlemleri protesto etti

Bloomberg'in yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, yatırımcıların yüzde 73'ü Yunanistan'ın iflas etme olasılığı bulunduğuna inanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunanistan'ın başkenti Atina'da emekliler, "Hükümetin bütçe açığının daraltılması yolunda aldığı, emekli maaşlarının da kesintiye uğradığı, ekonomik önlemler ile sosyal güvenlik yasa tasarısını" protesto etti.

Kent merkezindeki "Kotsia" Meydanı'nda toplanan emekliler, Yunanistan Sağlık Bakanlığı önünde son bulan bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Bakanlık binasının girişini kısa bir süre için sembolik olarak "işgal eden" protestocular, daha sonra olaysız biçimde dağıldılar.

Öte yandan, Yunanistan Tüketici Birliği Başkanı Mihalis Çifakis, Özel "Vima" Radyosu'nda yayımlanan bir programa katılımında, tüketicinin alım gücünün, enflasyon artışı ve maaş kesintileri nedeniyle yüzde 25 oranında azaldığını söyledi.

"Aile bütçesinde 'serbest düşüş' yaşandığını" söyleyen Çifakis, gıda maddelerinin tüketiminde de yüzde 8 oranında azalma saptandığını kaydetti.

Ekonomik önlemler

Yunanistan'da, bütçe açığının daraltılması çalışmaları çerçevesinde, kamuda maaşları aylık 3 bin euroya kadar olan çalışanların, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşı, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerinin bundan böyle toplam bin euroya tekabül etmesini öngören önlemlere gidilmişti.

Önlemler çerçevesinde, aylık 2 bin 500 euroyu geçmeyen emekli maaşlarında da Paskalya ile tatil ödeneklerinin 200'er, Noel maaşının ise 400 euro olarak belirlendiği, daha yüksek emekli maaşlarının ise düşürüleceği açıklanmıştı.

Kamu çalışanlarının ödeneklerinde yüzde 8 oranında kesintiye gidilirken, kamuda gerek maaşların gerekse emekli maaşlarının dondurulduğu vurgulanmıştı.

KDV'nin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkartılması, sigara ve alkollü içki fiyatlarında yüzde 10 oranında ek vergi uygulanması, lüks harcamalarda ise vergilerin artırılması alınan önlemler arasındaydı.

Öte yandan, Yunanistan'da geçtiğimiz Mart ayında da bir dizi ekonomik önlem alınmıştı.

Bu önlemler, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV'nin yüzde 19'dan yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 oranında kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3 ile 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması ve tutarı 35 bin euroyu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulmasını öngörüyordu.

Ayrıca, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapılmıştı.

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı

Geçtiğimiz haftalarda Parlamento'ya sunulan sosyal güvenlik yasa tasarısının ise, ülkede, 2018 yılından itibaren emekli maaşlarında yüzde 7 oranında kesintiye gidilmesini öngördüğü açıklanmıştı.

Tasarı uyarınca, emeklilik maaşının hükümetin gelir politikası aracılığıyla tespit edilmeyeceği, bundan böyle enflasyon, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ve sosyal güvenlik fonlarının ekonomik durumlarının göz önünde tutulacağı kaydedilmişti.

Emeklilik için 40 yıl çalışmak gerektiği, 60 yaşından önce kimsenin emekli olamayacağı belirtilirken, 65 yaşın üstünde, sosyal güvenlikten yoksun tüm vatandaşlara 360 euro yaşlılık maaşı verileceği de kaydedilmişti.

Yatırımcıların yüzde 73'ü Yunanistan'ın iflas edeceğine inanıyor

Yunan basını, Bloomberg'in yaptığı kamuoyu araştırmasının, yatırımcıların yüzde 73 oranındaki bölümünün, "Yunanistan'ın iflas etme olasılığı bulunduğuna inandıklarını" ortaya koyduğunu kaydetti.

Çok uluslu araştırmaya katılanların yüzde 40 oranındaki bölümünün ise Yunanistan'ın euro kuşağından çıkması durumunun söz konusu olabileceği görüşünü dile getirdiği belirtilen haberlerde, yabancı yatırımcıların, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet'in, Yunanistan'ı kurtarmak için AMB'nin güvenilirliğini feda ettiğine inandıkları bildirildi.

Bu faaliyetin sonucu olarak Trichet'in popülerliğinde azalma meydana geldiği belirtilen haberlerde, yoklamaya katılanların yüzde 41 oranındaki bölümünün AMB Başkanı hakkında olumlu görüşe sahip olduğu kaydedilirken, bu oranın geçen Ocak'da yapılan araştıramada yüzde 60 olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan, araştırmaya katılanların yüzde 60 oranındaki kesiminin önümüzdeki 3 aylık süreçte, euro'nun dolar karşısında düşüş kaydedeceği düşüncesinde olduğu belirtildi.

Bu arada, Yunan medyası ise  Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu'nun, "Ülkenin iflas edeceği ve eski para birimi Drahmi'ye geri dönüleceği" şeklindeki senaryolara son vermek için çalıştıklarını duyurdu.

Girit'te adı açıklanmayan bir köyün sakinlerinin, "Darphanenin Drahmi bastığı" şeklindeki söylenti sonrasında neredeyse tüm yatırımlarını geri çektikleri belirtilirken, Papandreu'nun "Yunanistan'ın güvende olduğunu" vurguladığın altı çizildi.

 Başbakan Papandreu'nun ayrıca, "Sonu gelmeyen uluslararası söylentilerin etkisi altında kalınmaması gerektiğini, Yunanistan'ın krizden daha güçlü çıkacağının kesin olduğunu" sözlerine eklediği kaydedildi.

Maliye Bakanı Papakostandinu ise senaryoların "gülünç" oldukları değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon son 13 yılın en yüksek seviyesinde

Yunanistan'da enflasyon oranının son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.

Yunan medyası, Yunan ekonomisinin içinde bulunduğu nakit darlığına rağmen Mayıs ayında enflasyonun, 1997 yılının Ağustos ayından sonra en yüksek oranına ulaştığını ve yüzde 5,4 olduğunu duyurdu.

Söz konusu durumun, yakıt, alkollü içecek, sigara, cep telefonu ve daha birçok şeye uygulanan KDV ve diğer vergilerden dolayı yaşanan fiyat artışlarından kaynaklandığı belirtilirken, 2009'un aynı dönemine kıyasla benzin fiyatının yüzde 52,1 oranında arttığına da dikkat çekildi.

Öte yandan, 2011 yılından sonra tüketicilerin, elektrik faturalarında da "Yeni bir şok yaşayacakları" değerlendirmesinde bulunulan haberlerde, elektrik fiyatlarının, üretim maliyetini karşılayacak şekilde belirleneceği kaydedildi.

Fiyatların yeniden belirlenmesinin, evde kullanılan elektrik fiyatının yüzde 15-40, tarımda kullanılanın yüzde 60, sanayide harcanan elektriğin ise yüzde 8 oranında yükselmesine neden olacağı belirtildi.

Yunanistan'da bütçe açığının kapatılması çalışmaları çerçevesinde, KDV'nin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkartılması, sigara ve alkollü içki fiyatlarında yüzde 10 oranında ek vergi uygulanması, lüks harcamalarda ise vergilerin arttırılması şeklinde önlemler alınmıştı.

Öte yandan, ülkede geçtiğimiz Mart ayında da, KDV'nin yüzde 19'dan yüzde 21'e yükseltilmesi, akaryakıt fiyatlarında 3 ile 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması içerikli bir dizi önlemin hayata geçirileceği açıklanmıştı.

Bu arada, Yunan medyası, Yunanistan Tüketici Merkezi'nin (ELKEKA) Nisan ayı kapsamlı verilerine göre, Yunanistan'da enflasyon oranının yüzde 4,7 olarak kaydedildiğini, AB ülkelerinde ise ortalamanın yüzde 1,5 olarak şekillendiğini duyurmuştu.

Fiyat artışında ilk sırada, giyim ürünlerinin bulunduğu belirtilen haberlerde, bu sektördeki fiyat artış oranının yüzde 2,8 olduğu, AB'de bu alandaki ortalamanın yüzde 0,3 olarak seyrettiği bildirilmişti.

Yakıt fiyatlarındaki artışın, AB içinde yüzde 19,5 civarında olduğu, Yunanistan'da ise yüzde 49,9'a ulaştığı vurgulanmıştı.

Yunanistan'ın toplu taşıma araçlarındaki pahalılık ile de ilk sırada bulunduğu kaydedilen haberlerde, demiryolu taşımacılığında yüzde 36,6 olan fiyat artışının, AB içindeki ortalamasının yüzde 3,7 olduğu açıklanmıştı.

Diğer yandan, karayolu taşımacılığında da Yunanistan'daki fiyat artışının yüzde 16 olarak belirlendiğinin altı çizilirken, bu oranın AB'deki ortalamasının yüzde 2,2 olduğu kaydedilmişti.

Ülkede, kafe ve otel ücretlerinde yüzde 16 seviyesinde fiyat artışı yaşanırken AB içinde  bunun yüzde 2,2 olduğuna da dikkat çekilmişti.

Haberlerde, Yunanistan'ın euro kuşağında yeralan ülkeler arasında enflasyon artışı açısından Nisan ayı itibariyle ilk sırada bulunduğu vurgulanmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir