Yunanistan 'Viyana Planı'yla kurtarılacak
Avrupa Birliği'nin ülkeye uygulayacağı plan, yunan tahvillerine yatırım yapan bankaların vadesi geldiğinde para yerine tahvil alınmasını içeriyor.
BRÜKSEL - AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın piyasaların tepki verdiği borç yeniden yapılandırılması yerine "Viyana Planı"yla kurtarılmasını önerdi.
Bloomberg televizyonuna konuşan Rehn, "Viyana insiyatifi bize genelde olumlu dersler veriyor" diyerek Yunan tahvillerine yatırım yapan bankaların gönüllülük esasına göre vadesi geldiğinde para yerine yeni tahvil almalarını istedi.
AB'nin de desteğiyle 2009 yılında Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından kurtarılan Macaristan, Romanya, Letonya ve Sırbistan'da uygulanan Viyana Planı'na Avusturyalı Raiffeisen Bank, İtalyan UniCredit ve Fransız Societe Generale gibi büyük bankalar öncülük etmişti. Doğu Avrupa'daki iştiraklerinden kar transfer etmeyen ve gerektiğinde sermaye aktararak kapanmalarını önleyen büyük bankalar IMF programlarının başarısında önemli rol oynamıştı.
AB'nin üzerinde çalıştığı Viyana Planı'nın Yunanistan versiyonunda ise bankaların ellerindeki Yunan tahvillerinin değeri kırpılmayacak ya da vadeleri uzatılmayacak. Bankalarla pazarlığa oturulup Yunanistan'daki program başarılı olana dek vadesi dolan tahvilleri yenileriyle değiştirmeleri sağlanacak.
Gündemde yapılandırma yok
AB Ekonomi Komiseri Rehn, Viyana Planı'na ilaveten gönüllülük esasına göre vade ertelenmesini de değerlendirdiklerini belirterek, "Borç yeniden yapılandırması masada değil, kartlar arasında yok, gündemimizde yok" dedi.
Rehn, Yunanistan'ın Belçika'nın 1990'larda uyguladığı ekonomik programdan ders alarak bütçe açığını indirmesini istedi.
1992 yılında yüzde 8,4 bütçe açığına sahip olan Belçika, önemli kamu şirketlerini satarak ve harcamaları kısarak beş yıl içerisinde bütçe açığını yüzde 3 sınırının altına indirmişti.
Mevcut koşullarda piyasalardan borçlanma ihtimali kalmayan Yunanistan'ın toplam kamu borcu 341 milyar avro düzeyinde bulunuyor. Borç ödemeleri nedeniyle 2013 sonuna kadar 91 milyar avro ilave kaynağa gerek duyan Yunanistan'ın bu sürede AB-IMF ortak paketi ve kendi gelirleri dışında 62 milyar avroya ihtiyacı olduğu hesaplanıyor.
Bu arada Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde Yunanistan'a yeterli gelmeyen 110 milyar avroluk ilk pakete ilaveten 60-70 milyar avroluk yeni kurtarma paketinin hazırlık aşamasında olduğunu duyurdu.