Yumuşak çıkış

MB'nin Para Politikası Çıkış Stratejisi temkinli, zamana yayılan, finansal istikrarı gözeten, piyasa dostu ve yumuşak bir strateji olarak değerlendirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (MB) Para Politikası Çıkış Stratejisi'ni açıkladı. Strateji temkinli, zamana yayılan, finansal istikrarı gözeten, piyasa dostu ve yumuşak” bir strateji olarak değerlendirildi.

MB'nin açıklamasına göre döviz likiditesinde, yabancı para zorunlu karşılık oranları ölçülü ve kademeli biçimde; döviz depo borç verme faiz oranları da küresel gelişmelere bağlı olarak artırılırken, Merkez Bankası'nın döviz depo piyasasındaki aracılık işlevine son verilecek. Döviz depolarının vadesi 3 aydan 1 haftaya çekilecek.

Banka, TL piyasasında 'piyasayı ihtiyacından fazla fonlama' politikasıyla arz ettiği miktarı aşamalı azaltacak. Likidite açığının öngörüler çerçevesinde gelişmesi durumunda, teknik faiz ayarlaması sürecine geçilecek.

Değişiklik bir defada gecelik faizin düşürülmesi şeklinde değil, iki adımda yapılacak. İlk adımda faiz oranları değiştirilmeyecek ancak bir hafta vadeli repo ihaleleri yöntemi değişecek ve sabit faiz oranından miktar ihalesi yöntemine geçilecek.

Dünya yazarları MB stratejisini nasıl değerlendirdi?

- Fatih ÖZATAY:

Para politikası değişiklikleri şirketleri ve tüketicileri nasıl etkileyecek? Yanıtı net: Etkilemeyecek. Birincisi gösterge faizde bir değişiklik yok. İkincisi, özellikle kredi miktarı açısından önemli olan lira cinsi zorunlu karşılık oranlarında da değişiklik yok.

- Tevfik GÜNGÖR:

Açıklamaya göre enflasyonun bir müddet hedefin üzerinde seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin kalkmasıyla tekrar düşüşe geçeceği ve 2011'in ilk aylarında hedeflere uyumlu seviyelere gerileyeceği tahmin edilmektedir.

- Gündüz FINDIKÇIOĞLU:

MB, faizlerin 'uzun süre' değil, 'bir süre' daha mevcut düzeylerde tutulmasından bahsederek hafif bir vurgu değişikliğine gitti. Faizlerin 'uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceği' ifadesi, uzun süre tek hanede kalacağı anlamına geliyor.

- Alattin AKTAŞ:

Beklenen, MB'nin umulmadık bir darbe indirmesi, dengeleri bir anda değiştirmesiydi. Bizim MB ne zaman beklentilerin çok ötesinde kararlar almıştı ki? Piyasayı sarsacak sürprizleri sevmediğini çıkış stratejisinin girişinde vurguluyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir