Yumurtanın geleceği ihracata bağlı
KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU
Yumurta üreticilerinin hummalı çalışmaları ile ihracata yönelik atılan adımların olumlu sonuç vermesiyle ülkemiz dünya yumurta üretimde 10. sıralara kadar yükseldi. Tüm olumsuzluklara rağmen 2009 yılını büyüyüp, karlı geçiren sektörde bu yıl yeni yatırımlar yapılarak farklı pazarlara yelken açılacağını Kayseri'nin yumurta sektöründeki temsilcilerini ziyaretimizde anladık.
Sektörde 25. yılını kutlamaya hazırlanan Kaytaş'ın 20 milyon dolarlık yatırıma hazırlandığını, firmanın genel müdürü Ahmet Behiç Salt anlattı: "333 dönüm arsada yeni entegre bir tesis kurmaya hazırlanıyoruz. Fizibilite çalışmalarımızı bitirdik. Sadece içindeki piyasa değerinden tavuğa 10.5 milyon TL'lik yatırım harcaması yapılacak. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte 1.5 milyon tavuk, 500 bin büyütme kapasitesine ulaşacağız." Yumurta sektörünün ilerleme formülünü Salt, "Türkiye'de yumurta sektörü ilerleyecekse, yeni pazarlar bulunacak, tüketim artacak, ürün çeşitlenecek. Formül bu. Bunda devlet destek mi verir, ulaşıma kolaylık mı sağlar bilemiyorum. Ama bir şeyler yapmalı. Ayrıca sektöre girmek bu kadar kolay olmamalı. 58 milyon yumurtlayan tavuktan bahsediliyor. İhracat durduğu anda tehlike zilleri çalar" diye aktardı.
Ararlar Gıda bünyesinde faaliyet gösteren Erciyes Tavukçuluk'un rotasını Irak'a çevirdiğini ise firmanın genel Müdürü Murat Arar'dan dinledik. Arar, "Bugün 60 bin kapasiteye sahip firmamız kapasitesini artırarak bu rakamı 300 bine çıkaracak. Entegre bir tesis olmayı planlayarak ihracata yoğunluk vereceğiz. Irak kapısının açılmasıyla birlikte sektörümüz iyi bir ilerleme kaydetti. İhracat devam ettiği ve farklı pazarlara ulaşıldığı takdirde sektörümüzde sıkıntı yaşanmayacaktır" şeklinde konuştu.
Güney Afrika ve Arap ülkelerine ihracat yapma hedefinde olduklarını söyleyen Tarım Gıda ortaklarından Rüştü Şenel Büyükkutlu, "Günlük 160 bin üretim kapasitesine sahip olan firmamız yeni yatırımlarımız ile kapasitesini 220 bine çıkaracak. Ek yatırımlarımızla birlikte 60 bini devreye girdi. Önümüzdeki haftalarda da 60 binlik kapasite devrede olacak. Bina yatırımımız bitti. Önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek. Çiftliğimizdeki işler tamamen otomasyona dayalı. Sektörümüzün gözde pazarı Irak'tan başlayarak Güney Afrika ve Arap ülkelerine yönelik ihracat yapmayı hedefliyoruz" dedi.
Günlük 350 bin tavuk kapasiteli Birlik Yumurta'nın bu yılki yatırımlarıyla bu rakamı 550 bine yükselteceklerini dile getiren Ticaret Müdürü Ali Samur da "Yurtiçinde büyük mağaza zincirlerine tedarikçi olarak çalışan firmamız üretiminin yüzde 10'unu ihraç ediyor. Irak, Gürcistan ve Bulgaristan'a dönem dönem ihracat yapıyoruz. Son dönemde ağırlıklı Irak pazarına çalışıyoruz" diye konuştu.
Yumurta sektörünün oyuncularının mesajı gayet net; sektörün geleceği ihracata bağlı. İhracat pazarlarının geliştirilmesi için gerekli destekler sağlandığı takdirde sektör temsilcilerinin üzerlerine düşeni fazlasıyla yapacağını Kayseri'deki isimlerin icraatlarıyla göstermiş olduğunu düşünüyorum.