Yörex Fuarı, Antalya turizmine doping olabilir
ANTALYA'DAN / Erdoğan KAHYA
M.Ö 220 bin yılına kadar uzanan geçmişinde, Likya'dan (Lukka) başlayarak birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antalya'nın binlerce yıllık kültürünün kaybolmaya yüz tuttuğu bir dönemde Ticaret Borsası'nın ortaya attığı bir proje tüm kenti heyecanlandırdı.
Sözünü ettiğim heyecan verici proje bu yıl ilki gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı… Kısa adıyla "Yörex"… Geçen ay düzenlenen fuara 54 ilden 130'a yakın oda, borsa, belediye ve de şirket katıldı. Gerçekten heyecan vericiydi. Başta projenin mimarı Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır'ı kutlamak isterim.
Bu projenin ortaya çıkardığı bir başka sinerji kaynağı var ki bana göre fuarla sağlanacak başarının da ötesinde. Bu da birlikte hareket etme ve paylaşma kültürü. Kısacası ortak akıl…
Bugüne kadar bireysel çalışmayı tercih eden, yaşadıkları kenti ikinci planda düşünüp, kendi işine-gücüne bakan, paylaşma kültürü olmadığı için içine kapanan, ortak istemeyen insanların üzerinde oturdukları hazineyi geç de olsa fark ederek, ortak hareket etmeleri bence ileride sağlanacak başarılar için en önemli adım. Bu fuar insanlara öyle bir adım attırdı ki; kamu ve özel sektör ve sivil toplum örgütleri sözünü ettiğimiz paylaşma duygusu ve kültürü ortak paydasında buluştu…
Yöresinin adıyla anılan tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünlerinin sergilendiği fuarın amaçları arasında, bu ürünleri; ulusal ve küresel alanda tanıtmak, ticarileştirmek ve markalaştırmak yer alıyor. Fuarın hedefleri arasında ise; ulusal tür ve çeşitlerin, iç pazarı dolduran ithal tür ve çeşitler arasında eriyip gitmesine engel olmak, yerel ürünlerimizin, daha geniş pazarlarda değer bulmasına yardımcı olmak ve en önemlisi de yöresinin adını almış, ancak tescillenmemiş ürünleri, coğrafi işaretler başta olmak üzere benzeri belgelendirmeler ile tescillenmesini teşvik etmek bulunuyor.
Finike portakalından Amasya elmasına, Erzurum oltu taşından Şile bezine, Hereke halısından Afyon kaymağına, Adana kebabından Kayseri mantısına, Ankara keçisinden Sivas kangalına, Oltu cağ kebabından Akçaabat köftesine, Aydın incirinden Burdur ceviz ezmesine kadar binlerce ürün Antalya'daki bu fuarda görücüye çıktı. Açıkçası, "Bizim memleketin de şusu meşhur" diyen Antalya'ya koştu. Umarız yöresel ürününü, yerel pazarda üretip satan firmalarımız bu fuarla ulusal ve küresel pazarlara açılma olanağına kavuşacak ve de gelecek yatırım planlamalarına yön vereceklerdir.
Antalya bir turizm kenti… Bu konudaki kapasitesi ve varlıkları ile ülkemizin turizm başkenti. Ancak Antalya'ya bir başka alanda başkentlik ünvanını veren tarım sektörü bu fuarla turizme çeşitlilik getirecek. Belki de bu fuar yabancıların ve Antalya'yı ziyarete gelen turistlerin uğrak yeri olarak fuar turizminin dopingi olur.