Yönetim kurulunda bağımsız üye artacak

SPK, küçük yatırımcıları korumak için, İMKB-30 Endeksinde yer alan şirketlerin yönetim kurullarındaki bağımsız üye sayısının artırılmasına karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde uluslararası gelişmeler dikkate alınarak bazı değişiklikler yapıldığını ve özellikle küçük yatırımcıları korumak için İMKB-30 endeksinde yer alan şirketlerin yönetim kurullarındaki bağımsız üye sayısının artırılacağını açıkladı.

Tebliğe göre, İMKB-30'da yer alan şirketlerin yönetim kurullarının, sayısı ikiden az olmamak üzere en az üçte biri bağımsız üyelerden oluşacak. Tebliğ yayımı itibariyle yürürlüğe girdi.

Kurumsal Yönetim İlkelerinin bir kısmına, özellikle borsada işlem gören şirketlerden belirtilen niteliği taşıyanların, uyma zorunluluğu getirildiği vurgulanan açıklamada, "Ülkemiz şirketlerini dünyanın içinde bulunduğu finansal kriz ortamında uluslararası boyutta rekabet edebilecek düzeye getirmek bakımından önemli bir adım olacağı düşünülmektedir" denildi.

Açıklamada, hazırlanan tebliğ ile İMKB 30 Endeksinde yer alan bankalar haricindeki halka açık anonim ortaklıklarının özellikle küçük yatırımcıların etkin bilgilendirilmeleri ve şirket yönetimlerinde etkin ve adil temsili sağlamak amacıyla seçilmiş bazı ilkelerin zorunlu olarak uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

Tebliğ ile ilk etapta, yatırımcılarının sağlıklı bir biçimde karar vermelerini kolaylaştırmak amacıyla genel kurul toplantı ilanlarının zamanlamasına ve içeriğine ilişkin yükümlülük, küçük yatırımcıların etkin bir biçimde temsil edilebilmesini ve yönetim kurulunun olası menfaat çatışmalarından uzak bir biçimde etkili çalışabilmesini teminen bağımsız yönetim kurulu üyeliği bir zorunluluk olarak düzenleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir