YÖK'ten son dakika kararı! İkinci öğretim programları kapatıldı (İkinci öğretim kalktı mı?)

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, ikinci öğretim programlarına ilişkin son dakika kararını duyurdu. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatıldı. Bazı programlarda kontenjanları azaltma kararı da alındı. Programlar dönüştürülürken toplam kontenjan korundu. Karar sonrası "İkinci öğretim kalktı mı", "İkinci öğretim kapatıldı mı" sorularının yanıtı araştırılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına ilişkin son dakika kararı geldi. Karar sonrası "Üniversitelerde ikinci öğretim kapatıldı mı 2024", "İkinci öğretim kalktı mı" sorularının yanıtı sorgulanıyor. YÖK Başkanı Erol Özvar,  devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Programlar dönüştürülürken devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam kontenjan korunduğu belirtildi.

İkinci öğretim kalktı mı?

Özvar, "Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Önümüzdeki dönemden itibaren tüm devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmadı" dedi.

"Programlar dönüştürülürken devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam kontenjan korundu" ifadelerini kullanan YÖK Başkanı, "Kapatılan programların kontenjanları açılan istihdam odaklı yeni programlara tanımlanarak yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamı muhafaza edildi. Sonuç olarak geçen yıla göre toplam kontenjan sayısında herhangi bir düşüş olmadı. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir" diye konuştu.

Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istendiğini belirtti.

Bazı programlarda kontenjanlar azaltılacak

Bazı programlarda ise kontenjanlar azaltılacak. YÖK Başkanı azaltılacak kontenjanları, "Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla, piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir" sözleriyle açıkladı.

Sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek

Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini anlatan Özvar, “Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararları alıyoruz. Nitekim, farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Geçen sene 1.308 ikinci öğretim programına 80 bin öğrenci yerleşmişti.

İkinci öğretim nedir?

İkinci öğretim, Türkiye'de üniversitelerde düzenlenen ve genellikle mesai saatleri dışında, akşamları veya hafta sonları verilen eğitim programlarını ifade eder. Bu programlar, çalışma saatleri içinde eğitim alamayan veya farklı sebeplerle normal öğretim saatlerine uyamayan öğrencilere yönelik düzenlenir.