Yıldırım test sürüşünü yaptı, 'hat' salıya açılıyor

Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın 23 Ağustos 2011 Salı günü açılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın 23 Ağustos 2011 Salı günü saat 18.30'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Konya'da gerçekleştirilecek törenle hizmete açılacağını belirterek, tüm Konyalıları açılışa davet etti.

23 Ağustos'ta resmi açılışı yapılacak hatta incelemelerde bulunan Yıldırım, kendi kullandığı trenle Konya'ya geldi. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve ilgililer tarafından garda çiçekle karşılanan Yıldırım, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Bakan Yıldırım, 23 Ağustos'un Konyalılar için büyük bir gün olacağını ifade ederek, Ankara ve Konya'dan karşılıklı olarak günde dört seferin yapılacağını belirtti. Hatta gerekli tüm kontrollerin yapıldığını ve sertifikasyon işleminin tamamlandığını söyleyen Yıldırım, hattın güvenilirliğinin test edilmesi için 100 bin kilometrelik yolcusuz test sürüşünün gerçekleştirildiğini kaydetti. Başta TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman olmak üzere emeği geçen herkesi kutlayan Yıldırım, YHT hattının ilk defa yerli firmalar tarafından yapıldığını da hatırlattı. 

Trenle Ankara'dan 1 buçuk saatte Konya'ya geldiklerini dile getiren Yıldırım, "Allah kazasız belasız seyahat etmeyi nasip etsin" dedi. Dünyanın her tarafından Mevlana'yı ziyaret etmek, kenti görmek isteyenlerin yüksek hızlı trenle akın akın Konya'ya geleceğini ifade eden Yıldırım, "(Gez dünyayı gör Konya'yı) derler ya... Yüksek hızlı tren yaptık, Konya'yı görmek daha kolay hale geliyor" diye konuştu.

Hızlı tren konusundaki çalışmalarının hızla devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, 2023 yılına kadar bu hatları 10 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, normal tren hatlarının ise 5 bin kilometrenin üzerine çıkacağını bildirdi.

Ankara-Konya YHT Hattı projesiyle Konya'nın sadece Ankara'ya bağlanmadığını, şehrin Eskişehir'e, İstanbul'a, Bursa'ya, Sivas'a, Yozgat'a ve hatta Erzincan'a kadar YHT hattıyla ulaşılabilir hale geldiğini ifade etti. Yıllar içerisinde Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve batının hızlı tren hatlarıyla donatılmış olacağını kaydeden Yıldırım, "Ankara-Konya YHT Hattı'nın açılışını 23 Ağustos Salı günü saat 18.30'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Konya'da gerçekleştireceğiz. Açılışa tüm Konyalıları bekliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir