Yıldırım: KGF kaynak temin etmeye devam edecek

İslam Ülkeleri İhracat Toplantısı'nda konuşan Başbakan Yıldırım, "Bundan böyle Kredi Garanti Fonu sürekli olarak dönen kredilerde kullanmak suretiyle piyasaya, işletmelerimize, üretim yapan firmalarımıza kaynak temin etmeye devam edecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, aldıkları yeni kararla Kredi Garanti Fonu'nu (KGF) rotatif hale getireceklerini bildirdi.

Yıldırım, Türk Eximbank ev sahipliğinde düzenlenen 8. Aman Union Yıllık Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Kredi Garanti Fonu başlangıçta nakit sıkışıklığı içindi, yeni karara göre bunu rotatif hale getiriyoruz" diye konuştu.

KGF'nin bundan sonra sürekli olarak dönen kredi kullanmak suretiyle piyasaya kaynak sağlamaya devam edeceğini söyleyen Yıldırım, bu uygulamayla birlikte takibe düşen alacaklarda azalma olduğunu bildirdi.

"Niye böyle bir karar aldık?"

"Kredi Garanti Fonu mekanizması başlangıçta nakit sıkışıklığının giderilmesi için 2017'nin başında ortaya konan bir tedbir olarak öngörülmüştü. Aldığımız yeni karara göre, bunu rotatif hale getiriyoruz. Mütemadi yapıyoruz. Bundan böyle Kredi Garanti Fonu sürekli olarak dönen kredilerde kullanmak suretiyle piyasaya, işletmelerimize, üretim yapan firmalarımıza kaynak temin etmeye devam edecek" ifadelerini kullanan Yıldırım, "Niye böyle bir karar aldık?" diye sordu ve şunları kaydetti:

"Arkadaşlar tereddüt ettiler. 'Yaparsak birtakım sıkı para politikası vs, bunlara halel gelir.' Ben bunun doğru olmadığını hep söyledim. Zaman da haklı gösterdi çünkü Kredi Garanti Fonu'nu açtıktan sonra takibe düşen alacaklarda azalma oldu. 3,3 sorunlu, riskli kredi oranımız varken, 2,8'e geriledi. Demek ki bizim işletmelerimiz, bizim üreticilerimiz sorumluluklarının farkında, kaynak akışı devam ettikçe daha fazla üretmeye, daha fazla katma değer sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar"

Ertem: KGF'nin işleyişi TCMB'nin hedefleriyle uyumlu gerçekleşir

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım'ın KGF'nin kalıcı hale geleceği yönündeki açıklaması kafaları karıştırdı.

BusinessHT'ye açıklamada bulunan Kredi Garanti Fonu yetkilileri önümüzdeki günlerde detayların kamuoyu ile paylaşılacağını belirttiler. BusinessHT'nin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise kurumların KGF ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini, en doğru açıklamanın ilgili kurumlardan geleceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın Enflasyon Raporu sunumunda, kredi genişlemesinin normalleşmesini bekledikleri yönündeki açıklamasına ilişkin Ertem, KGF'nin büyüklüğü ve işleyişinin Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesiyle uyumlu gerçekleşeceğini söyledi. KGF ile kredi büyümesinin yüzde 22'ye kadar çıktığını hatırlatan Ertem, "Ortalama yüzde 5-5,5 oranında büyümeye tekabül eden kredi genişlemesi yüzde 15-16'dır. Yüzde 22'lik genişleme KGF'nin ilk ivmelenmesiyle oldu. Yüzde 22'lik genişleme olağanüstü bir genişleme. Normalleştiği zaman yüzde 16-17'lerde stabilize olur ve devam eder. KGF'nin sürekli olması kredi genişlemesini, finansal istikrar boyutunda sağlar ve daha denetimli olarak realize eder" yorumunda bulundu.