Yıl sonunda 36 milyar dolarlık üretim yapılacak

PLASFED, 2014 yılının ilk 6 ayında 17,9 milyar dolarlık plastik mamul üretimi yapıldığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Plastik sektörüne yönelik kapsamlı ve düzenli verileri üreten  Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), 2014 yılının ilk 6 ayında 17,9 milyar dolarlık plastik mamul üretimi yapıldığını açıkladı.  

PLASFED'den yapılan yazılı açıklamayla, yıl sonu tahminlerinin de yer aldığı raporda, sektörün 2014 sonunda 35 milyar 977 milyon dolarlık üretim, 4 milyar 974 milyon dolarlık ihracat ve 1 milyar 893 milyon dolarlık da dış ticaret fazlası vereceği tahmininin yapıldığı duyuruldu. 

Raporda, uzun süredir yıllık olarak ülke büyümesinin üzerinde hızla büyüyen plastik mamul sektörünün, 2014 yıl sonu tahminlerine göre ülke büyümesiyle hemen hemen aynı oranda büyüyeceği tahmin edildi. Tahmine göre, plastik mamuller büyüme hızı 2014 sonunda, yüzde 4 olan Türkiye ekonomisi büyüme hızı hedefinin biraz üstünde yüzde 4,1 oranında gerçekleşecek.  

Açıklamada rapora ilişkin görüşlerine yer verilen PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastik mamullerde Türkiye'nin dış ticaret fazlası veren güçlü bir ihracatçı ve Avrupa'nın ikinci büyük plastik sektörü üretimine sahip olduğunu hatırlatarak, "Plastik üretiminin artmasından memnun olmamız gerekiyor. Ancak, sektörümüzün Türkiye büyümesinin çok üzerinde, büyümesine alışmıştık. Uzun sürenin ardından ilk kez 2014'te ülke büyümesine paralel bir artış yaşanacak. Sektörün büyüme hızındaki düşüşü iyi yorumlamamız gerekli. Daha hızlı büyüme potansiyelimiz var" ifadelerini kullandı. 

Plastik mamullerde, ihraç pazarları olan ülkelerdeki jeopolitik riskler ve sıcak çatışmalar yanında, ülke ekonomisindeki büyümeye yönelik kısıtların da ciddi risk oluşturduğuna işaret eden Aksoy şunları kaydetti: 

"İnşaat, otomotiv, dayanıklı tüketim malları sektörlerine çok yoğun ürün veriyoruz. Plastik, sadece doğrudan tüketiciye ulaşan ürün olması yanında, girdi ve ara ürün olarak kullandığı hemen her sektörde maliyet avantajı sağlayan ve birçok sektör için kritik öneme sahip bir ürün. Plastik sektöründeki her gelişmenin, diğer sektörlerimizi de yakından ilgilendiren boyutu var. Plastik mamullerdeki yurt içi ve yurt dışında kuruş-cent düzeyindeki sert rekabeti de göz önünde bulundurarak, başta Türkiye'de üretilmediği için zorunlu olarak ithal ettiğimiz hammaddelere yönelik olmak üzere kısa vadede vergi-gümrük vergisi teşviklerinin hayata geçirilmesi önemli." 

Rapordan

Rapora göre, yılın ilk altı ayında sektör Ocak-Temmuz döneminde yüzde 74 kapasiteyle çalıştı. 2011 yılında 885 milyon dolarla zirveye ulaşan makine teçhizat yatırımı, 2014 yılının ilk 6 ayında 400 milyon dolar olarak gerçekleşti, 2014 sonunda ise 800 milyon dolara çıkacağı tahmin edildi.  

Sektör, 2014 yılının ilk 6 ayında 279 bin ton ve 1,5 milyar dolarlık ithalat yaptı. Yıl sonunda ithalatın 557 bin tona ve 3,1 milyar dolara çıkması bekleniyor. Sektörün altı aylık ihracatı ise, 2 milyar 487 milyon dolara ulaştı. Yıl sonunda ihracatın 4 milyar 974 milyon dolara ulaşması ve dış ticaret fazlasının da yıllık olarak bir önceki yıla göre yüzde 12,6 oranında artarak 1 milyar 893 milyon dolara çıkmasının beklendiği kaydedildi.  

Sektör, Türkiye içinde tüketilen plastik mamullerin yüzde 91'ini kendisi karşıladı. Rapora göre, 2014 yılının ilk 6 ayında plastik mamullerde, üretim 17,9 milyar dolar, sektörün yarattığı katma değer 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın kalan aylarında da aynı trendle devam etmesi halinde 2014 yılı sonunda, üretim 35,9 milyar dolara, yurtiçi tüketimin 34 milyar dolara çıkacak.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir