Yerli uydu için çalışmalara başlandı

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde aralarında TAI, ASELSAN ve Ctech'in de bulunduğu yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak Türksat 6A uydusu için çalışmalar başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yapımı için TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, TAI, ASELSAN ve Ctech sanayi kuruluşlarının çalışmalara başladığını bildirdi. 

Gül, yaptığı açıklamada, uydunun, Türksat'ın 3A, 4A ve 4B uydularının yapımında görev alan 33 mühendisin de aralarında bulunduğu 354 kişinin çalışmasıyla 5 yılda tamamlanmasının planlandığını söyledi. 

Uydunun yapım aşamalarının kontrolü için Türksat içinde 15 kişilik Türksat Proje İzleme Ekibi kurulduğunu belirten Gül, "Tasarım ve üretim faaliyetlerini adım adım izleyeceğiz. Uydu ne durumda, hangi parçalar yapıldı, programa uygun gidiyor mu diye takip ediyoruz" diye konuştu. 

Uydunun, 548 milyon lira olan bütçesinin, 398 milyon lirasının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, kalan kısmının ise TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Geliştirme Grubu tarafından karşılanacağını kaydeden Gül, yerli mühendislik ve tasarımla yapılacak uydunun 2020'de uzaya fırlatılmasının hedeflendiğini dile getirdi. 

Türksat 6A uydusunun, 42 derece doğu boylamında işletileceğini  anlatan Gül, "Türksat 6A, Avrupa, Asya ve Türkiye kapsama alanlarına sahip olacak. Üzerinde 4 yedek toplam 20 aktarıcının bulunacağı uydunun hizmet ömrü en az 15 yıl olacak" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir