Yerli otoya özel teşvik verilecek

Sanayi Bakanı Ergün, yerli oto konusunda özel bir teşvik verebileceklerini söyledi. Ergün, "Şu anda benim bunu söylemem dahi çok önemli" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği "yerli otomobil" konusu tazeliğini korurken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, seçim bölgesi Kocaeli'de bu konuda yatırımı düşünen olası yatırımcılar için önemli bir mesaj verdi.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan GÜLDAĞ'a konuşan Ergün, "Otomotivde yerli marka için özel bir teşvik yapabiliriz" dedi.

Ergün, "Teşvikin neler olabileceği" yönündeki soruya ise "Şu anda benim bunu söylemem dahi çok önemli. Bunun koşullarını daha sonra açıklarız. Bugün söylersem, o gün için anlamı kalmaz. Ancak bir odak proje olarak özel teşvik verebiliriz diyebilirim. Mevzuatımız da buna uygun" diye konuştu.

'Şirket, konsorsiyum veya yabancı olabilir' Yerli otomobil üretecek olan firmanın tek başına bir şirket olabileceği gibi bir konsorsiyum da olabileceğini belirten Ergün, "Hepsi imkan dahiline. Bir Türk markası geliştirmek için bir yabancı da gelebilir. Ya da korsorsiyumun içinde de yer alabilir. Tabi ki biliyoruz ki, yerliden kasıt, cıvatası bile yerli olması anlamında değil. Dünyada bugün bütün üretimler melez üretim. Biz yerli katkı oranı en yüksek olanı, tasarımı ve modeli bize ait bir otoyu kastediyoruz" dedi. "Hem, bu isteği kendi kafamızdan uydurmuyoruz. Toplumun beklentisi de bu yönde" diyen Ergün, "Ferit Bey (Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk) de bu işin 'milli mesele' olduğunu belirtti. Türk malı otomobilin tasarlanması ve geliştirilmesi, milli ve manevi görevdir" diye konuştu.

Otomotiv sektörünün 2023'e dönük 75 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu belirten Ergün, "Bu hedefe ulaşılabilmesi için sıfırdan 4-5 yeni otomotiv yatırımının gelmesi gerekiyor. Biz bu yönde işaretleri alıyoruz.

Volkswagen ve BMW yavaş yavaş bu noktaya yanaşıyor. Artık burada olmayan otomotiv devleri, 'Türkiye'ye yatırıma gidebiliriz' maddesini gündemde tutuyor. Mesela Ford, geçen yıl iç pazarda 55 bin otomobil sattı. Biz sadece ticari araç değil, otomobil de üretmelerini istiyoruz. Geleceklerini de düşünüyoruz. Nissan'ın Oyak'la yatırıma gelmesi konusuyla da yakında ilgileniyoruz" dedi.

Patent kanunu değiştiriliyor

Konuşma sırasında KOBİ'lere de değinen Ergün, özellikle KOBİ'lerin geliştirdikleri ürünleri koruyamamaları konusunda önemli adımlar atacaklarını belirtti. "KOBİ'ler, hukuki olarak haklarını korumakta güçlük çekiyor" diyen Ergün, Patent Kanunu'nu baştan aşağı değiştireceklerini belirterek, "Fikri mülkiyet haklarının korunması ile ilgili düzenlemeleri de çok güçlendireceğiz. Özellikle üniversitelerin fikri mülkiyet hakları üzerindeki payını artıracağız.

Çünkü işin içine üniversiteleri kattığımız zaman, KOBİ'ler üniversitelerin gücünü de arkalarına alıp haklarını koruyabilecek. Bu konuda Ali Doğramacı ile epey çalıştık. Bir kanun taslağı hazırladık. Konusu da üniversitelerin fikri mülkiyet haklarının korunmasında rolü. 2012 içinde bu yasa çıkacak" diye konuştu. Patent yasanının çok önemli olduğunu belirten Ergün, IBM'in sadece patentten dolayı yıllık bir milyar dolar geliri olduğuna dikkat çekti.

Siyasi tezgah 'out', CNC tezgah 'in'

Gaziantep’te Türk makine sektörünün tartışıldığı toplantıda kürsüye çıkan her konuşmacının, üretimde CNC tezgahlarının önemine dikkat çekmesi üzerine arkasındaki sıradan "Yahu arkadaş bu ‘siyasi tezgah’la neyi kastediyorlar" yönünde bir konuşmaya şahit olduğunu belirten Ergün, "Arkada oturan soru sahibi, bir bürokrattı. Yanındaki diğer bürokrattan sorusuna yanıt almaya çalışıyordu. Adam bürokrat ama CNC tezgahın ne olduğunu bilmiyor. 'Siyasi tezgah' diye anlıyor.

Çünkü Ankara’da bu zamana kadar hep siyasi tezgahlar konuşulmuş. Ama biz bunu değiştirdik. Artık Ankara’da siyasi tezgah out, CNC tezgah in" diye konuştu.

'Meslek liselerinin oranı yüzde 65 olacak'

2023 hedeflerinde mesleki liselerin oranını yüzde 65'e çıkarmak olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şu anda oranın yüzde 40 olduğunu belirtti. Düz liselerin oranının yüzde 35’lere düşeceğini belirten Ergün, "Bir tarafta işsizler ordusu varken, diğer tarafta sanayide kalifiye eleman sıkıntısı çekilmesi ancak böyle önlenir" diye konuştu.

Bir süre önce İzmit Teknik Lisesi’nden dönem arkadaşlarını topladığını ve oradaki öğrenciler ile velilerine tavsiyelerde bulunduğunu belirten Ergün, "Bakın aramızda benim gibi bakan olan da var, profesör olan da. Pilot albay da var, işçilikten emekli olan da var. Meslek liselerini küçümsemeyin, daha fazla ilgi gösterin. İsteyen kendi işini kursun, kiminiz de fabrikaların kalifiye elemanı olsun" dedi. Meslek liselerinin artık özel sektör eliyle de kurulduğunu vurgulayan Ergün, "Otomotiv, tekstil, birçok sektör kendine eleman yetiştirmek üzere yaptırmaya başladı. Bu iş zaten özel sektör-devlet işbirliği ile gelişir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir