Yerel gazeteler ayağa kaldırılıyor

Basın İlan Kurumu'nun görev alanındaki 36 ildeki yerel gazetelerin niteliğinin artırılması amacıyla başlatılan çalışmalarda büyük başarı sağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Basın İlan Kurumu (BİK), görev alanındaki 36 ildeki yerel gazetelerin niteliğinin artırılması amacıyla başlattığı çalışmalarda büyük başarı sağlandı. 

Basın İlan Kurumu (BİK) Diyarbakır İl Müdürü Halit Peltek, 36 ilde 682 yerel gazetenin bulunduğunu belirterek, İstanbul'un 49 gazeteyle ilk sırada, 45 gazeteyle Konya ikinci sırada, 36 gazeteyle de Muğla'nın üçüncü sırada yer aldığını söyledi. 

Türkiye'nin en az yerel gazetesinin Sivas'ta yer aldığını bildiren Peltek, Sivas'ta 3, Batman'da 4, Malatya, Kastamonu ve Zonguldak ise 5'er yerel gazetenin yayımlandığını kaydetti. 

57 milyon liralık ilan ve reklam 

BİK'in 2013'te 682 gazeteye resmi ilan, mecburi reklam, hususi ilan ve reklam bedeli olarak 257 milyon 657 bin lira ödeme yaptığını ifade eden Peltek, bunun 162 milyon 241 bin lirasının resmi ilan oluşturduğunu bildirdi. 

Basın İlan Kurumu'ndaki yeni yapılanma çalışması sayesinde gazetelerin kalite ve içerik sorunun giderilmesi yönünde önemli adımların atıldığını belirten Peltek, şöyle konuştu: 

"Ekibi, baskısı ve tasarımında problemleri de olan birçok gazete vardı. Yerel basın maalesef kötü durumdaydı. Genel müdürümüzün gelmesiyle yerel gazeteleri ayağa kaldırma hamlesine başlandı. Yapılan çalışmalarla gazeteler ayağı kaldırıldı ve kaldırılmaya devam ediyor." 

  Gazetelerden en büyük beklentilerinin fikir işçilerinin istihdam edilmesi olduğunu işaret eden Peltek, "Eşini, dostunu veya komşusunu kadrosunda gösterenler vardı. Fikir işçisi çalıştırmayan bu gazetelerin mesleğe katkıları yoktu. Bu konudaki mücadelemiz sayesinde önemli mesafe kat edildi" diye konuştu. 

Peltek, yerel gazetelerin denetimine büyük önem verdiklerini belirterek, şöyle dedi: 

"Bir gazetenin 7 kişiden az fikir işçisi çalıştırdığının tespit edilmesi durumunda, eksik çalıştırılan süre kadar o gazetenin resmi ilanı kesilir. Gazetelerin içeriği de dikkat ettiğimiz bir konudur. Bir yerel gazete, sadece ajans haberleriyle yayın hayatını sürdüremez. Çalıştırılan kadronun özel haberlerinin de olması gerekiyor. Yayınlanan gazetelerin üçte ikisinin yerel haberlerden oluşması gerekiyor." 

Gazetelerin birleşmesi 

Peltek, gazetelerin birleşmesi konusunda bir süredir çalışma yürüttüklerini kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Birleşme konusunda itici güç konumundayız. Birleşme talepleri gazetelerden geldi. Bunun üzerine birleşme çalışmasına gittik. Belli illerde bu konuda başarıya ulaşıldı. Birleşme sayesinde o illerdeki gazetelerin kalitesi arttı. Ama zorlama gibi bir fonksiyonumuz yok. Birleşme projesine girmek isteyen gazeteler olduğunda ve kendi aralarında uzlaşı sağladıklarında devreye giriyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir