Yeni meclis başkanı İsmail Kahraman
TBMM Genel Kurulu'nda meclis başkanı seçimi yapıldı. AK Parti adayı İsmail Kahraman oyların salt çoğunluğu sağlayarak yeni dönem başkanı seçildi
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı.Yapılan ilk iki tur oylamasında hiçbir aday yeterli oy çoğunluğunu sağlayamadı, üçüncü turda yapılan oylamada salt çoğunluğu sağlayan AK Parti adayı İsmail Kahraman yeni meclis başkanı seçildi
Birinci tur oylaması sona erdi
TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı seçiminin ilk turunda hiçbir aday seçilebilmek için gerekli olan üçte iki çoğunluğa (367 oy) ulaşamadı.
İlk tur oylamada 525 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 316 oy, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 127 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 41 oy aldı.
İkici turda da çoğunluk sağlanamadı
Meclis Başkanı seçiminin ikinci turunda da hiçbir aday gerekli olan oy çoğunluğunu elde edemedi.
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan ikinci tur oylamada 523 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 318 oy, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 126 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 39 oy aldı.
Adayların hiçbiri ikinci turda da TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi.
Yeni meclis başkanı İsmail Kahraman
Üçüncü turda yapılan oylamada salt çoğunluğu 316 oy ile sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman yeni meclis başkanı seçildi
CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan 125 oy, MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 40 oy, HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı.
Kahraman'dan teşekkür konuşması
TBMM Başkanı Kahraman, yaptığı teşekkür konuşmasında, TBMM Başkanlığı gibi yüce bir görevi tevdi edilerek kendisine gösterilen güvene şükranlarını sundu.
Kahraman, bu dönemde yapacakları çalışmaların milletin esenliğine, huzuruna, mutluluğuna, devletin her yönden daha da gelişmesine katkı sağlamasını temenni etti. Kahraman, şunları kaydetti:
"Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri Anayasa'ya, mevzuata ve İçtüzüğe uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütülecektir. İnanıyorum ki milletvekillerimiz ve partilerimiz, Meclisimizin etkin ve verimli bir şekilde çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir. Milletimizin bizden beklentisi de budur.
Kuruluşundan bugüne kadar Meclisimizde görev yapmış olanlardan vefat edenleri rahmet ve minnetle anıyor, yaşayanlara hayırlı ömürler niyaz ediyorum. Meclisimizin 26. Dönemi'nin yemin töreniyle, başkanlık seçimi çalışmalarını yöneten Geçici Başkanlık Divanı Başkanı Sayın Deniz Baykal ve üyelere teşekkür ediyorum. Milletimize ve devletimize hayırlı neticeler sağlayacak çalışmalar yapmayı bizlere nasip etmesini Allah'tan diliyorum."
Baykal, mührü teslim etti
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, görevini TBMM Başkanı seçilen İsmail Kahraman'a devretti.
Baykal, makamda gerçekleşen törende yaptığı konuşmada, Kahraman'ı kutlayarak, başkanlık döneminin millete ve memlekete hayırlı olmasını diledi.
TBMM'nin kendisini oluşturma doğrultusunda en önemli adımı attığını belirten Baykal, divanın ve komisyonların oluşturulmasının ardından TBMM'nin her türlü görevi, sorumluluğu en etkili şekilde yapacak noktaya geleceğini kaydetti.
Baykal, şunları ifade etti:
"Unutmayalım ki 7 Haziran seçiminden sonra TBMM böyle bir noktaya gelememişti. Meclis Başkanı seçimiyle iş orada noktalanmıştı. Şimdi daha uygun bir ortam gözüküyor. İnşallah en kısa zamanda bu seçim tamamlanır ve TBMM görevine başlar. Buna ülkenin ihtiyacı var. Hükümetin kurulma çalışmaları şu sırada sürdürülüyor. Onun da şekillenmesiyle yeni siyaset dönemi başlamış olacak. Yoğun bir çalışma hepimizi bekliyor. Bu çalışmalarda TBMM'ye büyük görev düşecek. Türkiye'yi gerginliklerden olabildiğince çıkaracak, gerginliklere teslim olmayacak, gerginlikleri tahrik etmeyecek ama gerginlikleri yumuşatmaya yönelecek bir uygulamayı yapacağınıza ben güveniyorum, bunu diliyorum. Siyasette bu görevler gelip geçidir."
Meclis'in geçici başkanı olarak, Meclis'in daha az geçici olacağı anlaşılan yeni başkanına görevi devrettiğini belirten Baykal, "Bu işler böyle. Bir süre önce ben oradaydım, sonra buraya geldik. Burada oturma durumu da var İsmail Bey" şeklinde espri yaptı.
Bu dönemde Meclisin çok önemli olduğunu dile getiren Baykal, TBMM'nin devlet kurduğunu, dünyanın en önemli, büyük işler başarmış meclislerinin başında geldiğini söyledi. Baykal, "Böyle bir Mecliste geçici ya da az geçici başkanlık yapmak en büyük şeref ve onurdur. Bu onurun hakkını verecek olan Kahraman'a, siyaset mücadelesinde uzun yıllar emek vermiş biri olarak saygılar sunarken başarılar diliyorum" diye konuştu.
'Değişmeyecek olan şey ülkemiz'
TBMM Başkanı Kahraman da büyük devletlerin mesele ve dertlerinin de büyük olacağını kaydetti.
Türkiye'nin, çok eski bir maziye sahip, misyonu büyük bir cihan devleti olduğunu belirten Kahraman, "Ülkemizin esenliğe kavuşması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.
Baykal'ın değerli bir devlet adamı olduğunu dile getiren Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diyalog, konuşmak en mühim hadise. Konuşarak çözeceğiz meseleleri, üstesinden geleceğiz inşallah. Konuşarak çözülmeyecek hiçbir mesele olmaz çünkü bu çatı altında herkesin düşüncesi Türkiye'nin mutluluğudur, güçlü olmasıdır, devletimiz yüceliğidir. Bu istikamette çalışacağız. Tabii ki arada zorluklar, güçlükler olacak, engeller çıkacak ama hepsini aşacağız. Ben buna kesinlikle inanıyorum. Geçen zaman içinde Türkiye, demokrasimiz büyük gelişme gösterdi. Demokrasimiz giderek rayına oturdu, hukuk devleti olma yolunda çok gayretlerde bulunuldu. Bu gayretlerde sizin büyük emeğiniz var. Çeşitli zamanlarda müdahaleleriniz oldu, yollar açtınız. Engin tecrübeniz var. Değerli bir devlet adamısınız. Bu geçiş dönemindeki idarenizle de bunu gördük. Fevkalade bir irade gösterdiniz, tebriklerimi kabul buyurun."
Kahraman, bu dönemin de geçip yeni yeni dönemler geleceğini belirterek, "Bizim arzumuz, özlemimiz, istediğimiz grafiğimizin devamlı yukarıya çıkması. Durabilir belki ama aşağıya inmemesidir. Bu grafiği hep yükselteceğiz, dışarıda, içeride. Dışarıda itibar ve içeride güven inşallah sağlanacak. Meclis, milletin hakimiyetinin tecelli ettiği bir yer. Milletimizin isteklerine kulaklarımızı tıkayamayız. Zorlayarak, öteleyerek ve iteleyerek neticeye gidilmez. Konsensüsle, anlaşarak, uyuşarak yürüteceğiz. Bütün partilerin söylediği bir problem var, 'çözelim' dediği Anayasa meselesi... Ele alınması lazım, çoğu kere ele alındı, yine de alınacaktır muhakkak. Zaman geçtikçe toplum geliştikçe ihtiyaçlar doğuyor, o ihtiyaçlara uygun, cevap verici hukuki mevzuat da geliştirilmeli. O noktada inanıyorum desteğiniz olacak çünkü siz de demokrasiye inanmış bir insansınız. Bütün arkadaşlarımızın destek vereceği inancındayım. Birlikte çok güzel mesafelere ulaşacağız. Çok meseleleri halledeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kahraman, sözlerini, "Ben de o koltuğa geçeceğim ama değişmeyecek olan şey ülkemiz, TBMM çatısı olacak. Bu çatının dışında başka bir yer, hakimiyet gösterilmeyecek. Türkiye de demokratik sistem içinde hukuk devleti içinde inşallah gelişecek" diyerek tamamladı.
Daha sonra Baykal, TBMM Mührünü Kahraman'a verdi. Baykal ve Kahraman birbirine çiçek takdim etti.,
İsmail Kahraman kimdir?
Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.
Kahraman'a, 2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.
İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfının Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.
13 yıl aradan sonra Meclis'e "Başkan" olarak döndü
Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu.
1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığında bulundu.
Kahraman, 1 Kasım seçimlerinde, AK Parti'de önceki yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili seçildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize'de kültür merkezine adı verilen Kahraman, 13 yıl aradan sonra Parlamentoya döndü ama kendi ifadesiyle "aktif siyasetten hiç kopmadı." 75 yaşındaki Kahraman, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'dan sonra Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi sıfatını taşıyor.
İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası.