Yeni kurallar, yeni süreler olmayacak

Gediz dışında elektrik dağıtım özelleştirmelerinin devam ettiğini belirten ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu, "Beklentimiz bölgeleri devretmek yönünde" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkanvekili Ahmet Aksu, elektrik dağıtım şirketi ihalelerinde devir sözleşmesinin tamamlanabilmesi için firmalara ek süre verilip verilmeyeceği yönündeki bir soruya, "Yaptığımız uygulamalar, geçmişteki şirketlere verdiğimiz şanslarla sürelerle paralel olmak zorunda. Daha önceki süreçlerde nasıl bir yol haritası izlediysek burada da yine özelleştirmeye devam edeceğiz. Yeni kurallar, yeni süreler olmayacak" yanıtını verdi.

Ankara'da gerçekleştirilen Gas&Power 2. Türkiye Enerji Zirvesi'nin açılış konuşmalarının ardından yapılan oturumda soruları yanıtlayan ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesinde 3 bölgede sıranın ihalede en yüksek teklifi veren üçüncülere geleceğinin görüldüğüne yönelik bir soruya, "Şuanda ikinci ve üçüncülere gelinen bölgeler var. Ama bu ihale sürecinde en başında kurgulanan bir şey. Herhangi bir şekilde birinci ve ikinci sıralardakinde bir problem olursa Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) verdiği karara göre alttaki kuruluşlara gidecek bir modeldi ve planlandığı şekilde devam ediyor" dedi.

Aksu ayrıca, otoyol, bankacılık, liman işletmeciliği, gayrimenkuller ve 10 tane şeker fabrikasının özelleştirmesi gibi birçok özelleştirme programının önlerinde bulunduğunu söyledi.

En yüksek teklif sahiplerinin devre dışı kalması

Aksu, "En yüksek teklif sahiplerinin devre dışı kalmasını siz nasıl görüyorsunuz" şeklindeki bir soruya, "İlk yaptığımız ihalelerden sonra son yaptığımız ihalelerin oluşması ile birlikte kamuoyunda genellikle söylenen fiyatların yüksek olduğu şeklinde bir takım tabirler vardı. Ama biz sonuçta ihaleye katılan firmaların kendilerini çok daha iyi hazırlayabilmeleri için çok şeffaf bir şekilde çok paylaşımcı bir şekilde ihaleleri yürütüyoruz" dedi.

Kamuoyunun fiyatla ilgili yapılan ihaleyi en son nihai aşamada izlediğini söyleyen Aksu, "Ama onun arkasında hem bizim hem yatırımcıların detaylı bir hazırlık yapması gerekiyor. Orada oluşan fiyatlarda bizim için kabul edilecek fiyatlar oluyor. Ama daha sonrasında oluşan gelişmeler, firmaların kendi iç problemleri ile ilgili olabiliyor.

Gerek ülkemizde gerek dünyada oluşabilecek bir takım beklenmeyen gelişmelerle ilgili olabiliyor. Tabi bunları da biz öngörmüyor değiliz. Öngördüğümüz için zaten ÖYK kararlarında sadece enerji sektöründe değil diğer bütün sektörlerde ihaleye katılan firmalara verdikleri teklife göre bir sıralamaya tabi tutarak kamuoyuna duyuruyoruz ve bu çerçevede de işlemlerimize devam ediyoruz" dedi.

GEDİZ dışında diğer bölgelerde süreç devam ediyor

"Devirlerin gerçekleşmemesine karşı B ve C planlarınız var mı" şeklindeki soruya ise Aksu, "GEDİZ dışında diğer bölgelerde süreç devam ediyor. Bir şekilde bu sürecin nihayete ereceği ve bu bölgelerin özel sektöre devredileceği yönünde. Tabiî ki bizim ümidimiz doğrultusunda olmazsa gelişmeler ve belirlemediğimiz başka bölgelerde olursa biz de en kısa sürede hazırlıklarımızı yaparak, belki firmalar da bu hususla ilgili çeşitli tecrübeler edinerek sürecimize devam edeceğiz. Şirketler faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor" yanıtını verdi.

Yeni kurallar, yeni süreler olmayacak

Aksu, firmalara ek süre verilip verilmeyeceği yönündeki bir soruya ise "Yaptığımız uygulamalar geçmişteki şirketlere verdiğimiz şanslarla, sürelerle paralel olmak zorunda. Daha önceki süreçlerde nasıl bir yol haritası izlediysek burada da yine özelleştirmeye devam edeceğiz. Yeni kurallar, yeni süreler olmayacak. Daha önceki sürelerle ilgili ne yaptıysak bundan sonra da onu yapacağız. Ama tabi ek teminat vermiş olan firmalar biraz daha kararlı bir durumda oldukları için ek teminat verdikten sonra o görüşmeleri daha somut bir şekilde görebiliriz diye düşünüyorum" dedi.

İletim firmalarının özelleştirilmesi konusunda ise ilk aşamada 16 bin megavatlık bir portföyleri bulunduğunu söyleyen Aksu, "Arkasından yap-işlet-devretlerin kamuya devralması ya da kamunun alım yükümlülüklerinden dolayı boşa çıkacak santrallerin de özelleştirmesi gündeme gelecek ama ilk aşamada 16 bin megavatlik bir portföyümüz var" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir