Yeni kimlik kartları sahtesini imkansız kılacak
Yeni kimliklerin biyometrik veri kaydı özelliğiyle, noter, tapu, emniyet ve diğer kamu kurumlarında sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinin yüzde 100 önleneceği belirtiliyor
Yeni "çipli kimlik kartları" para, kredi kartı ve GSM operatörlerinin telefon kartlarında bulunan güvenlik bileşenlerinin tümüne sahip, taklidi ve tahrifi imkansız görsel ve elektronik güvenlik özellikleriyle polikarbon malzemeden üretiliyor.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kaynaklarından alınan bilgiye göre, 14 Mart'ta pilot bölge olarak Kırıkkale'de dağıtımına başlanacak yeni kimlik kartlarını edinmek için, Kırıkkale'de ikamet eden veya nüfus kaydı bu ilde bulunan 524 bin kişi başvuracak.
Vatandaşlar, yeni kimlik kartları için başvurularını "e-kimlikrandevu.nvi.gov.tr" veya 199 çağrı merkezinden randevulu veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapacak. Nüfus müdürlüklerine biyometrik fotoğraf ile yapılacak başvurudan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yeni merkezinde basılacak kimlik kartları kargoyla vatandaşın adresine gönderilecek.
Üst düzey güvenlik içeriyor
Çipli kimlik kartlarının güvenlik boyutunun para, kredi kartı ve GSM operatörlerinin telefon kartlarında bulunan güvenlik bileşenlerinin tümünü içerdiği, böylece taklit edilemez, tahrip ya da tahrif edildiğinde hemen belirlenecek görsel ve elektronik güvenlik özelliklerine sahip polikarbon malzemeden üretildiği öğrenildi.
Yeni kimlik kartlarının biyometrik veri kaydı (hem sağ hem sol el parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) özelliğiyle noter, tapu, emniyet ve diğer kamu kurumlarında sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinin yüzde 100 önleneceği belirtiliyor.
Görünen ve görünmeyen birçok doğrulama yöntemiyle donatılan yeni kimlik kartlarında kişiye özel şifre bulunacak. Başvuru esnasında pin zarfıyla verilecek şifreyi vatandaşlar daha sonra nüfus müdürlüklerinden kendi istedikleri şifre ile değiştirebilecek.
Yeni kimlik kartlarında kart sahibine ait nüfus bilgileri, biyometrik veri kaydı ile karta ait bilgilerin yer aldığı bir temaslı bir de temassız olmak üzere fiziksel olarak birbirinden bağımsız iki çip bulunuyor.
"Hem sağ hem sol el parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi" sayısal verilerle işlenecek, herhangi bir resim, görüntü şeklinde olmayacak. TÜBİTAK tarafından milli bir işletim sistemiyle geliştirilen kimlik kartının yongası içinde saklanan verilerin kopyası alınamıyor. Kişiye ait yazılan verilerin güvenli olarak merkezde saklanacak ve değiştirilemeyecek.
Çalınma veya yabancı kişinin kartın şifresini öğrenmesi durumu
Tapu, noter, emniyet, okullar ve diğer kamu kurumlarında kimlik kartını gösteren vatandaş önce şifresini girecek, şifrenin 3 kez yanlış girilmesi halinde kart bloke olacak.
Şifreyle her vatandaştan biyometrik veri kaydı için hem sağ hem sol elini okutması istenecek, parmak, damar ve el ayası izinin kimlik kartındaki biyometrik veri kaydıyla ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün merkezindeki kayıtla eşleşmesi gerekiyor, bu eşleşme gerçekleşmezse sahtecilik, dolandırıcılık ortaya çıkmış olacak.
E-devlet ve e-imza bağlantısı
Biyometrik veri kaydıyla kamu hizmetlerine güvenli erişim sağlanacak ve mahremiyet korunacak. Karşılıklı kimlik doğrulama ile karşılıklı güvenin artırılması, bürokrasinin azaltılması sağlanacak. Vatandaşların tek bir kart ile güvenli ve hızlı bir şekilde erişimi temin edilecek. Kimlik kartı ile kişi kendisini pin numarası ve 3 farklı biyometrik verisi ve yüksek derecede korunmuş fotoğrafı ile doğrulatabilecek. E-devlet hizmeti için bilgisayara kart erişim cihazının kurulu olması gerekiyor.
Temaslı çipte elektronik imza özelliği bulunuyor; kart sahibi elektronik imza özelliğini e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir elektronik sertifika hizmet sağlayıcısından elektronik imza sertifikasını kart üzerine yükleterek kullanacak. Kişi, bu şekilde aynı anda birden çok belgeye e-imza atabilecek, her belge için tek tek uğraşmayacak.
Pasaport yerine geçmesi
Kimlik kartının ön ve arka yüzünde yer alan güvenlik birimleri ve bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO 9303-3 standardına uygun şekilde bulunuyor. Karttaki makine okunabilir alan ve temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart, vize istemeyen ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Ancak sınır kapılarında ve havalimanlarında vatandaş çıkış yaparken biyometrik veri kaydını okuyacak cihazların kurulması ve vatandaşın kimlik doğrulatması için el okumasını burada yaptırması gerekiyor.
Yeni kimlik kartlarının kamu kurum ve kuruluşlarında doğru kullanımı ve alınması, kurulması gereken cihazlarla ilgili bilgilendirme için çalıştayların düzenleneceği de kaydedildi. Ayrıca vatandaşları bilgilendirmek için binlerce broşür de dağıtılacak.