Yeni kapağı deneme süresi uzatılıyor
Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketi üzerine günde 100 bin varil petrol akıtan petrol kuyusunun ağzına yerleştirilen yeni kapağı deneme süresi uzatılacak.
HOUSTON/LONDRA/ANKARA - ABD'nin Meksika Körfezi'nde 20 Nisan'daki grizu patlamasından beri deniz tabanından günde 100 bin varil petrol akıtan petrol kuyusunun ağzına yerleştirilen yeni kapağı deneme süresi uzatılacak.
İngiliz petrokimya devi British Petrolium (BP) şirketinin başkan yardımcısı Kent Wells, 1600 metre derinde deniz tabanından petrol akıtan kuyunun ağzına indirilen 73 tonluk yeni kapak püskürmeyi ilk kez kesse de uygulanan basınç testinin uzatılmasına karar verildiğini belirtti.
Wells, verilerin mühendislerin öngördüğü şekilde olduğunu, ancak testlerin sona ermediğini ve kesin sonuç için beklenmesi gerektiğini söyledi.
BP Başkan Yardımcısı Kent Wells, bugün yaptığı açıklamada, basıncın hafifçe arttığını belirterek, buna karşın, yerleştirilen sistemin bütünlüğünü bozacak herhangi bir durumun söz konusu olmadığını, bugün yerel saatle öğleden sonra sona ermesi planlanan 48 saatlik testin bir süre daha devam edebileceğini söylemişti.
Portekiz üzerinden Tayvan'dan getirilen "A Whale: Baş Balina" isimli büyük maden cevheri ve petrol çekme gemisi de pek işe yaramadı.
'Macondo kuyusu' kapatma progamı
ABD'nin Meksika Körfezi'nde 20 Nisan'daki grizu patlamasından beri 1600 metre derindeki deniz tabanından günde 100 bin varil petrol akıtan petrol kuyusunu kapatma işlemini bir hafta içinde tamamlamaya çalışacak sorumlu petrol şirketi BP mühendisleri, son çare olarak kuyudan tüm petrolü alabilecek yeni "ağır kapatma" yöntemini deniyor.
İngiliz haber ajansı Reuters'ın kaydına göre, petrokimya devi BP, aşamalarla şu yöntemi deniyor:
BP'nin araştırma-üretim üst düzey Başkan Yardımcısı Kent Wells'e göre, mevcut durumda başvurulan yaşamsal yöntemle başta hafif kalan 1600 metre derindeki kuyu ağzı kapağından fışkıran tüm hampetrolü deniz yüzeyindeki tankerlere "olduğu gibi, tümüyle aktarmak için" 73 tonluk yeni ağır kapak, kuyu ağzına oturtuldu.
Sanayi tarihinde hiç karşılaşılmadık bu durumu temelli çözmek, hampetrol fışkırmasını bütünüyle kesmek işin en zor kısmı.
Sualtı robotları, bir hafta önce devreye sokuldu. Muazzam petrol fışkırması durdurulabildi.
BP, 10 Temmuz'da günde 25 bin varil petrol toplayabilecek yeni petrol platformu ve toplama hortumunu devreye soktu.
16 Temmuz'da devreye sokulan "Q4000" isimli yeni petrol platformu günde emilen 4 bin varil petrolü anında yakacak biçimde hazırlandı.
Kasırgalara açık olan Louisiana eyaletinin 80 km açığındaki petrol kuyusu bölgesinde 4 tankerin taşıdığı "petrol emme" aygıtları, çok şiddetli fırtınaya karşı da tedbirli.
"Q4000" platformunun yanı sıra "Toisa Pisces" isimli gemi, Transocean şirketinin Discoverer Enterprise ve Discoverer Clean Leader sondaj gemilerinin petrol çekme makinalarıyla donanmış olarak birbirlerine büyük borularla bağlı.
BP'nin toplam dört petrol sondaj-toplama gemisi, dört gemi platformu halinde günde toplam 80 bin varil hampetrol toplayacak biçimde planlandı.
Kuyu basıncını düşürmek için iki yardımcı kuyudan ilki deniz tabanından 3 bin 400 metre derinde, 20 Nisan'da patlayan "bela" kuyu Macondo'nun "dibinden 58 metre yüksekte" hazırlandı. BP, 19 Temmuz'a dek bu yardımcı kuyuları işletmeye çalışıyor.
Kesin bitirme hedefi
İkinci basınç düşürücü petrol kuyusu deniz tabanından yine 3 bin 400 metre derinde hazırlandı ve 20 Nisan'dan beri muazzam hampetrol kusan Macondo kuyusuna kesin çözüm için ağır toprak ve çimento basılana kadar hazırda tutulacak. Ağustos ortasında "kesin sonucun alınması" bekleniyor.
ABD Başkanı Barack Obama'nın 20 Ocak 2009'da göreve geldiğinden beri ilk kez çok sinirlenerek hükümetinin danışmanlarına "kapatın şu bela kuyuyu" dedirten kaza, ABD'nin tarihinde gördüğü en büyük petrol kazası ve doğa kirliliği.
Meksika Körfezi'nde Mayıs'ta şu anlaşıldı:
ABD çevresinde insan eliyle yapılmış en büyük doğa kirliliği konumunda olan, 21 yıl önceki Exxon Valdez petrol tankerinin kazası ikinci konuma düştü.
24 Mart 1989'da Alaska eyaleti kıyısına yakın konumda Exxon Valdez tankeri, Prens William Boğazı'nda sarhoş kaptanıyla kayalara bindirerek 11 milyon varil petrolü Büyük Okyanus'a döktü. Şimdi Meksika Körfezi'nde olduğu gibi pelikanlar dahil kuşlar, balıklar, su kaplumbağaları, karides türleri, yunuslar, çok çeşit deniz canlısı telef oldu.