Yeni GSM operatörü geliyor
Ulaştırma Bakanı Elvan, mobil iletişimde 4G yetkilendirme ihalesini Mayıs ayında tamamlayıp yıl sonunda hizmete sunacaklarını söyledi. Elvan, ihalede yeni bir operatöre de yer açılacağını açıkladı
Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan 4G sürecinin başlatılmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Elvan, burada dördüncü operatörün geleceğin belirtti.
Elvan, "4. operatör sadece 2600 frekans bandı için olabilecek ve diğer operatör yükümlülükleri olmayacak" diye konuştu.
4G yetkilendirme ihalesi mayısta
4G ihalesiyle ilgili detayları açıklayan Elvan, 4G yetkilendirme ihalesini mayıs ayında tamamlayıp yıl sonunda hizmete sunacaklarını söyledi. Bakan şunları kaydetti: “4G ihalesinde 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 megahertzden toplam 390 megahertzi ihale edeceğiz. Yeni bir işletmeciye de yer açacağız. Güçlü rekabet ortamı için tüm işletmecilerin bant genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini istiyoruz. Nüfusu 10 binin altında olan yerlerde ortak altyapı istiyoruz.”
Elvan, 4. operatörün sadece 2600 Mhz frekans bandında yer alabileceğini ve diğer operatör yükümlülüklerine tabi olmayacağını söyledi.
Yıl sonunda 4G hizmeti vatandaşlara sunulacak
Elvan, her bant için ayrı ayrı ihaleye çıkılacağını belirterek, "4G yetkilendirme ihalesini Mayıs ayı içerisinde tamamlayarak yıl sonunda 4G hizmetini vatandaşlara sunacağız" diye konuştu.
İhale bedeli ile ilgili olarak ise Elvan, yetkilendirmenin asgari bedelinin değerlendirilmesinde Avrupa ülkelerinde 4G ihaleleri sonucunda gerçekleşen frekans bandındaki fiyatlar, mobil işletmeci gelirleri, toplam yatırım, abone başına gelir durumları, abone başına aylık ortalama görüşme süresi, mobil genişbant penetrasyon oranları gibi parametreler göz önünde bulunarak en uygun modelin belirlendiğini söyledi.
İhalede tüm firmaların azami ölçüde eşit şartlarda, şeffaf şekilde yarışmasını istediklerini belirten Elvan, "Bunun için de ihale sonunda tüm işletmecilerimizin sahip oldukları bant genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini amaçlıyoruz. Bu maksatla bantlar arasında cap'ler yani azami alınacak frekans miktarları koyarak bant genişliği açısından bir işletmecinin diğerlerine göre çok avantajlı hale gelmesini önlemeye çalıştık" diye konuştu.
800 megahertzde üç operatör arasında eşit paylaşımın söz konusu olacağını ifade eden Elvan, 900 ve 1800 frekanslarını kullanan operatörlerin mevcut durumlarını dikkate aldıklarını ve bunlar için üst sınır koyduklarını belirtti.
Elvan, "Nüfusu 10,000'in altında olan yerleşim yerlerinde aktif paylaşım isteyerek ortak altyapıyı zorunlu hale getiriyoruz... Yoğun yerleşimin olduğu yerlerde ise, kule, enerji, yedek enerji, konteyner gibi pasif altyapının ortak kullanımını isteyerek maliyetlerin azaltılmasını amaçladık. Ayrıca 3G ve 4G kapsama yükümlülüklerinin beraberce değerlendirilmesiyle gereksiz ve çifte yatırımların engellenmesine çalıştık" dedi ve ekledi:
"4G hizmeti sunulan yerlerde ayrıca 3G hizmeti sunulması istenmeyecek. Bununla birlikte belirli bir hizmet kalitesi ile 3G hizmeti sunulması durumunda 4G yükümlülükleri aranmayacak."
Ar-ge faaliyetlerinin desteklenmesi
Ar-ge faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 3G yetkilendirmelerinde Arge merkezi açılması, Ar-ge personeli istihdamı, yerli tedarik gibi bazı şartlar getirdiklerini hatırlatan Elvan, 4G'de de benzer Ar-ge yükümlülüklerini genişleterek devam ettireceklerini söyledi. Elvan, Ar-ge yatırımı zorunluluğunda şu anda 500 kişi olan zorunluluğun 750'ye çıkarılacağını; belli oranlarda da yerlilik şartı getirdiklerini ifade etti.
Frekans kullanım ücretlerini aşağı çekici bir mekanizma oluşturmak istediklerini belirten Elvan, 4G'ye geçişin sağlayacağı katkılarla ilgili soru üzerine ise şunları söyledi:
"4G ile farklı frekansları bütünleşik hale getirebiliyorsunuz, ses ve datayı birlikte aktarabiliyorsunuz ve ayrıca minimum 10 kat hıza ulaşıyorsunuz. Ayrıca bir ülkede genişbant penetrasyonunun yüzde 10 artması, GSYH'de en az yüzde bir artış sağlıyor. İlave her 1,000 genişbant kullanıcısı için ise sektörde 80 yeni iş imkanı ortaya çıkıyor."
Mobil operatörler ihaleye hazır
4G ihale sürecinin açıklanmasının ardından süreci değerlendiren mobil operatörler ise, ihalenin özellikle adil rekabeti gözeten şartlarından memnuniyet duyduklarını belirterek, ihaleye hazır oldukları mesajını verdi.
Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt 4G ihale süreci ile ilgili yaptığı değerlendirmede, 4G için en yaygın kullanılan ve yüksek coğrafi kapsama ihtiyacına cevap veren 800 MHz bandının eşit olarak dağıtılmasının önemli olduğunu belirterek, "2G ve 3G için kullanılan, 4G için henüz kullanılmayan 900 MHz bandında asimetrik bir paylaşımın olduğunu görüyor, burada bir operatörün diğer operatörlere ek yatırım maliyeti yaratmayacağı bir politikanın uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için operatörlerin bu bantta 3G hizmetlerini maksimum 5 MHz'lik tek bloktan vermesinin garanti edilmesi gerekiyor. 4G hizmetinin dünya standartlarında, sürdürülebilir ve etkin olarak verilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ihaleden önce yapılmasına dair olumlu beklentimiz var" diye konuştu.
Müşteriye fayda getirecek ve yatırımı teşvik edecek rekabeti desteklediklerini söyleyen Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz ise, "Operatörlerin farklı ihtiyaçları doğrultusunda, farklı yatırım imkânlarından faydalanmalarının doğru olacağı inancındayız. Şartname ile dördüncü bir operatöre yer açılması, düzenleyici kurumun takdiridir. Bizim için rekabetin sayısı ya da izleyeceği stratejisinden ziyade sürecin tüm taraflar açısından adil olacak şekilde ilerlemesi önem taşıyor" dedi.