Yazıcı: 1 Temmuz milat olacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirket kuranlar, üreticiler ve tüketiciler açısından önemli faydaları olacağını söyledi.
İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2012'nin Türk ticareti ve ekonomisi bakımından yeni bir milat olacağını vurgulayarak, "Bunun çok önemli sonuçlarını ve faydalarını hem şirket kuranlar, hem üreticiler, hem de tüketiciler görecektir" dedi.
Yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle Türk ticaret ve ekonomi hayatında önemli değişikliklerin başlayacağını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
"Neler olacak? Bugünkü mevzuatımıza göre bir anonim şirket kurmak için en az 5 kişi gerekiyor. Kişiler bunu tamamlayabilmek için ya halasının, ya dayısının oğlunu kurucu olarak gösteriyor. Aslında bir veya iki kişi var. Yeni Ticaret Kanunu'na göre artık tek kişi şirket kurabilir. Şirketler kurulurken uzun formalitelere gerek olmayacak. Elektronik ortamda, 4-5 dakikada şirket kurmak mümkün hale gelecek. Şirketlerin yönetim kurulları ve genel kurulları tamamen elektronik ortamda takip edilebilecek.
Yeni dönemde şirketlerin denetim organları olmayacak. Şirketlerin genel kurullarında seçtikleri yönetim kurulları ve denetim kurulları vardır. Bütün şirketlerin denetim kurulları açısından şeffaflığı gerçekleştirmek, reel durum neyse onun görünür olmasını sağlamak için bağımsız denetçiler söz konusu olacak. Aynı zamanda bağımsız denetçilerin de denetimini yapacak bir düzenlemeyi gerçekleştireceğiz."
Hayati Yazıcı, ikincil düzenleme ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü, bunun birkaç ay içinde bitirileceğini belirterek, "Gerçekten 1 Temmuz 2012, Türk ticareti, ekonomisi bakımından yeni bir milat olacak. Bunun çok önemli sonuçlarını, faydalarını hem şirket kuranlar, üreticiler hem de tüketiciler görecektir" dedi.
"Irak'ta birkaç kapı da açacağız"
Gürcistan, İran ve Suriye ile ilgili ortak sınır kapılarına dair sorular üzerine Yazıcı, şunları kaydetti:
"Sınır kapılarının ortak yapımı önemli. Bizim o projedeki hedefimiz, kapıları ortak yapalım. Tek gümrük kapısı, iki gümrük idaresi olsun. Bu konuyla alakalı Gürcistan, İran, Irak ve Suriye ile yaptığımız anlaşmalar söz konusu. Bu anlaşmalarımız devam ediyor. Suriye'de önemli sorunlar yaşanıyor. Suriye ile ticaretimizde geçen yıla kıyasla yüzde 15 oranında azalma var. Bunun yanı sıra Habur'da, Gürbulak'ta, Irak, İran ile ihracatımızda da önemli ölçüde artış var. Suriye ile ortak kapının işlemesi için, ilk örneği Nusaybin Gümrük Kapısı, Suriye'nin de bizim yaptığımız kapının karşısındaki kapıyı yapması lazım. Bunu ne zaman yapar bilemiyorum. Muhatap bulmakta zorluk çekiyoruz. Bizim Nusaybin Gümrük Kapımız bitmek üzere. İran ile yeni bir anlaşma söz konusu. Irak'ta yakında birkaç kapı daha açacağız. Habur'un batısında olacak. Sanırım bunlara ilişkin anlaşmayı bu sene sonunda gerçekleştiririz. Bu sene olmazsa, 2012'nin ilk aylarında bu anlaşmayı gerçekleştirip, fiilen hayata geçiririz."