Yatırımcıya göre kriz 2011 yılında sona erecek
YASED, araştırmasına göre uluslararası yatırımcıların yüzde 47'si Türkiye'deki ekonomik büyümenin hızlanacağını öngördü
İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), 2010 yılının ilk barometre araştırmasına göre, uluslararası yatırımcıların krizin etkilerinin ancak 2011 yılında sona ereceğini düşündüklerini ortaya koydu.
YASED, üyelerinin nabzını tuttuğu ve altı ayda bir güncellenen, 2010 yılının ilk Barometre araştırmasının sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.
Ankete göre, gelecek altı ay içinde uluslararası yatırımcıların yüzde 42'sinin yeni yatırımlar yapmayı düşündüğü, yüzde 47'sinin Türkiye'deki ekonomik büyümenin hızlanacağını öngördüğü kaydedildi.
Buna karşın yatırımcıların, yerel siyasi bunalımı uluslararası yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişme olarak ilk sıraya yerleştirdiği belirtildi.
Ankete göre, YASED üyelerinin, 2009 yılının son 6 ayında üretim ve ciro hedeflerini büyük oranda gerçekleştirdiği bildirildi.
2009 yılının ikinci yarısında üyelerin ciro hedeflerine yüzde 53, üretim hedeflerine yüzde 55 oranında ulaşabildikleri ifade edildi.
Ankette, üyelerin, yüzde 37'si karlarının, yüzde 39'u ihracat hedeflerinin altında kaldığını dile getirdiği bildirildi.
Uluslararası yatırımcılardan yüzde 44'ü son altı aylık dönemde çalışan sayılarının aynı kaldığını, yüzde 34'ü azaldığını, yüzde 22'si ise arttığını söylerken, önümüzdeki altı aylık dönem için bu oranlar aynı sırayla yüzde 54, yüzde 17 ve yüzde 29 olarak ifade edildi.
Barometre araştırmasına göre, Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların yüzde 60 gibi önemli bir bölümü, gelecek 6 ayda dünyada ekonomik büyümenin sabit kalacağı görüşünde birleşti.
Yatırımcılar Türkiye ekonomisine dönük büyüme beklentilerinde yüzde 47 oranında "hızlanacak" görüşünde olacağını düşündüğü bildirildi.
Yatırımcıların yüzde 64'ü enflasyonun sabit kalacağını tahmin ediyor
YASED'in Barometre araştırması, yatırımcıların temel ekonomik göstergelerle ilgili tahminlerini de ortaya koyuyor.
Ankete göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 64'ü gelecek aylarda enflasyonun, yüzde 53'ü ise faiz oranlarının sabit kalacağını tahmin ediyor.
Üyelerin yüzde 52'sine göre döviz kuru 2010 enflasyona paralel olarak seyredeceğini düşünüyor.
YASED üyelerine göre "Yasal Çerçeve ve Yasaların Uygulanması", "Kayıt dışı Ekonomi" ve "Vergi ve Teşvikler" sırasıyla yüzde 57, yüzde 46 ve yüzde 45'lik oranlarla Türkiye'deki uluslararası yatırımların önündeki süregelen en önemli engeller olarak yer alıyor.
Ayrıca üyeler gelecek 6 ayda Türkiye'de yatırım ortamını en olumsuz yönde etkileyecek olası tehditler olarak yüzde 21'lik bir oranla "Yerel Siyasi Bunalım", yüzde 20,5'lik oranla "Uluslararası Piyasalarda Yeni Bir Ekonomik Dalgalanma" ve yüzde 19,1'lik bir oranla "Yerel Ekonomik Dalgalanma"yı sıralıyor.
Yine üyelere göre hükümetin önümüzdeki dönemde öncelik vermesi gereken 3 konu yüzde 71 oranla "İşsizlik", yüzde 66 oranla "Yapısal Reformlar" ve yüzde 51 oranla "Sürdürebilir Büyüme" olarak sıralanıyor.
Üyelerin yakın zamanda bekledikleri en önemli mevzuat değişiklikleri de geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi sırasıyla "Türk Ticaret Kanunu", "Gelir Vergisi Kanunu" ve "Enerji Piyasaları Düzenlemeleri" oldu.
Bu yıl ilk kez YASED Barometre Anketi'nden derlenen YASED Yatırımcı Beklenti Endeksi de kamuoyu ile paylaşıldı.