Yatırım davranışında artış sürüyor
Ipsos KMG'nin Türkiye Barometresi sonuçlarına göre, altın, döviz, fon, vadeli hesaba yapılan yatırımda temmuz ayında görülen büyük artış eylülde de devam etti.
İSTANBUL - Ipsos KMG'nin Türkiye Barometresi sonuçlarına göre, ekonomideki büyüme eğilimine paralel olarak tüketicilerin yatırım ve tüketim davranışlarında da artış gözleniyor.
Ipsos KMG'den araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, 2010 yılı itibarıyla başlatılan ve 2 ayda bir yapılan araştırmaların bir sonucu olarak derlenen Türkiye Barometresi sonuçlarına göre altın, döviz, fon, vadeli hesap ve benzeri yatırım araçlarında satın almayı ifade eden yatırım endeksinde temmuz ayında görülen büyük artışın eylülde de devam ettiği belirtildi.
Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Tonguç Çoban, araştırma sonuçlarının, ekonomideki büyüme eğilimine paralel olarak tüketicilerin yatırım ve tüketim davranışlarında da artışın gözlendiğini ortaya koyduğunu, özellikle arsa ve konut yatırımlarındaki artışın, tüketici nezdinde ekonomiye olan güvenin düzeyine de işaret ettiği, bu durumun ne kadar sürdürülebilir olduğunun ise önümüzdeki dönemin en önemli tartışma konularından biri olacağını ifade etti.
Altın dışındaki bütün yatırım araçlarında satın alma davranışının eylül ayında temmuza göre artış gösterdiğine dikkatin çekildiği araştırmada, yatırımcıların altın fiyatlarının doygunluk noktasına geldiğini düşünerek döviz, konut, vadeli hesap ve arsa gibi diğer yatırım araçlarına yönelmiş göründüklerinin altı çizildi.
Araştırmaya göre, temmuz ayında 125 olan yatırım endeksi eylülde 153'e çıkarken, özellikle arsa-konut gibi yatırım araçlarına yönelmenin ekonomik istikrara olan güveni de gösterdiği vurgulandı.
Cep telefonu alımı arttı
Çeşitli dayanıklı tüketim mallarını satın almayı ifade eden tüketim endeksinde de temmuzdaki yükselişin eylülde devam ettiği ve temmuz ayında 222 olan tüketim endeksinin eylülde 294'e yükseldiği kaydedildi.
Yaz aylarının ardından sonbaharın da etkisiyle tüketim harcamalarının daha da arttığı gözlenirken, özellikle cep telefonu, buzdolabı, klima-ısıtıcı, koltuk takımı, mutfak satın almadaki artışın dikkati çektiği belirtildi.
Mevsim değişiminin ve ramazan ayının da etkisiyle çeşitli sosyal yaşam göstergelerini temsil eden sosyal yaşam endeksinin temmuz ayına göre azaldığının tespit edildiği araştırmaya göre, temmuzda 166 olan sosyal yaşam endeksi eylülde 153'e geriledi.