Yarış, onur kulvarında ama…
KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH
İstanbul Sanayi Odası, geçenlerde Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarını açıkladı. 500 büyük arasında geçen yıl Kayseri'den 13 firma vardı, sayı bu yıl 14'e yükseldi. 500'ler listesinin gediklilerinden Karsu Tekstil peşine Form Süngeri takarak, listeye yeniden adını yazdırırken, Erbosan yıllar sonra liste dışı kaldı. Saray Halı da öyle…
Erbosan ve Saray Halı, kırk yıldan beri ülke ekonomisine katma değer yaratan saygın birer sanayi kuruluşu. Biri boru, diğeri halı üretip iç ve dış pazarlarda satıyor. Erbosan çok ortaklı bir girişimcilik modelinin ürünü. Saray Halı ise tipik bir aile şirketi. Umarım, ikisinin de ilk 500'lere yeniden dönüşü fazla gecikmez.
Kayseri'de sinai üretimin onur kulvarında yarışan 14 firmanın 5'i Kayseri merkez, 8'i Hacılar, 1'i Yahyalı kökenli. Bir önceki dönemde Türkiye sıralamasında 114'üncü olan Kayseri Şeker Fabrikası bu kez ilk altmış büyük arasına adım atmış olmanın tadını çıkarıyor. Kayseri sıralamasında da Şeker'in üstünlüğü var. Nitekim, Hacılar Elektrik (HES) yerini Şeker'e kaptırmış. Birincilik koltuğunda şimdi Kayseri Şeker oturuyor. Boydaş Mobilya ikinci sırada. HES, yerini kaptırmakla kalmamış, üçüncü sıraya gerilemiş.
Boydak Holding geçen yıl 500 büyük arasında 6 firmasıyla boy göstermişti. Bu yıl Form Sünger'in listeye girmesiyle istihdam ve üretimin onur kulvarında yelken açan firma sayısını 7'ye çıkardı. Kısacası, Boydak Holding gerek üretim, gerekse istihdamda Kayseri'nin yüz akı.
Holding kuruluşlarından Boytaş Mobilya (78), HES (83), Merkez Çelik (118), İstikbal Mobilya (173), Boyteks Tekstil (285), Boyçelik Metal (306), Form Sünger (480) ile üretim ve satışlarda başı çekiyor. Doğrusu, kutlanmaya değer bir başarı… Tabii, listeyi Boydak kuruluşlarıyla ortaklaşa paylaşan Kayseri Şeker'in (58), Orta Anadolu'nun (166), Keskinkılıç Gıda'nın (236), Has Çelik'in (318), Kumtel'in (349), Yataş'ın (409) ve de Karsu Tekstil'in (472), övgüye değer başarılarını da unutmamak gerek…
Onur kürsüsüne çıkma uğraşı veren bu firmalar, bugünkü konumlarına hiç şüphesiz zorlukları göğüsleyerek geldiler. Dolayısıyla, sıralamadaki yerlerinden ziyade ekonominin dikenli yollarından geçerek bugünlere gelebilmiş olmaları çok önemli. Denilebilir ki; Kayseri Türk sanayi sektöründe yeni bir soluk, yeni bir renk… Teşvik kapsamı dışına itilmesine ve de kamu yatırımlarından gereği gibi pay alamamasına karşın başarıyor bunu. Ekonomik gelişimine gölge düşüren kısır döngüye aldırmadan üretiyor; ürettiğini satıyor. Bununla da yetinmiyor ekonomik kazanımlarına yeni katkılar için alternatif iş alanlarını harekete geçirebilmenin yollarını arıyor.
Evet; sanayi sektöründeki hareketliliğe karşın, ilin bugünkü refah seviyesi orta ölçekli iller ortalamasının çok altında. Yani, gelir dağılımında uçurumlar var. İşçi zorda. Çiftçi borçla boğuşuyor. Esnaf sıkıntılı. O nedenle, kararlı ve de özverili duruştan ödün verilmeden, sanayi alanlarında teknoloji ağırlıklı yatırımlara, tarihsel ve doğal değerlerin bütünleştiği kültür alanlarında ise kentin ufkunu açacak ticaret ve turizm amaçlı yatırımların harekette geçirilmesi gerekiyor.