Yargıda rüşvet operasyonu
Dünya Ticaret Merkezi ve bir fuarcılık şirketi arasındaki dava ile ilgili rüşvet alındığı tespit edildi. Yakalama emri çıkarılan İTO Başkanı Yalçıntaş programını yarıda keserek Türkiye'ye dönüyor.
İSTANBUL - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Dünya Ticaret Merkezi ve bir fuarcılık şirketi arasında görülen davada rüşvet verildiği iddiasıyla soruşturma başlattı.
Rüşvet operasyonu kapsamında 2 Yargıtay üyesi ve 13 avukatın aralarında bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 13'üyse Ankara'ya gönderildi.
Edinilen bilgiye göre, operasyon kapsamında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
Programını iptal eden Yalçıntaş Türkiye'ye dönüyor
Öte yandan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekip Avdagiç, avukatlardan edindiği bilgiye göre Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş'ın Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında bilgisine başvurulmak üzere emniyete çağrıldığını bildirdi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanvekili Şekip Avdagiç, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın Türkiye'ye dönüş biletini iptal ettirdiği haberlerinin gerçeğini yansıtmadığını, Yalçıntaş'ın ABD'de devam eden programını yarıda keserek, uçak biletini öne aldırdığı ve yarın Türkiye'ye döneceğini bildirdi.
İhbar mektubuyla başladı
CNR Fuarcılık'ın Dünya Ticaret Merkezi'den çıkarmak isteyen İstanbul Dünya Ticaret Merkezi yönetimi tahliye davalarını kaybettiği dönemde, Adalet Bakanlığı'na gelen bir ihbar mektubu üzerine, Adalet Bakanlığı, Başmüfettiş Halit Kıvrıl'ı görevlendirdi. Kıvrıl'ın talebi üzerine başlatılan soruşturmada mahkeme kararıyla hakimlerin iletişim bilgileri incelendi ve sonuç ihbarın aksine İDTM yönetiminin rüşvet ilişkisi içinde olduğu yönünde bilgilere ulaşıldı.
Dünya Ticaret Merkezi'ndeki fuar alanlarından çıkmak istemeyen Ceyda Erem'in başlattığı yargı mücadelesinde, müfettişler tarafından İDTM yönetiminin alınan tahliye kararlarının rüşvet çarkıyla gerçekleştiği yönünde rapor verildi.
Adalet müfettişi Kıvrıl, İDTM’nin CNR Fuarcılık hakkında açtığı son tahliye davasının görüldüğü Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi davasının sonuçlanmasına bir ay kala 22 Mayıs 2008 günü Hâkim A.Ü ve diğer yargıçların telefonlarını dinlemeye aldırdı. Sincan 2. Sulh Ceza Mahkemesi 22 Mayıs 2008 günü talebi kabul etti. Ancak bu arada beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, ihbar mektubunda iddia edildiği gibi, CNR Fuarcılık lehine değil, aleyhine “tahliye” kararı verdi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi de “tahliye” kararını onadı. Bunun üzerine İDTM yönetimi Bakırköy 2. İcra Müdürlüğü’ne başvurarak tahliye işlemlerini başlattı.
Dinlemelerde anlaşıldı
Tüm bu süreçte incelemesini sürdüren müfettiş Halit Kıvrıl, İDTM yöneticilerinin ve İDTM adına hareket eden avukatların yargıda rüşvet çarkı kurduğunu tespit etti. Aynı konuda yerel mahkemelerin verdiği farklı kararların Yargıtay’da aynı daire tarafından nasıl onandığı Adalet Bakanlığı müfettişi Halit Kıvrıl’ın yaptığı inceleme sırasındaki telefon dinlemeleriyle ortaya çıkarıldı.
Raporda, Ceyda Erem’in rüşvetle karar çıkardığını iddia eden İDTM yetkilerinin, Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı’na maddi çıkar sağladıkları öne sürüldü. CNR Fuarcılık’ın sahibi Ceyda Erem’le davalı olan fuarın mülk sahibi İDTM’nin Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden lehine çıkan kararın Yargıtay’da onanması için 6. Hukuk Dairesi Başkanı H.E.(Hasan Erdoğan) ve 12. Hukuk Dairesi Başkanı M.O.'a(Mustafa Oskay) 300'er bin TL rüşvet verdikleri, avukatların bu rüşvete aracılık ettikleri iddia ediliyor.