Yargı depremine çözüm: Acil yargı reformu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Yaşananlar kısır döngüdür. çok süratli yargı reformu yapmak gerekir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yargıyla ilgili yaşanan tartışmaların üzüntü verici olduğunu belirterek, "Bu bir fasit dairedir, kısır bir döngüdür. Bundan Türkiye'nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır, çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir" dedi.

Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke olduğunu hatırlatan Gül, "Bu konuda AB'nin müktesebatı, kriterleri ve standartları Türkiye tarafından süratli bir şekilde üstlenilmelidir. Bu konuda aslında bütün partilerimizin ön yargısız bir işbirliği içine girmesi çok önemlidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde gündeme ilişkin soruları yanıtladı. "Yaşananları devlet krizi olarak yorumlayanlar da var, siz bu krizin bitmesi için nasıl devreye gireceksiniz?" sorusuna Gül, "Bu bir fasit dairedir aslında, kısır bir döngüdür. Bundan Türkiye'nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır; çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir. Ama burada hemen dikkatinizi çekerim, yargı reformu yapılırken bu çıkmaz sokak ya da kısır döngü daha çok derinleştirici bir şekilde olmamalıdır. Daha çok politize olucu, daha çok tartışıcı ve daha çok kutuplaşıcı bir şekilde asla olmamalıdır. Buna kesinlikle fırsat verilmemelidir" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama o zaman bu nasıl yapılacaktır? Gayet açıktır. Türkiye AB ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkedir. Bu konuda AB'nin müktesebatı, kriterleri ve standartları Türkiye tarafından süratli bir şekilde üstlenilmelidir. Bu konuda aslında bütün partilerimizin ön yargısız bir işbirliği içine girmesi çok önemlidir. Bu yeni bir kutuplaşma, yeni bir mücadele alanı asla olmamalıdır. O zaman ülkemize zarar verir. Çünkü adalet, yargı, hukuk konusu daima objektif kriterler içerisinde ve en yüksek standartlarda yapılmalıdır ve bunun için de müzakere eden, üyelik müzakereleri sürdüren bir ülke olarak AB standartlarını süratli bir şekilde üstlenmemiz gerektiği kanaatindeyim"

"Yargı reformu konusunda ilke AB kriterleri olmalı"

"Elbette cumhurbaşkanı olarak memleketimizin bu önemli sorunlarının çözümü konusunda elimden gelen her türlü katkıyı sağlayacağım" yorumunu da yapan Cumhurbaşkanı Gül, "Adalet Bakanlığı ve askeri mahkemeler de dahil olmak üzere yüksek mahkemeler, Barolar Birliği yeni yargı reformu konusunda çok detaylı ve gerçekten çok değerli çalışmalar yapıldı. Bu konuda önemli mesafelerin alındığı ve çok önemli mutabakatlar sağlandığını bana söylediler. Ama bazı önemli konularda mutabakatın gerçekleşmediğini o zaman söylemişlerdi. Dolayısıyla bu konularda şimdi süratli bir şekilde mutabakat sağlanmalı. Tam üyelik konusunda ısrarlı ve müzakere eden bir ülke konumunda olduğumuz için burada da ilke AB kriterleri olmalı. Bu yeni yargı reformu çıkış noktasıdır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir