”Yaptıklarımızı ABD yapsaydı kriz olmazdı”
Devlet Bakanı Ali Babacan hükümet olarak yaptıklarını ABD ve İngiltere'nin yapmış olması halinde küresel krizin yaşanmayacağını savundu
DENİZLİ - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomi alanında yaptıkları çalışmaların dörtte birini ABD'nin, İngiltere'nin yapması halinde bugünkü küresel krizle karşı karşıya kalınmayacağını söyledi.
Denizli Anemon Otel'de başlayan Ekonomi Koordinasyon Kurulu 39. Toplantısı'da konuşan Babacan, 2002 seçimlerinden hemen sonra başta ekonomik olmak üzere pek çok konuda yapısal reformları süratle uyguladıklarını söyledi. Babacan, ktidarları döneminde fert başına milli gelirin 3 bin 500 dolar iken 10 bin doların üzerine kadar çıktığını ve kamu maliyesi alanında Türkiye'nin pek çok ülkenin gıpta ettiği bir başarıya ulaştığını kaydetti.
Türkiye'nin küresel kriz konusunda dayanıklılığını artıran en temel unsurlardan birinin 'Bütçe disiplini' olduğunu vurgulayan Bakan, "Son haftalarda yoğun şekilde AB'ye üye, hatta bırakın AB'ye üye olmayı, avro bölgesinde ülkeleri görüyorsunuz. Avro bölgesindeki ülkeler ne yapıyorlar? 'Acaba borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz, bu borçların artışını durdurabilmek için borçların trendini tersine çevirmek için neler yapmamız gerekiyor' diye bocalama halindeler. Bizim 2003-2004-2005-2006 döneminde arka arkaya çok yüksek faiz fazlamız oluştu. Bugün Portekiz'in İspanya'nın ortaya koyduğu planlar, bizim o dönemlerde ortaya koyduğumuz performansın yanına yaklaşacak planlar değil. Çünkü kolay değil. Büyük bir kararlılık meselesi. 'Ne olursa olsun, doğruyu yapacağız' demenin sonucunda elde edilen başarılar bunlar" dedi.
Bankacılık sisteminde yaptıkları reformların istisnai şekilde Türk finans sistemini krizden korunaklı hale getirdiğini vurgulayan Babacan, bunun nedeninin işi sıkı tutmak olduğunu, sağdan soldan esen rüzgarlardan karar almadan işi sıkı tuttuklarını dile getirdi.
Nasrettin Hoca tavsiyesi
Özellikle bankacılık sektöründe, Nasrettin Hoca'nın tavsiyesi 'Ne yapacaksan testi kırılmadan yapacaksın' olduğuna dikkati çeken Babacan, testi kırıldıktan sonra bir fayda olmadığını, kendilerinin de testi kırılmadan her şeyi yaptıklarını kaydetti. Babacan, "İşin iyi olduğu dönemde bu zor tedbirleri alırsınız. İşler zaten bozulduktan sonra tedbir alacak zaten ne ortam oluşur, ne de o cesaret oluşur. İşler iyiyken kötü günler için tedbir almak gerekir. O günlerde yaptıklarımızın dörtte birini ABD yapsaydı, eğer İngiltere yapsaydı, bugün böylesine küresel krizle karşı karşıya kalmazdık. En basitinden biz Mortgage yasamıza yüzde 25'lik bir ön ödeme şartı getirdik. Çok itiraz edildi. 'ABD'de bile böyle bir şey yok' dediler. Bu işin sıhhati için gereklidir dedik. Bu yüzde 25 oranı ABD'de uygulansaydı, dünya böylesine küresel bir krizle karşı karşıya kalmazdı" dedi.
Küresel krizin etkileri azalmaya başladığında, yepyeni bir dünyayla karşı karşıya kalınacağını, çok ciddi kamu açıklarının oluşacağını ve bu ülkelerde büyümenin düşeceğini kaydeden Babacan, dünyanın en önemli kuruluşları analistlerinin Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğini söylediğini, bunu da boşuna söylemediklerini kaydetti.
Mayıs ayından bu yana bir çok sektör ve kesimin sorunlarını dinlemek üzere bir araya geldiklerini, burada gündeme getirilen sorunların imkanlar ölçüsünde çözüme kavuşturduklarını dile getiren Babacan, bugün de toplantı sonrası Ankara'ya giderek gerekeni yapacaklarını söyledi.