Yapılandırmanın ilk sonuçları yüzleri güldürdü
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba yasa"nın ilk sonuçlarını açıkladı
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 sayılı Kanun'un 11 Eylül'de yürürlüğe girdiğini ve aynı tarih itibarıyla yapılanma taleplerini içeren başvuruların alınmaya başladığını hatırlattı.
Başvuruların başlamasının üzerinden henüz 1 ay bile geçmemesine rağmen, gelen sonuçlardan memnun olduğunu belirten Şimşek, bunda yapılan tanıtım çalışmalarının da etkili olduğunu söyledi.
5 milyon mektup, 2,5 milyon SMS
Şimşek, yasanın ve getirdiği kolaylıkların en iyi şekilde aktarılması için tüm yurt genelinde büyük bir kampanya düzenlediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Borçlu vatandaşlarımıza ulaşmak için yaklaşık 5 milyon mektup gönderilmiş, Gelir İdaresi Başkanlığımızın çağrı merkezinden (VİMER) bir yandan gelen aramalara cevap verilirken bir yandan da telefonla aramalara başlanılmıştır. Özellikle öğrenim kredisi, tapu harcı, yargı harcı gibi süreksiz mükellefiyetlerden kaynaklanan borcu olanlardan başlamak üzere 2,5 milyon vatandaşımıza SMS'ler de bu hafta gönderilecek."
Öte yandan, vergi dairelerinde, vergi dairesi başkanlıklarında ve defterdarlıklarda borçlularla birebir görüşmeler de sürdürüldüğünü hatırlatan Şimşek, "Kanunun tanıtım ve uygulamasını takip etmek üzere Gelir İdaresi Başkanlığının başkan yardımcıları ve daire başkanları da Türkiye genelinde görev yapmak üzere görevlendirildi ve bizzat sorumlu oldukları illere giderek konuyu yakından izledi" dedi.
16.3 milyar lira yapılandırıldı
Teknolojinin getirdiği imkanları da en etkin şekilde kullanarak, son başvuru tarihi olan 1 Aralık'a kadar yapılandırmadan yararlanacak herkese ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Şimşek, bunun önemli bir fırsat olduğunun altını çizdi.
Kanundan yararlanacaklara, işlerini son günlere bırakmamaları uyarısında bulunan Şimşek, yapılandırmanın ilk sonuçlarını da açıkladı. Bakan Şimşek, kanunun yapılandırma ile ilgili hükümlerinden yararlanmak üzere 7 Kasım 2014 tarihi itibarıyla toplam 1 milyon 665 bin 318 kişinin başvuruda bulunduğunu ve 16 milyar 276 milyon 29 bin liralık alacağın ödenmek üzere yapılandırıldığını bildirdi.
"Af olmamasına rağmen vatandaşların ilgisi yoğun oldu"
Bu yapılandırmanın kesinlikle bir af olmadığını daha önce de dile getirdiğini anımsatan Şimşek, buna rağmen vatandaşların ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.
Herkesin bu türden beklentilerini bundan sonra sınırlı tutması gerektiğini vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Zaten biz burada ne vergiden ne de cezasından vazgeçiyoruz. Önümüzdeki yaklaşık 20 günlük sürede borçlu olan tüm vatandaşlarımıza kanundan yararlanmak üzere başvurmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Devletin alacağı bakidir. Kimsenin, 'bir daha af gelir, o zaman öderiz' gibi bir yaklaşım içinde olmaması lazım. Böyle bir düşünce içinde olarak kanundan yararlanmayanlar, bu borçlarını daha sonra çok daha yüksek tutarlarda ödemek zorunda kalır."
"Bundan sonra Maliye ayağında cezadan, paranın aslından ve vade farkından vazgeçmeyeceğiz"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin daha önceki açıklamalarında da bundan sonra Maliye ayağında cezadan, paranın aslından ve vade farkından vazgeçmeyeceklerini bildirmişti. Şimşek, "Biz alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz. Piyasa faizi kadar yüksek bir faiz olmasa da enflasyona paralel bir vade farkı da alıyoruz. Burada bir af söz konusu değil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız, ben de bundan dolayı çok memnunum" ifadelerini kullanmıştı.
Şimşek, af niteliğinde bir düzenleme yapmadıklarını ve matrah artırımı öngörmedikleri için, 2011'de uygulanan "vergi barışı"ndaki başarının yakalanması ihtimalini düşük gördüğünü söylemişti.