Yapılandırmada 11,4 milyar liralık tahsilat
Maliye Bakanı Şimşek, yeniden yapılandırma kapsamında tahsilat oranının üçüncü taksitin vadesinin sona erdiği eylül itibariyle yüzde 85'e çıktığını bildirdi.
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırmada ilk üç taksit itibariyle tahsil edilen alacak tutarının 11,4 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
Şimşek, Almanya'nın Kiel kentinde düzenlenecek olan Global Ekonomik Sempozyumuna (GES) Türkiye'yi temsilen Danışma Kurulu üyesi olarak katılmak üzere Hamburg'a gidişi öncesinde yeniden yapılandırmaya ilişkin gazetecilerin sorusunu yanıtladı.
Yeniden yapılandırmada üçüncü taksit ödeme tarihinin 30 Eylül tarihinde sona erdiğini hatırlatan Şimşek, 30 Eylül itibariyle ilk üç taksitte tahsil edilen alacak tutarının 11 milyar 429 milyon 163 bin 206 lira olduğunu bildirdi.
6111 sayılı Kanun gerçekleşmelerinde yapılan tahsilatın toplam alacağa oranının ikinci taksitte yüzde 24 iken, bu oranın 3. taksit itibariyle yüzde 29'a çıktığını belirten Şimşek, ikinci taksit tahsilat oranı yüzde 59 iken, 3. taksit tahsilat oranının ise yüzde 64'e yükseldiğini kaydetti.
Maliye Bakanı Şimşek, ikinci taksitin vadesinin dolduğu temmuz ayı itibariyle tahsilat oranının ise yüzde 78 olduğunu belirten Şimşek, bu oranın üçüncü taksitin vadesinin sona erdiği eylül itibariyle yüzde 85 olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.
Üçüncü taksitte 1.8 milyar lira kaynak sağlandı
Yeniden yapılandırmada üçüncü taksit itibariyle toplam 1 milyar 790 milyon liralık bir kaynak sağlandığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
''Yeniden yapılandırma kapsamında başvuruda bulunan mükelleflerden bundan sonraki ödemelerinde de aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz. Bundan sonraki dönem için de borçlarını yeniden yapılandıran vatandaşların bu ödemelerini titizlikle takip etmeleri ve borçlarını zamanında ödemeleri gerekiyor.''
Uyarılar, ödemelere yansıdı
Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6111 sayılı Kanun, 25 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
6111 sayılı Kanuna göre vergi borcu aslına güncelleme oranının (TEFE/ÜFE) uygulaması ile hesaplanan borçlarını ödeyen mükelleflerin, gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı olan cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilmişti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de 2011 yılında ödenmesi gereken haziran ve temmuz aylarına ilişkin taksitleri süresinde tam olarak ödememiş olan borçluların 30 Eylül'e kadar 3. taksiti süresinde ödemeleri halinde, 6111 sayılı Kanunun getirmiş olduğu imkanlardan yararlanma haklarının süreceğini bildirmişti.
Kanundan yararlanma hakkının kaybedilmesi halinde ödenmeyen borç tutarlarının yapılandırma öncesi haline döneceğine dikkati çeken Bakan Şimşek, bu alacakların, gecikme zammı da uygulanmak suretiyle 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre haciz dahil olmak üzere her türlü icrai işlemle takip edileceği uyarısında bulunmuştu.