Yapı Kredi emtiada en geniş yelpazeye yatırım yaptıracak
Yapı Kredi Bankası Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü İmre Tüylü yatırım fonu pazarının büyüme ivmesinin anapara garantili ve korumalı fonlardan geldiğini anlatarak yatırımcıların hikayesi olan emtia ve değerli metalle
Ece CEYHUN
İSTANBUL - Yapı Kredi Bankası, küçük yatırımcı için emtiada en geniş yatırım evrenine sahip B tipi emtia fon sepeti adı altında yeni bir ürün çıkartıyor. Yapı Kredi Bankası Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü İmre Tüylü, fonun emtia getirisini en iyi yansıtacak şekilde dizayn ettiklerini belirtti.
Piyasalardaki volatilite altına ve emtialara yaradı. Riskten korkan altına sığındı. Emtia fiyatlarında ise hem gelişmekte olan ülkelerin büyümeden gelen ivmesinin yarattığı talebi hem de piyasa oyuncularının spekülatif taleplerini gördük. En nihayetinde altın ve emtialar tüm dünyanın aranan ve en çok konuşulan yatırım araçları oldu. Son dönemde değerli metallerde ve emtialarda düzeltme hareketi görülürken konunun uzmanları güvenilir liman arayışında olan yatırımcı için seçeneğin az olduğunu ve bu enstrümanlara talebin devam edeceğini söylüyor.
Türkiye'de de bankalar tarımsal emtia ve değerli metallerde yaşanan bu trendi görerek anapara garantili ve korumalı fonları aracılığıyla yatırımcılara altın ve emtia getirisinden faydalanma imkanı sundu. Şimdi emtiayı dayanak varlık olarak alan konvansiyonel yatırım fonları çıkartmaya başlayan bankalar bu getiri yelpazesini küçük yatırımcılara da açıyor.
Yapı Kredi Bankası Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü İmre Tüylü ile bankanın çıkartmaya hazırlandığı yeni ürünleri, özel bankacılıktaki gelişmeleri ve yatırım dünyasını konuştuk.
Fonlarda büyüme ivmesi garantili ve korumalılardan geldi
Öncelikle genel fon pazarı hakkında bilgi veren Tüylü, yatırım fonu pazarının büyüme ivmesinin anapara garantili ve korumalı fonlardan geldiğini anlatarak yatırımcıların hikayesi olan emtia ve değerli metalleri dayanak varlık alan ürünlere ilgisinin arttığını belirtti.
Toplam fon pazarı 28 Eylül tarihinde 33 milyar TL'ye gelirken anapara korumalı ve garantili fonların büyüklüğü de 3.8 milyar TL'ye ulaştı. İmre Tüylü, bundan 2 yıl önce payı sadece yüzde 2 seviyelerinde olan anapara korumalı ve garantili fonların bugün toplam fon pazarının yüzde 11-12'si düzeyine kadar yükseldiğini ifade etti. Tüylü şöyle konuştu: "Yatırımcı arkasında bir hikaye olan ürünlere yöneldi. Tarımsal emtia ve değerli metallere çok rağbet oldu. Çeşitlendirme arttı. Son 2 senede anapara korumalı ve garantili fonlara da çok rağbet oldu. Farklı dayanak varlıklar seçebiliyorsunuz. Anapara garantili ve koruma fonlarında da dayanak varlık analizi yaptığımızda 2011'de yaşayan fonların yüzde 40'ının emtiadan oluştuğunu görüyoruz. Buna altını da eklersek bu oran yüzde 58'e çıkıyor. 2010'da ise bu oran yüzde 51 olmuş."
Tüylü ayrıca bundan sonra çıkacak ilk anapara garantili ve korumalı fonlarını internet şubesi ve telefon bankacılığı gibi alternatif dağıtım kanallarından da satacaklarını üstelik bu kanalda alt limitin 500 TL'ye düşeceğini de aktardı.
Emtia fon sepeti klasik fon gibi alınabilecek
Emtialara olan yatırımcı ilgisinin süreceğini ve yatırımcılar açısından bakıldığında da portföyü çeşitlendirmek gerektiğini söyleyen Tüylü, şimdi her zaman rafta olacak bir fon çıkartmaya hazırlandıklarını açıkladı. Anapara korumalı ve garantili fonlar gibi bir süre sonra itfa olmayacak ve fonun birim fiyatı üzerinden istenildiği kadar yatırım yapılabilecek Yapı Kredi B Tipi emtia fon sepeti hakkında Tüylü şu bilgileri verdi: "Emtiada en geniş evrene yatırım yapacağımız için emtia getirisini çok iyi yansıtan bir fon olacağını düşünüyoruz. ETF'lerin yanı sıra ETN ve ETC'lere de yatırım yapacak. Toplam Exchange Traded Product dünyası da 547 farklı üründen oluşuyor. Bu fon klasik yatırım fonu gibi alınıp satılacak."
Özel bankacılıkta 22 milyar TL varlık yönetiyor
32 özel bankacılık merkezi, 200 kişiyi aşan ekibi ile özel bankacılık hizmetinde 30 bin müşterinin 22 milyar TL'lik varlığını yönettiklerini de kaydeden Tüylü, "32 merkez ile en geniş dağıtım ağına sahip bankayız" dedi. Özel bankacılık müşterilerinin ihtiyaçlarını ve taleplerini piyasa şartları ile harmanlamaya çalıştıklarını ve bu dünyayı finansal ve finansal olmayan ürünlerle zenginleştirme gayretinde olduklarını da anlatan İmre Tüylü, banka ile iştirakleri arasında da önemli bir sinerji yarattıklarını aktardı. Tüylü, özel bankacılık müşterilerine mevduattan fonlara, yurtdışı borsalara kadar geniş bir yelpazede yatırım seçeneği sunulurken son dönemde portföy yönetim şirketinden hizmet almanın da çok tercih edilen bir hizmet olarak öne çıktığını belirtti. Tüylü, Yapı Kredi Portföy aracılığıyla verdikleri portföy danışmanlığı hizmetinin büyüklüğünün son 1 senede 2 katına çıktığını bildirdi.
Yapı Kredi özel bankacılıkta müşteri temsilcilerini 2007 yılından beri de EFA ile CFC eğitimleri alıyor. Yoğun bir eğitim dönemi geçiren ve sınava tabii olan müşteri temsilcileri isterlerse Avrupa'da da özel bankacılık hizmeti verebilecekleri sertifikalara sahip oluyor.
Sanat piyasasında hacim 9 yılda 20 kat arttı
Tüylü, özel bankacılık müşterilerine dönük sanat, miras ve vergi konularında hem danışmanlık hizmeti verdiklerini hem de sanat kredisi, mortgage ve tekne kredisi gibi bu segment için finansman paketlerine de sahip olduklarını hatırlattı.
Tüylü, sanatın artık bir yatırım aracı olduğunu vurgulayarak bu alanda Yapı Kültür Sanat ve Yayıncılık'ın desteğiyle de fiyat analizinden, saklamaya, danışmanlığa, sergi gezilerine, müzayedelere kadar çok geniş yelpazede bir hizmet çeşitliliği sağladıklarını bildirdi. Tüylü sanat piyasası hakkında şu bilgileri verdi:
"Artist Actuel ve Artist Modern dergilerinin yaptığı araştırmaya göre Türk Sanat Pazarı 9 yılda 20 kat arttı. Sanat piyasası 2001 yılında 5 milyon dolarlık satış hacmine sahipken, 2010 yılında bu rakam 20 kat artarak 105 milyon dolara ulaştı. Dünyada çağdaş sanat satışlarında Türkiye ilk 10'a yerleşti. 2009-2010 döneminde Türkiye ilk defa müzayedeler aracılığıyla yapılan çağdaş sanat satışları sıralamasında ilk 10'a girdi, listenin başında ise dünya birincisi olarak ABD yer almaktadır. 4.7 milyon euro ile 9'uncu olan Türkiye, en pahalı 500 listesinde de 16 sanatçı ile yer aldı. Türkiye'deki sanat piyasasında sanatçılardan koleksiyonerlere 6.500 kişinin sanat piyasasında aktif rol aldığı tahmin ediliyor."
Tüylü Yapı Kredi Özel Bankacılık Sanat Eserleri Kredisinin gelişim trendini anlatırken de "2007-2010 yılları arasında hacim artış yıllık yaklaşık yüzde 175, aynı dönemde müşteri sayısındaki artış ise yüzde 111 oldu" değerlendirmesinde bulundu.