Yabancıların gözü Türk danışmanlık şirketlerinde
KDM'nin kurucusu Murat İzci, "Türk danışmanlık şirketine ortaklık ya da satın alma arzusu ile geliyor. Bu demek oluyor ki Türkiye'de bu iş layıkıyla yapılıyor" diye konuştu.
İSTANBUL - KDM Kiralama Danışmanlık Merkezi kurucusu Murat İzci, yabancı danışmanlık şirketleri ya da yatırımcıların yurt dışındaki projeler için gelip Türk danışmanlık şirketlerine teklifte bulunduğunu ifade ederek, "Yatırımcı, kendi projesinin kiralamasını vermek istiyor ya da danışmanlık şirketi, Türk danışmanlık şirketine ortaklık ya da satın alma arzusu ile geliyor" dedi.
İzci, KDM'nin projelerinin, İstanbul yatırımlarının, kiralama süreçlerinin ve 2011 yılına ilişkin beklentilerinin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, 2008'de kurulan ve bugüne kadar portföyüne kattığı 20 proje ile sektörün "iddialı" kiralama-danışmanlık şirketlerinden biri haline gelen KDM'nin, bu yılın sonuna kadar 6 alışveriş merkezinin daha açılışını gerçekleştireceğini kaydetti.
Bu projelerin içinde yurt dışı projelerin de bulunduğunu belirten İzci, "Yabancı danışmanlık şirketleri ya da yatırımcılar, yurt dışındaki projeler için gelip Türk danışmanlık şirketlerine teklifte bulunuyor. Yatırımcı, kendi projesinin kiralamasını vermek istiyor ya da danışmanlık şirketi, Türk danışmanlık şirketine ortaklık ya da satın alma arzusu ile geliyor. Bu demek oluyor ki Türkiye'de bu iş layıkıyla yapılıyor. Türkiye'de perakende dört nala koşuyor. Çok iyi mağazacılık yapılıyor. Türkiye, alışveriş merkezleri sektörüne geç girdi ama çok çabuk ilerledi. AVM sayısı hala yetersiz ama gelişim hızlı" şeklinde konuştu.
KDM'nin ilk yurt dışı projesinin kiralama ve konsept danışmanlığı hizmetleri verdiği Bişkek'teki Ruby Center olduğunu hatırlatan İzci, Sarajavo City Center/Bosna Hersek, Bakü Grandmart AVM/Azerbaycan, Erbil Royall Mall ve Bağdat projeleri ile birlikte yurt dışı çalışmalarına devam ettiklerini, bunların haricinde yurt dışından ciddi yönetim teklifleri aldıklarını, kiralamasını üstlendikleri ya da yönettikleri projelere Türk perakende markalarını da götürdüklerini, perakendeci-danışmanlık şirketi olarak yurt dışında güzel bir sinerji yakaladıklarını söyledi.
İzci, Mayıs 2011 itibariyle Türkiye'de 81 ilin 50'sinde alışveriş merkezi bulunduğunu, bu rakamın Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında geride kaldığını ifade ederek, GSYH değerlerine bakıldığında Türkiye'nin kişi başı ilk 5 ilinin sırasıyla Bolu, Kocaeli, Yalova, Kırıkkale ve Mardin olduğunu, Bolu ve Kırıkkale'de sadece 1 AVM açıldığını, Mardin'de ise hiç bulunmadığını bildirdi.