VOB yeni yazılımı ile farklı ürünler piyasaya sunmaya hazırlanıyor

VOB, yeni yazılım için bir İngiliz firması ile 6 milyon dolar karşılığında anlaşma yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, aralık ayında, yeni yazılım için bir İngiliz firması ile 6 milyon dolar karşılığında anlaşma yaptıklarını belirterek, "2010 yılı sonu itibariyle hayata geçecek yeni yazılım sistemi ile opsiyonlar gibi yeni ürünleri piyasaya sunabileceğiz" dedi.

Kullandıkları İMKB'nin yazılımlarının kendilerine yetmemeye başladığını, yazılımın hantallaştığını ve yeni ürünler için yetersiz kaldığını dile getiren Kestelli, uzun arayışlar sonucunda bir yazılım şirketi ile anlaştıklarını ifade etti.

Kestelli, aralık ayında yeni yazılım için bir İngiliz firması ile 6 milyon dolar karşılığında anlaşma yaptıklarını bildirerek, "2010 yılı sonu itibariyle hayata geçecek yeni yazılım sistemi ile opsiyonlar gibi yeni ürünleri piyasaya sunabileceğiz. Bu yazılımın ücretini 10 yılda ödeyeceğiz. Bu yeni yazılım sermaye piyasaları içinde bir devrim. Yazılım Türkiye'deki en iyi yazılım olacak. Yazılımı isterlerse (İMKB'ye) veririz memnuniyetle. Aynı oranda, belki daha düşük, bir jest yaparız onlara..." diye konuştu.

"VOB'un işlem hacminin 5 yılda 111 kat arttı"

VOB'un, geride kalan 5 yılı, büyüme açısından son derece verimli geçirdiğini belirten Kestelli, kurulduğu yıl 3 milyar lira olan işlem hacminin, 2009 sonunda beklentilerinin de üstünde artarak 334 milyar lira olduğunu ve VOB'un işlem hacminin 5 yılda 111 kat arttığını dile getirdi.

Işınsu Kestelli, bunun Türk girişimcisinin yazdığı bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayarak, VOB'un, Türk sermaye piyasalarına yeni bir soluk, yeni bir heyecan getirdiğini ve VOB fikrinin, Türk girişimcisi için büyük fırsatlar barındırdığını belirtti.

"2010'un son çeyreğinde opsiyonlar da devreye girecek"

2010 yılının, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası için, küresel oyuncu olma yolunda çok önemli atılımların yapıldığı bir yıl olacağına işaret eden Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2010'u önemli kılan yeniliklerden biri de artık opsiyonlara da başlayacak olmamız. Bugüne kadar VOB'un sadece 'V'sini yani vadeli işlem kısmını çalıştırıyorduk. 2010'un son çeyreğinde opsiyonlar da devreye girecek ve VOB gerçek anlamını bulmaya başlayacak. VOB'da çeşitli nedenlerle istediğimiz gibi çalıştıramadığımız tarımsal kontratlar konusunda önemli bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde VOB modeli benzeri bir girişim başlatarak lisanslı depo kurma kararı aldık.

Çeşitli oda-borsa ve bankaların ortak olacağı lisanslı depoculuk şirketi önümüzdeki günlerde hayata geçecek. Bu oluşumla artık VOB'da tarımsal vadeli kontratların hak ettiği ölçüde işlem görmeye başlayacağına ve bu destekle Türk tarımının çağ atlayacağına inanıyoruz. Biz, Türk tarımının artık 'kaybeden'  değil, 'kazanan' olmasını istiyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir