Vergi ve primde 5 aylık avantaj!

Komisyonda kabul edilen torba yasada devlete borcu olanlara 5 aylık yeni bir avantaj sağlanması gündeme geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

İSTANBUL - Yaklaşık iki aydır Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nun üzerinde çalıştığı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören torba yasa tasarısı komisyonda kabul edildi.

Tasarı, borçlular için yeni bir müjdeyi de beraberinde getirdi. Buna göre vergi ve bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında 31 Temmuz 2010 olan tarih 31 Aralık 2010 olarak değiştirildi.

Sigorta prim borçlarının yapılandırılmasında ise 30 Haziran 2010 olan tarih 30 Kasım 2010 olarak değiştirildi.

Yani son 5 ayda ödenmeyen borçlar da yasa kapsamına alındı. Tasarıya göre kamu alacaklarının ödenmemiş kısımları, TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak.

Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.

Komisyon görüşmeleri esnasında çok sayıda önerge de verildi. Kabul edilen bir önergeyle Türkiye Kömür İşletmeleri’nin kendisine veya bağlı ortaklık veya iştiraklerine ait olan kömür sahalarından yapacağı mal ve hizmet alımları Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıktı.

Ayrıca kesilen trafik cezalarından belediyelerin yüzde 30 pay alması da komisyonda kabul edilen bir başka madde oldu. Meclis’in çalışmalarına bir hafta ara vermesi nedeniyle torba yasa Genel Kurul gündemine en erken bu ayın son haftasında gelebilecek.

Haberin ayrıntıları bugünkü Dünya Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir