Vatandaşlar 'dertlerine derman' arıyor

Vatandaşlar her türlü dertlerine derman olunması için Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Vatandaşlar, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak, "her türlü dertlerine derman olunmasını" istiyor.

Dizilerin uzunluğu, otoyollardaki tesislerde yapılan hırsızlık olayları, trafik cezasının tebliğ edilmemesi, kış saati uygulamasının kaldırılması, hakim, savcı ve sağlık çalışanlarının hastanelerde sıraya girmeden muayene olması şikayetleri dikkat çekiyor. Komisyon, bu konuları, oluşturduğu alt komisyonlarda inceledikten sonra, ilgili kurum ve kuruluşlara yazı yazarak vatandaşların sorununa çözüm bulmaya çalışıyor.

Otoyoldaki bir tesiste gerekli güvenlik tedbirleri alınmadığı için hırsızlığa maruz kalan bir vatandaşın komisyonlarına başvurduğunu belirten TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, bu tesislerde MOBESE'ye bağlı kamera sisteminin kurulmasının, hırsızlık ve gasp gibi olayları önleyeceğini, bunu da komisyon kararlarında tavsiye edeceklerini söyledi.

Akman, Ankara'dan başvuran bir vatandaşın da trafik cezasının tebliğ edilmediği şikayetinde bulunduğunu belirtti. Vatandaşın kendisine tebliğ edilmeyen cezayı, daha sonra faiziyle ödemek zorunda kaldığını ifade eden Akman, "Bu konuda görüşlerini sorduğumuz kurumların verdiği cevap, konunun 6 ay içinde kökten çözüme kavuşacağını ortaya koyuyor. Cezaların artık direkt adrese gideceği belirtildi. Milyonlarca cezadan bahsettiğimize göre toplumun genelini ilgilendiren bir sorun da böylece giderilmiş olacak" dedi.

Dizilerin uzunluğundan şikayetler

Senaryo Yazarları Derneğinin, dizilerin sürelerinin uzunluğu konusunda komisyona başvurduğunu kaydeden Akman, dernek yöneticilerinin, dizilerin uzun olduğu ve bunun için de çalışanların normal çalışma koşullarının dışında mesai yapılmasından şikayet ettiğini bildirdi. Yahya Akman, ayrıca "emeklerinin sömürüldüğü, devletin de sigorta ve vergi kaybının olduğunu belirttiklerini ifade ederek, konuyu alt komisyonun verdiği karar çerçevesinde ele alacaklarını ve bir ihlal varsa bunu araştırıp takipçisi olacaklarını ifade etti.

Hakim, savcı ve sağlık çalışanlarının hastanelerde sıraya girmeden muayene olmaları konusunda şikayetler geldiğini belirten Akman, yaptıkları çalışmadan sonra, Sağlık Bakanlığının genelge yayımlayarak bu ayrımcılığa son verdiğini söyledi.

Yahya Akman, "Bu, bizim için şu açıdan önemli: Biz bir denetim komisyonuyuz. Yasada meslek grupları arasında ayrımcılık olacağı konusunda bir hüküm yok. İdari bir düzenleme ile yapılabileceği için bizim komisyonun konusudur. Yaptığımız çalışmaların da sonuç vermesi bizi vatandaşlarımız adına mutlu ediyor" diye konuştu.

Yaz saati uygulanmaması tacsiye edildi

Komisyon Başkanı Yahya Akman, bazı vatandaşların "yaz saati uygulamasının gereksiz olduğu" konusunda başvurduklarını ifade ederek, "Bu bize de makul geldi. Yaptığımız çalışmalarda kamu kurumlarının da bizimle hemfikir olduğunu gördük. Yaz saati uygulamasının yapılmamasını tavsiye edeceğiz" dedi.

Avukatların, kamu ya da şahıslardan alacaklara ilişkin mahkeme kararından hemen sonra, bunun tahsili mümkün iken hemen icraya başvurduğu yönünde şikayetler geldiğine değinen Akman, "Avukat, icraya verdiği zaman ikinci bir vekalet alma durumu söz konusu oluyor. Vatandaş, 500 liralık bir alacağı için ayrıca 160 lira icra vekaleti vermek zorunda kalıyor. Yaptığımız toplantıda baro temsilcisinin, bu konuda bir denetim yapacaklarını söylemesinden mutluluk duyduk" dedi.

Akman, Diyanet İşleri Başkanlığından izin alarak hac ve umre organizasyonu yapan şirketlerle ilgili de şikayetler geldiğini ifade ederek, bunların tur şirketlerinin sözleşmede vaat edilen şartların yerine getirilmemesi, belirtilen standart dışında bir otelde konaklattırma gibi konuları içerdiğini kaydetti. Yahya Akman, bununla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığına, müfettiş sayısının artırılması, şikayetlerle hassasiyetle ilgilenilmesi konusunda yazı yazdıklarını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir