Van'a yatırım için 'yasa' bekliyorlar
Yatırım yapmak için Yeni Teşvik Yasası'nı bekleyen tekstil ve hazırgiyimciler Van için pozitif ayrımcılık yapacak. Yeni yasada Van'a ekstra teşvik verilmesi halinde yatırımlarını buraya yönlendireceklerini ifade eden sektör temsilcileri, bunun için kıdem
İSTANBUL - Hazırgiyim ve kumaş ithalatına getirilen ek vergi ile birlikte üretim için yurtiçine yönelen tekstil ve hazırgiyimciler, yatırım yapmak için "Yeni Teşvik Yasası"nı bekliyor. Özellikle hazırgiyim sektör temsilcileri teşvik bölgesindeki iller arasında yer alan ve depremle sarsılan Van için pozitif ayrımcılık yapacaklar. Bu amaçla Van, hazırgiyimcilerin yatırım yapacakları iller arasında ön sıralara yerleşti. Ancak hazırgiyimciler, hali hazırda Van'a verilen teşvikin yeterli olmadığını belirtiyor ve ekstra teşvik verilmesi halinde İstanbul ile diğer büyükşehirlerde yer alan atölyelerini Van'a taşıyacaklarının sinyalini veriyor. Yeni yatırımları da Van'a yönlendirmek isteyen şirketlerin beklentisi ise 'Taşıma maliyetlerinin karşılanması, kıdem tazminatına kaynak yaratılması ve SSK primlerinin devlet tarafından üstlenilmesi' konularının Yeni Teşvik Yasası'nda yer alması. Dünya Gazetesi Muhabiri Serap GÜNEŞ'e konuşan sektör temsilcilerinin konuya yönelik görüşleri ise şöyle:
İstanbul Hazır Giyim ve Tekstil İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi:
Tekstil sektörü şu anda bir bekleme sürecinde. Herkesin gözü yatırım teşviklerinde. Sektör yatırım yapmak için yeni Teşvik Yasası'nı bekliyor. Çıkacak yasa ve verilecek teşviklere göre yatırımlar yapılacak. Yatırımlar için yasanın bir an önce çıkması şart.
Colin's Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Eroğlu:
Yeni bir Teşvik Yasası üzerinde çalışılıyor. Hangi ile ne kadar teşvik verileceği, yeni ne gibi teşvikler yapılacağı konusunu biz de merakla bekliyoruz. Hazırgiyim ve kumaşa getirilen ek vergi bizlere yük oldu. Ancak bunun üreticilere teşvik amaçlı kullandırılacağı söylenmişti. Buna dair de şu ana kadar bir çalışma yapılmadı. Van depremi dolayısıyla burada bir yıkım yaşandı. Van, teşvik bölgeleri arasında yer alıyor ama orası için verilen teşvik yeterli değil. Biz Mısır'a bile yatırım yapan bir markayız. Eğer Van'a yeni yasayla ekstra teşvik verilirse buradaki fırsatı da değerlendiririz.
LCW Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük:
Van, deprem dolayısıyla ön plana çıkan bir il. Ancak buraya verilen teşvikler yeterli değil. Eğer Van'a ciddi teşvik olursa yatırım yapmayı düşünürüz. Van'a büyük fabrikaların taşınması mümkün değil. Ancak üretim yaptırılan, 50 çalışanlı atölyeler taşınabilir. Bunlar taşınırken de farklı teşvikler verilmeli. Bu bölgeler için taşınma, kıdem tazminatı gibi destekler yok. Biz üretim yaptırdığımız atölyeleri zaten buralara taşınmaları konusunda teşvik ediyoruz. Sadece Van değil, Doğu ve Güneydoğu illerine gitmelerini, buraları kalkındırmalarını istiyoruz.
Kiğılı Van'daki istihdamını artırdı
Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, Van depremi sonrasında Van mağazalarındaki çalışan sayısını 10'dan 14'e çıkardıklarını ifade ederek, "Yeni açılacak mağazamızda da bir 14 kişiyi daha istihdam edeceğiz. Yeni bir yatırım söz konusu olursa da bunu Van'a yapacağız" dedi.
Hazırgiyimciler yeni teşvikte ne bekliyor?
Atölyeleri ve üretim merkezlerinin ekstra teşvikle Van'a ya da teşvik bölgelerine taşınması durumunda taşınma maliyetlerinin belli oranda karşılanması.
Taşınma durumunda işçilere verilecek olan kıdem tazminatının vadelendirilmesini ya da bunun için kaynak yaratılmasını.
SSK işveren ve çalışan payının devlet tarafından karşılanmasını.