Van depremlerinin faturası 6 milyar lira
AFAD koordinasyonunda, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de iki büyük depremin yaşandığı Van'ın yeniden inşası için şimdiye kadar 6 milyar lira harcandı
ANKARA - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de iki büyük depremin yaşandığı Van'ın yeniden inşası için şimdiye kadar 6 milyar lira harcandı.
Van'da meydana gelen depremlerde il merkezi ve ilçelerde çok kuvvetli hissedilen Van depremlerinde, 644 kişi hayatını kaybederken, bin 966 kişi yaralandı. Arama kurtarma ekipleri ise 252 vatandaşı enkazdan sağ çıkardı.
37 atom bombasına denk enerji açığı
Depremlerden sonraki bir yıl boyunca her gün ortalama 180 olmak üzere toplam 11 bin artçı deprem meydana geldi. Van depremleri, artçı depremleriyle 37 atom bombasına denk enerji açığa çıkardı. Van depremlerinde Türkiye, AFAD koordinasyonunda kurum ve kuruluşları, STK'ları, özel sektörü, üniversiteleri ve halkıyla başarılı sınav verdi.
AFAD, Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi'nin iyileştirme safhası dahilinde kurup yönettiği 35 konteynerkentte, 175 bin afetzedeyi tüm ihtiyaçlarını karşılayarak misafir etti.
Hak sahibi 17 bin 489 aile, kalıcı AFAD Yaşam Konutları'na taşındı. AFAD tarafından 11 bin 953 aileye evlerini yapmaları için nakdi yardım verildi.
Kente 47 kilometre uzaktaki Şamran kaynağından tüm Van'ın ve kalıcı AFAD Yaşam Konutları'nın su ihtiyacı karşılandı.
İlkokul, ortaokul, lise, sağlık ocağı, cami, köy konağı gibi bölgenin ihtiyacına yönelik 309 büyük sosyal donatı da Van halkının hizmetine sunuldu.
Van, AFAD'ın koordinasyonunda, 6 milyar liralık yatırımla yeniden inşa edildi.
Afetin sıfırıncı dakikasına hazırlık
Toplam 4 bin 448 arama kurtarma personelinin görev aldığı Van'daki depremlerde, müdahale çalışmaları 20'nci dakikada başlamıştı.
AFAD, afeti önleme ve zararlarını azaltmaya yönelik çalışmalarıyla bu süreyi "ilk ana" çekmeyi hedefliyor. Bu çerçevede hem ulusal hem yerel düzeyde afete müdahalenin tüm aşamalarının ele alındığı Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hayata geçiriliyor.
Böylece afetin sıfırıncı dakikasında, düğmeye basmaya dahi gerek kalmaksızın ilgili tüm kurum ve kuruluşlar harekete geçecek.
Öte yandan, Türkiye'nin 15 bölgesinde kurulan 27 dev afet lojistik merkeziyle de 12 dakikada araçlara yüklenen acil yardım malzemeleri, 3 saatte afet alanına ulaştırılabiliyor.
Afetlere dirençli toplum
AFAD, afetlere hazırlık kültürü ve doğru davranış şekillerinin toplumda yerleşmesi için de eğitim ve bilinçlendirme projesi "Afete Hazır Türkiye"yi başlattı.
Bu yıl ocakta "Afete Hazır Aile" ile başlayan projede, şimdiye kadar 1 milyon kişi 1 saatlik farkındalık ve 4 saatlik bilgi-beceri eğitimi aldı.
"Afete Hazır Okul" aşamasında bulunan proje, "Afete Hazır İşyeri" ve "Afete Hazır Gençler" kampanyalarıyla devam edecek.
Dört basamaktan oluşan projenin her bir kampanyası, kendinden sonra geleni tamamlayarak, onunla birlikte ilerliyor.
Kampanyaların tümünün devreye alınmasıyla AFAD gönüllülük sistemi de kurularak, afetlere hazırlıkta vatandaşların tam katılımı sağlanacak.