Üslubumuzu yumuşatacağız

CHP Genel Başkanı terör sorununun çözümünde bir araya gelmek için, üslubumuzu yumuşatacağız dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM çatısı altındaki siyasi partilere çağrısını yineleyerek, "Analar ağlıyor. Peki nasıl ağlamayacak? Sözle olmaz. Ne yapacağız? Bir araya geleceğiz, konuşacağız. Nerede? TBMM çatısı altında. Kimler gelecek? Dört siyasi parti bir araya gelsin, bir araya gelmek için üslubumuzu yumuşatacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türk Metal Sendikası 14. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ülkede huzura, barışa ve bir arada yaşama iradesini özgürce haykırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

30-35 yıldır Türkiye'nin gündeminde olup çözülmeyen bir sorun bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nereye gitsem, hangi şehit ailesini ziyaret etsem, ister anne, ister baba olsun söyledikleri bir cümle var 'İnşallah bu son olur. Bizim çocuğumuz hayatını kaybetti, başkasının çocuğu ölmesin.' Peki siyasilerin söylediği cümle ne? Onların da söylediği bir cümle var, 'Analar ağlamasın.' İyi de analar ağlıyor. Peki nasıl ağlamayacak? Sözle olmaz. Ne yapacağız? Bir araya geleceğiz, konuşacağız. Nerede? TBMM çatısı altında. Kimler gelecek? Dört siyasi parti bir araya gelsin."

"Keskin duruşlarımızdan vazgeçelim"

Kılıçdaroğlu, sorunun çözümünde sabırlı olunması ve ikna yeteneğinin kullanılması gerektiğini ifade ederek, "Ulusal bütünlükten ödün mü, hayır. Öyle bir şey söz konusu değil. Bayrağımızdan ödün mü, hayır. Öyle bir şey de söz konusu değil. Misak-ı Milli sınırları içerisinde bu coğrafyayı bir barış denizi haline dönüştürmek istiyoruz biz. Eğer bunu yapabilirsek Türkiye gerçek anlamda sıçrama yapar" görüşünü dile getirdi.

Sorunun çözümünde milli iradenin önemini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Önce bizim kendi irademizi TBMM çatısı altında bir araya getirmemiz lazım. Ön yargısız bir araya geleceğiz, kimse kimseyi suçlamayacak, hoşgörüyle dinleyeceğiz. Katılmadığımız düşünceleri de dinleyeceğiz. Demokrasinin gereğini bütün ayrıntılarıyla yerine getireceğiz. O zaman göreceksiniz ki bu ülkede barışı ve huzuru sağlayacağız" dedi.

Bunun kendisinin ve herkesin en büyük arzusu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Sert üsluptan kaçınalım, elbette kaçınalım. Birbirimizi eleştirebiliriz, eleştirinin de bir saygı ölçüsü vardır" diye konuştu. Konuşmasında çağrısını yineleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Gelin hep beraber TBMM çatısı altında bir araya gelelim. Bu sorunu nasıl çözeceğiz diye oturup konuşalım. Konuşma erdemini gösterelim. Siyasetin de barışabileceğini gösterelim. Eski duruşlarımızdan biraz vazgeçelim. Keskin duruşlarımızdan vazgeçelim. İnsanı kucaklamak, sorunu çözmek... Vatandaştan aldığımız oyun hakkını verelim. İşin özü budur. Eğer bunu yapabilirsek bu ülkenin barışına da, huzuruna da, geleceğine de, çocuklarımızın geleceğine de en büyük katkıyı sağlamış oluruz."

"Sizdenim, yanınızdayım"
 

[PAGE]



"Sizdenim, yanınızdayım"

Türk Metal Sendikası 14. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, geçmişte Türk-İş'i eleştirdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, işçilerin haklarını savunduğunu, bir ailede zaman zaman tartışmalar olabileceğini söyledi. İşçilerden de kendisine eleştiri yöneltildiğinde, "bir kardeşi eleştiriyor gibi baktığını" anlatan Kılıçdaroğlu, "Ben sizdenim, sizin yanınızdayım" dedi. Ülkede nüfusun arttığını ancak sendikalı işçi sayısının azaldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de kayıt dışı çalışmanın yüzde 42 oranında olduğunu söyledi. Sendikacılığın, kayıt dışı çalışmanın önündeki en büyük tehdit olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sendika bulunan bir iş yerinde kayıt dışılık olmadığını vurguladı. İş kazalarına da değinen Kılıçdaroğlu, son 9 yılda 10 bin 804 kişinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini belirtti.

Sendika başkanlarından çağrı

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Kurul'daki konuşmasında, "Ulusal İstihdam Stratejisi" adı altında getirilmek istenen düzenlemeleri eleştirerek, kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı olduklarını, bununla ilgili Türk-İş tarafından bildiri yayımladığını hatırlattı. Anayasa ve çalışma hayatını düzenleyen yasalarda değişikliğe gidilmesi çağrısını dile getiren Kumlu, bunun için TBMM'deki siyasi partilerin çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları, esnek çalışma modeli gibi düzenlemeler getirilmesine ve kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı olduklarını bildirdi. Kavlak, konuşmasında dikkat çektiği terör sorununa da çözüm bulunması çağrısını dile getirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir