Urfa aynasına kavuştu
ŞANLIURFA'DAN / Mutlu GÜNEŞ
Otogarlar, karayoluyla bir şehre gelen ziyaretçilerin ilk durağı olduğu için önemlidir. O nedenle sadece yolcu transferlerinin yapıldığı yer olarak bakmamak gerekir. Aynı zamanda o kentin aynasıdır otogarlar. Maalesef, GAP'ın başkenti olarak bilinen, binlerce yıllık uygarlıkların merkezi, tarih ve turizm şehri Şanlıurfa'nın otogarı, bu yaklaşıma ters düşüyordu. Başka bir deyişle, otogar Güneydoğu'nun incisine yakışmıyordu. Gaziantep yolundaki mevcut şehirlerarası yolcu terminali, virane, plansız, her türlü sosyal donatı alanlarından yoksun, hatta bir kasaba otogarından bile daha kötü durumdaydı. Otogarın hemen yanı başında biten ve çevresini saran kaçak yapılar, kente ilk kez gelenlerde, "Biz nereye geldik böyle. Şanlıurfa tamamen bir gecekondu bölgesiymiş" algılanmasına yol açıyordu. Gerçi, şehri gördükten sonra bu yanlış algılama değişmesine değişiyordu ama sadece otogarda mola vermek için duran, ardından da yoluna devam edenler için aynı şeyi söylememiz mümkün değildi.
Neyse ki, bu kötü tablo artık geçmişte kalacak. Çalışmaları ve yaşama geçirdiği projelerle kentin makûs tarihini yenmeyi kendisine görev addeden belediye başkanımız, kentimizin adına yakışır bir otogara imza attı. Belediye Başkanı A. Eşref Fakıbaba, çalışma azmi ve vizyonunu yaptırdığı yeni otogarla bir kez daha ortaya koydu. Fakıbaba, hem ilimiz hakkında daha ilk dakikalardan olumsuz düşüncelere yol açan otogarın yerini değerlendirilmesine, hem de kente yakışacak yeni bir terminal kazandırılmasına imza attı.
Eski otogar yerini otel ve çarşı yapması için ihaleyle satışa çıkaran belediye, kentin en güzel yerlerinden birinde yeni otogarı hizmete soktu. Yeni yerleşim alanlarından Esentepe'de çevre yolu üzerine kurulan yeni otogar, kente gelen herkeste olumlu izler bırakacak bir yapı. Türkiye'de herhangi bir ilden model alınmadan, kendine özgü bir projeyle yapılan yeni otogar, Urfalıların da büyük beğenisini kazandı. 31 Ekim 2008 tarihinde temeli atılan yeni otogar terminal ve alışveriş merkezi olmak üzere 2 etaptan oluşuyor. Birinci etapta terminal binası, otobüs ve minibüs peronları ile ziyaretçi otoparkları yer aldı. Son derece modern bir görünüme sahip olan yeni otogarda, merkezi iklimlendirme, yürüyen merdivenler ve panoramik asansörler, tüm teknolojik konfor ve donanımlar düşünülmüş. 30 adet otobüs peronu, bilet satış gişeleri, yolcu bekleme salonları, lokantaları, kafeterya ve çeşitli meslek dallarında onlarca işyerinin yer aldığı yeni otogarda ayrıca 220 araç kapasiteli bir otopark da yer alıyor.
Bu arada yeni otogar, çevre yolu üzerinde kurulmasına rağmen Gaziantep istikametinden gelenlere ters yönde olduğu yönde eleştirilere maruz kalmıştı. Otogarın ihale edildiği sürede yer konusunda tartışma yaratanlara başkan Fakıbaba, en güzel cevabı o bölgeye eklenecek yeni çevre yolu müjdesi ile verdi. Çok lüks bir otel görünümünün yanı sıra aynı kalitede konfora sahip yeni otogarın yanında yapılacak peyzaj çalışmalarıyla halk bölgede yürüyüş, spor aktiviteleri de yapabilecek. Yaklaşık 3 km alandaki yeşillendirme çalışmalarının mayıs ayında bitirileceğini vurgulayan Fakıbaba, ortaya çıkan tablodan memnun.
Özetle, toplam 80 dönüm alan üzerine kurulan ve yaklaşık 30 trilyona mal olan yeni otogar gerçekten de kentin aynası oldu. Bir cerrahın inceliği ve titizliğiyle, kentimizin yıllardır kanayan bir yarasını daha temizleyen ve böyle güzel bir yapıyı ilimize kazandıran Şanlıurfa Belediye Başkanı A.Eşref Fakıbaba ve tüm ekibini kutluyorum.