Üniversiteler şehrine doğru…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERZURUM'DAN / Ela KARASU

[email protected]

Palandöken Dağı eteklerine kurulmuş olan Erzurum, tarihin ilk çağlarından itibaren de büyük imparatorluklara ve önemli uygarlıklara ev sahipliği yapma özelliğini taşıyan, ülkemizde ve de dünyada  tarihsel önemini hissettiren şehirlerimizden biri. Selçuklu döneminde yapılan ünlü Çifte Minareli Medresesi ile bugünün üniversite eğitimini veren, o zamanlarda bile eğitimle -her şeyin yol alacağı- anlayışı hakim bir kent.

Peki bugünki durum ne?

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin kurulmasından 53 yıl sonra yani bugün kenti ikinci devlet üniversitesi heyecanı sardı. Hem de ne heyecan... İnsanın içini sımsıcak eder cinsten. İkinci devlet üniversitesi artık kuruluş aşamasında. Yer belirlenme sürecine girdi. Teknik üniversite olması da ayrı yenilik.

Hemen peşine Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) uhdesinde olan ve 1986'da kurulan vakıf kanalıyla Erzurum-Ilıca karayolu üzerinde, önceden Veterinerlik Fakültesi olarak kullanılan yerde üçüncü üniversitenin müjdesi verildi. Yine, Erzurum'da Danişment Kültür ve Eğitim Vakfı'nın 2012'de kurulacak üniversitesi de takdire şayan nitelikte…

Henüz bitmedi. Daha sırada netlik kazanan hoş gelişmeler var. Atatürk Üniversitesi'nde de yürekleri ısıtacak güzel gelişmeler yaşanıyor. Atatürk Üniversitesi önemli iki projeyi hayata geçirdi. Bu iki proje; sadece üniversiteyi değil, Erzurum'u da sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan doğrudan etkileyecek olan Uzaktan Eğitim Programı ile başlı başına bir üniversiteye bedel olan Açık Öğretim Fakültesi. 

Söz konusu projeleri daha önce; başkanlığı İbrahim Aydemir tarafından yürütülmekte olan Doğu Anadolu İşadamları Derneği (DOSİAD) gündeme getirmişti. Atatürk Üniversitesi'ne öneri olarak sunulan projeler de hayat bulmuş oldu.

Üniversite kenti olma yolunda hızla ilerlemesi;  Erzurum, bölge hatta ülkemiz adına büyük kazanç. Kente çok ciddi ivme kazandırarak ekonomik anlamda da onbinlerce insanın bir sebeple kentimizle ilintisi olacak. Başta Atatürk Üniversitesi ve bünyesindeki uzaktan eğitim ile Açık Öğretim Fakülteleri olmak üzere ikinci devlet üniversitesi, ETSO'nun kuracağı üniversite, ardından  vakıf üniversitesi derken, bu sayede ağırlıklı eğitim kenti oluyoruz. Bu Erzurum ve bölgesi için hiç de hafife alınmayacak çok ciddi gelişmedir. Asıl önemli kısmı buraya kazandırılan eğitim vizyonu değil midir?

Unutmamak gerekir ki, toplumların gelişimi eğitime bağlıdır. Eğitime ne kadar önem verilirse o kadar da gelişmişlikten nasip alınır. Yatırım önceliği, öncelik insana yatırımla olmalıdır. İnsanlar eğitilmedikçe kalkınmışlıktan, kalıcı zenginlikten bahsetmek de mümkün olmayacaktır.

Yıllardır hak ettiği yerde olmayan Erzurum, markalaşma yolunu da hızla adımlarla geçeceğe benziyor. Kim bilir sanayi alanında gelişme sağlayamayan Erzurum, eğitimle yani farklı büküm noktasını öne çıkararak kendi dinamiğini ortaya koyacaktır. Hasılı; Erzurum'da güzel gelişmeler yaşanıyor, güzel şeyler oluyor…

Bu konularda ilginizi çekebilir