UND ve RODER, birleşmenin ilk adımını attı
Derneklerin birleşmesi, sektörü 2023 hedeflerini yakalamasını kolaylaştıracak.
İSTANBUL - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER), UND çatısı altında birleşme kararının ilk adımını attı.
İki dernek tarafından ortaklaşa düzenlenen ve birleşme kararının kamuoyuna duyurulduğu iftar yemeğinde konuşan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, bu yemeğin, UND ve RODER'in 2002'den bu yana süregelen bölünmüşlüğünün sona erdirilmesi, iki sektör derneğinin tek çatı altında toplanmasının ilk adımı olarak bilineceğini söyledi.
Dinçşahin, "Güçlü lojistik sektörü, ülkenin en önemli silahıdır. Savaşlar artık ekonomik savaşlar. Bunlarda da güçlü, modern lojistik sektörüne ihtiyaç vardır. Altyapıda çok mesafe kaydedildi. Ancak üst yapılanmada gerilemekteyiz. Kriz ve sonrasında yatırım yapacak gücümüz azaldı. Filolarımız eskiyor ve sektör bu durumda yavaş yavaş eriyor. Nasıl 2023 hedeflerine varırız, onu da bilemiyorum" diye konuştu.
Dinçşahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu düşünceyle UND ve RODER olarak sektörün çıkarı için güçlerimizi birleştirme kararı aldık. Sektörümüzü temsil maksadıyla faaliyet gösteren birden fazla örgüt bulunması, kimi zaman karşımıza tek vücut olarak çıkan rakiplerimiz karşısında elimizi zayıflatırken, elde edebileceğimiz kazanımların yerine enerjimizin boş yere harcanmasıyla sonuçlanmış oldu. UND ve RODER'in yönetim kurulları olarak üyelerimizin de koşulsuz desteğiyle UND çatısı altında birleşme kararı aldık."
Rekabet üstünlüğü var
RODER Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Çobanoğlu da günümüz dünyasında şirketler kıtalararası evlilik yaparken, dernek, federasyon ve konfederasyon çatıları altında bir araya gelirken, lojistik sektöründeki parçalanmanın gücü artırmayıp azalttığını vurguladı.
"Birlikten kuvvet doğar" sözünü anımsatarak, RODER ve UND'yi her iki tarafın ortak kararıyla birleşmeye hazırladıklarını ifade eden Çobanoğlu, sektörün dinamik yapısı, yatırımları, istihdamı, katkısı, faaliyetleriyle uluslararası alanda rekabet üstünlüğüne sahip nadir sektörlerden olduğunu belirtti.
Çobanoğlu, 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefi kapsamında yıllık taşıma gerçekleştiren araç adedini 1 milyondan 3 milyona çıkarmayı hedeflediklerini kaydederek, taşıma yapılan ülkelerde krizin etkisiyle alınan korumacı tedbirlerin, gelecek vadeden doğu pazarlarında etkin olmayı zorunlu kıldığını dile getirdi.
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu da "Bugün artık sözün bittiği yerdeyiz" dedi. Nuhoğlu, 8 yıl önce ayrılan UND ve RODER'in birleşmesinin sektörün geleceği için önemine dikkati çekerek, "2023'te 500 milyar dolarlık ihracatı ve 700-800 milyar dolarlık ithalatı gerçekleştirecek olan bir lojistik sektörünün temelinin atıldığı bugün hepimize büyük görev düşüyor" diye konuştu.
Bakanlar, 'nikaha şahitlik' etti
İftar yemeğinde konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da 'birlikte rahmet, ayrılıkta azap' olduğu prensibini anımsatarak, sektörün iki derneğinin biraraya gelmesi için emek harcayanlara teşekkür etti. Bu birleşmenin önümüzdeki dönemde hem sektör hem de Türkiye ekonomisinin yararına gelişmelere vesile olması temennisini ileten Çağlayan, "Bana göre vuslat gecesi olan bu gecede nikah şahitliği yapmak için burada olmaktan memnuniyetimi ifade etmek istiyorum" dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da UND ile RODER'in birleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.