Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu yeniden

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR'DEN / Tülay TAŞKIN

eskişehir@dunya.com

Eskişehir'in sanatsever Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bundan 10 yıl önce ilin sanayi altyapısını oluşturan oprak sanayi ile ilgili bir uluslararası sempozyum başlatmış ve bunu geleneksel hale getirmek üzere 3 kez tekrarlamıştı. Yapılan mahalli seçimlerde seçilemeyen Ataç'ın ardından sempozyum, iş başına gelen yeni belediye yönetimince gereksiz görüldüğü için yapılmamıştı. Geçen yıl gerçekleştirilen seçimde yeniden seçilen ve görevine kaldığı yerden devam eden Ataç, bizce önemli icraatlarından olan 'Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu'na yeniden start verdi.

İlki 2001 yılında yapılan ve 2002, 2003 yıllarında tekrarlanan Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu'nda, Türkiye'nin ve dünyanın önemli sanatçılarının atölye çalışmaları yaparak, ortaya koydukları eserler, şehirde oluşturulan parkta sergileniyor. Bilimsel toplantılar, sanatsal sergiler, yarışmalar ve konser etkinlikleriyle Eskişehirliler buluşuyor. 14 Haziran'da başlayan ve 27 Haziran'da sona erecek olan sempozyumun önemli bir özelliği de geçen yıl uçak kazasında hayatını yitiren Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu'nun anısına düzenleniyor olması. Sempozyuma Türk sanatçıların yanında İngiltere, Avusturya, Kırgizistan ve Mısır'dan sanatçılar katılıyor. Bu sanatçıların yaptığı eserler kent merkezinde belirlenecek alanlara yerleştirildi. Eskişehir'de faaliyet gösteren iki önemli sanayi kuruluşu Kılıçoğlu Kiremit ve Başak Kiremit ile iki üniversitenin sponsorluk desteği, Kültür Bakanlığı katkılarıyla gerçekleşen sempozyumda, iki hafta süresince, yine bilimsel toplantılar yapılacak, pişmiş topraktan yapılan seramik, geleneksel el sanatları, tuğla ve kiremit sektörünün ürünlerinden oluşan sergiler Eskişehirliler'le buluşturulacak, her gece farklı müzik ve teatral gösteriler yapılacak.

Tepebaşı Belediyesi, bu etkinlikle 1920'li yıllarda gelişmeye başlayan ve kentin ekonomisine önemli katkı sağlayan tuğla- kiremit sanayinin gelişimine destek vermeyi amaçlıyor. Sempozyumun yapılacağı mekanın da önemli bir hikayesi var. Eskişehir'de tuğla- kiremit sanayi 1920'li yıllarda başlamış ve 1927 yılına kadar yurt dışından satın alınan Marsilya tipi kiremit bu yıldan sonra Türkiye'de ilk kez Eskişehir'de üretilmiş. 1927 yılında Kurt Sait ve Muhtar Başkurt'un ortaklığıyla kurulan Kurt Kiremit Fabrikası ile Bulgar Çirkof Kardeşler tarafından kurulan Aslan Kiremit Fabrikası, kiremit üreten ilk işletmeler olmuş. Sempozyum, özüne uygun olarak Kurt Sait'in 1933'de kurduğu Çift Kurt adlı kiremit tesisinin bulunduğu mekanda gerçekleştiriliyor.

Tepebaşı Belediyesi'nin, 7 yıl aradan sonra tekrar başlattığı 4. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun gerek sektöre gerekse sanata katkıları yadsınamaz. Bu yüzden umarız, Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı'nın büyük özverilerle devam ettirdiği ve 15'incisini geçtiğimiz yıl yaptığı Uluslararası Eskişehir Festivali gibi Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu da uzun ömürlü olur, Belediye yönetimleri değişse de "aslolan devamlılıktır" anlayışıyla uzun yıllar sürüp gider.

Bu konularda ilginizi çekebilir