Uluslararası doğrudan yatırım girişi yüzde 25 geriledi
YASED verilerine göre yıl sonundan önce büyük ölçekli bir giriş olmadığı takdirde, UDY girişinin 2009 yılının da altında kalabileceği belirtildi.
İSTANBUL - Türkiye'ye 2010 yılının ilk yarısında uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 25 geriledi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) açıkladığı "Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Değerlendirme Raporu"nda, bu yılın başında uluslararası kuruluşların tahminleri ve global trendler ışığında Türkiye'ye UDY girişlerinde 2010 yılında 2009 yılına göre sınırlı bir iyileşme öngörüldüğü hatırlatıldı.
Global UDY akışlarında pozitif sinyaller görülmeye ve dengeli olmasa da bir toparlanma gözlenmeye başlandığına işaret edilen raporda, Türkiye'ye UDY girişlerinin ise yılın ilk yarısındaki zayıf performansın yıl sonundan önce büyük ölçekli bir giriş olmadığı takdirde, 2009 yılının da altında kalarak 7 milyar doları aşamayabileceğini gösterdiği bildirildi.
Raporda, 2010 yılının ilk yarısında Türkiye'ye UDY girişlerinin 3,2 milyar dolar olduğu, bu rakamın, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 4,3 milyar dolarlık giriş ile karşılaştırıldığında yüzde 25 düşüş anlamına geldiğine dikkat çekildi.
Rapora göre, 2010 yılının ilk yarısındaki 3,2 milyar dolarlık UDY girişinin 1,8 milyar dolarını net doğrudan yabancı sermaye girişleri, 1,4 milyar dolarlık kısmını ise yurt dışında yerleşik kişilerin gayrimenkul alımları oluşturdu.
İlk yarıda enerji sektörü yüzde 25,8 pay ile en fazla UDY girişinin olduğu sektör olurken, imalat sanayi yüzde 22,8 pay ile ikinci alan oldu.
İmalatta yarı yarıya azaldı
Raporda, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında imalat sanayinde UDY girişlerinin yarı yarıya azaldığı dikkat çekerken, imalat sanayi genelinde ana metal ve fabrikasyon metal ürünleri alanındaki girişler yüzde 47,5 ile ilk sırada yer aldı.
Deloitte Türkiye'nin 2010 yılı ilk yarısında gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerine ilişkin açıklamasına göre de toplam değeri yaklaşık 4,5 milyar dolar olan 75 adet işlem gerçekleşti. 2009 yılında krizin etkisiyle oldukça durgunluk yaşayan işlemlerde 2010 ilk yarısında bir miktar hareket gözlemlendi. Beklenti, yıl sonu itibarıyla toplam işlem hacminin 10 milyar doların altında gerçekleşeceği yönünde. Uluslararası yatırımcıların işlemlerdeki payı ise yüzde 25 ile sınırlı kalmış olup, birleşme ve satın alma işlemleri enerji ve finansal hizmetler alanında yoğunlaştı.