Uluslararası 50 giyim markası Türkiye’den daha iyi pamuk istiyor
Türkiye’de son dönemde pamuk üretimi gerilerken, tekstil sektörünün önde gelen markalarının tercih ettiği BetterCotton üretimi iki yılda iki kat arttı. Geçen yıl 60 bin ton olan üretimin bu yıl 68 bin ton olacağı tahmin ediliyor.
Sedat ALP
İZMİR - Bir zamanlar dünyanan en önemli pamuk üreticileri arasındayken, son yıllarda üretim maliyetlerindeki artıştan kaçan üreticinin başka ürünlere yönelmesi nedeniyle, kendi iç talebini bile karşılamaktan uzak pamuk üretim rakamlarına gerileyen Türkiye, H&M, Ikea, Marks&Spencer, Levi’s, Adidas, Nike gibi tekstil sektörünün önde gelen markalarının tercih ettiği Better Cotton (Daha İyi Pamuk) üretimini ise arttırıyor. Türkiye’de ilk olarak 2013 yılında 7 bin 237 hektarda gerçekleşen 34 bin 517 ton kütlü Better Cotton hasadı, 2014 yılında yaklaşık iki kat artışla 60 bin 445 tona çıktı. Üretimin bu yıl ise 68 bin 495 ton olacağı tahmin ediliyor.
Pamuğun olumsuz çevresel ve sosyal etkilerden kurtarılmış ortamda, sektörün geleceğini de güvence altına alacak uygulamalarla üretilmiş hali olan Better Cotton’a olan talebin sürekli artmasının etkisiyle, Türkiye’de de paralel bir üretim artışı olduğunu belirten, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) Genel Müdürü Şükran Bayçura, şu anda Türkiye’den 70 tekstil tedarik zincirinin Better Cotton Inititative (BCI) üyesi olduğunu belirtti ve bu sayının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Better Cotton talebini sürekli arttıran H&M, IKEA, Marks&Spencer, Levi’s, Adidas, Nike gibi tekstil sektörünün önde gelen markalarının BCI’ı desteklediğini hatırlatan Bayçura, “ BCI’a üye olan yaklaşık 50 uluslararası marka sürdürülebilir pamuk olan Better Cotton tedariğinde Türk üreticilerle çalışma hacmini her geçen gün arttırıyor. Şu an Türkiye’de 70 tekstil tedarik zinciri firma BCI üyesidir ve bu sayı her geçen gün artıyor. 2013 sezonunda ilk Türk ‘’BetterCotton’’ pamuğunu hasadının gerçekleştiren IPUD, ilk sezonunda 278 çiftçi ile 7 bin 237 hektardak yaklaşık 14 bin 443 ton lif pamuğa karşılık gelen 34 bin 517 ton kütlü pamuk üretti. 2014 yılında ise 15 üretici birim altında çalışan 534 çiftçi ile 12 bin 712 hektarda yaklaşık 22 bin 969 ton lif pamuğa karşılık gelen 60 bin 445 ton kütlü pamuk üretildi” bilgisini verdi. Şükran Bayçura, dernek olarak bu sezon ise 21 üretici birim altında çalışan 441 çiftçi ile 13 bin 64 hektar alanda gerçekleşen faaliyetler sonucu tahmini 68 bin 495 ton kütlü pamuk üretiminin beklendiğini belirterek, “Ortalama çırçır verimleri üzerinden hesaplandığında bu rakam yaklaşık 26 bin 28 ton lif pamuğa karşılık gelmektedir. 2015 yılında lisanslanan çiftçi ve üretici birimlerimiz, İzmir, Aydın, Antalya, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır şehirlerindendir” dedi.
Çiftçilere BetterCotton üretimi konusunda eğitim veriyor
Bayçura, İPUD’un Türkiye’deki pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kılmak ve sürdürülebilir pamuğu ana ticari ürün haline getirerek Türkiye genelindeki pamuk üretimini daha iyi yönde dönüştürmek amacıyla ‘’BetterCotton’’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üretmek üzere 2014 yılında BetterCotton Inititative (BCI) ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını hatırlatarak, “Bugün BetterCotton 5 kıta ve 20 ülkede üretiliyor. BCI’ın 2020 yılına ilişkin hedefi, dünya pamuğunun yüzde 30’ unun BetterCotton lisanslı pamuk olarak üretilmesidir” bilgisini verdi. IPUD’un, çiftçi ve bu çiftçileri bir arada koordine eden üretici birim seçimi, eğitimi ve kontrolleri kapsamında faaliyetlerini yürüttüğünü dile getiren Şükran Bayçura, derneğin BetterCotton üretim standartlarının izlenmesinin yanında çiftçi ve işçilere BetterCotton üretim standartlarına uygun eğitimler verme ve sürdürülebilir uygulamalar konusunda üretici birimlere de destek olduğunu anlattı. Bayçura, “IPUD, BetterCotton üretiminin olduğu illerdeki çiftçi sayısı ile pamuk ekim alanını arttırmak ve Türkiye’ de pamuk üretimi yapılan diğer illerde de BetterCotton üretimine başlatmayı hedefl iyor. BetterCotton üretimine başlamak isteyen üretici grupları için üretici birim başvuruları Ocak 2016’da başlayacak” dedi.