Uludere'yi unutturmak için yapıldı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbuğ'un tutuklanmasının Uludere olayının geri plana itilmesi için yapıldığını ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un örgüt yöneticiliği ve darbe girişimi suçlamasıyla tutuklanmasını devletin üst kademesi yorumladı. 
Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  "Siyasi otoritenin aldığı kararlar" derken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, " Herkes hukuk karşısında eşittir" diye yorumladı.
İşte eski Genelkurmay Başkanı'nın tutuklanmasıyla ilgili siyasilerin görüşleri:
Kılıçdaroğlu:  Uludere'nin perdelenmesi için yapıldığı belli
Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin, Bugüne kadar AK Parti'nin aleyhine gelişen bir olayın ardından buna benzer operasyonların ortaya çıktığını iddia eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, , "Bu bir tek örnek değil ki onlarca örnek var. Uludere'nin perdelenmesi için bunun yapıldığı belli" dedi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Bu sürecin nerede biteceği belli değil zaten. Bu süreci belirleyen iktidar, Hükümet... Hatırlarsınız Sayın Başbakan 'Ben bu davaların savcısıyım' demişti. Dolayısıyla bu süreç nerede biter, kimi kapsar? AKP'ye yönelik, AKP'yi sıkıştıran, AKP'nin aleyhine olaylar olduğu zaman, AKP belli noktalarda köşeye sıkıştığı zaman, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, savcılar harekete geçecek, birilerini daha içeriye alacaktır. Zamanlamaya öyle bakmamız gerekiyor."
Cumhurbaşkanı Gül: Herkes hukuk karşısında eşittir
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili olarak, ''Hukuk düzeni içinde bir yargılama sürecine şahit oluyoruz. Herkesin hukuk sistemi içinde sorumluluğu vardır. Dolasıyla herkes hukuk karşısında eşittir'' dedi.
Bahçeli: Artık iyice şirazesinden çıktı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un internet andıcı isimli darbe plan ve hazırlığı kapsamında tutuklanması Türkiye'nin karşılaştığı en önemli sorunlarından birisi olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesinin zirvesinde iki yıl görev yapan bir şahsiyetin, terör örgütü kurmaktan ve yönetmekten dolayı böylesi bir yaptırıma maruz kalması çok vahim bir hadise olarak gündeme damgasını vurmuştur.
Elbette suçu kesinleşmeden hiç kimseye suçlu muamelesi yapılamayacağı yürürlükteki hukuk kaidelerinden birisi ve ön önemlilerindendir. Masumiyet karinesi esas alınarak tutukluluğun hak kayıplarına ortam hazırlamaması, peşin hükümler ve ön yargıların sürecin yönünü ve içeriğini tayin etmemesi esas olmalıdır. Artık iyice şirazesinden çıkan darbe soruşturma ve iddialarının nerede duracağı ve kimleri kapsamına alacağı belirsiz ve şaibeli bir duruma gelmiştir."
Atalay: Adaletin adaletli ve çabuk olması gerekir
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Eski Genelkurmay başkanı emekli Org. İlker Başbuğ’un tutuklanmasına ilişkin CNN Türk'e yaptığı yorumda şunları kaydetti: Önemli bir olay. Yargıdaki gelişmeleri görmek durumundayız. Adaletin adaletli ve çabuk olması gerekir.
İlker Başbuğ’u biz atadık. Doğrudur. Ama yürüyen soruşturma çok teknik bir konuda. Ben de ayrıntıyı bilmiyorum. Dosyada neler var bilmek mümkün değil.
Değerli bir çalışma arkadaşımız onda şüphe yok. Biz atadık, bizim iktidarımız döneminde atandı ve uzun yıllar beraber çalıştık. Gerek terörle mücadele olsun gerek MGK’da beraber çalıştık. Onda şüphe yok.
AB Komisyonu: "Darbe soruşturmaları fırsat"
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano: "Komisyon birçok fırsatta darbe planlamakla suçlanan Ergenekon suç örgütü ve diğer yapılanmalara yönelik soruşturmaları Türkiye'de demokratik kurumların uygun işleyişini ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için fırsat olarak gördüğünü vurgulamıştır. Tutuklu yargılama tedbirinin sadece zorunlu durumlarda kullanılması için azami çaba gösterilmelidir. Adli sürecin kalitesi ve sanık haklarına saygı açısından tutuklu yargılama süreleri asgariye indirilmelidir. Kamuoyunun büyük ilgisini çeken bu tür durumlarda bilgiler savcılık ya da mahkemelerce sağlanmalıdır. Bu tür endişelerin giderilmemesi halkta davaların meşruiyetinin sorgulanmasına neden olabilir."
Hüseyin Tanrıverdi: Türkiye'nin demokratikleştiğini gösterir
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi: "İlker Başbuğ'un tutuklanması, Türkiye'nin demokratikleştiğini gösterir. Yargı, görevini yapmaktadır. Delillere, bilgilere dayalı olarak, yargı kendi kuralları çerçevesinde ne yapması gerekiyorsa onu yapmaktadır. Görülüyor ki, Türkiye demokratikleşmektedir. Demokratikleşen ülkede her şey şeffaf bir şekilde yürümekte, bütün açıklığıyla görülmektedir. Demokrasilerde herkes eşittir, bu noktada imtiyaz yoktur, dolayısıyla yargının işine de kimse müdahale edemez."
Davutoğlu: Önemli olan hukuki sürecin en kısa sürede tamamlanması 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: "Hukuki süreçlerde, bu süreç devam ederken peşinen yargılarda bulunmak doğru değil. Önemli olan bu hukuki sürecin en kısa sürede tamamlanması ve gereksiz spekülasyonların önüne geçilmesidir. Ümit ederiz, bu hukuki süreç en kısa sürede tamamlanır ve hukuk devleti önünde bütün vatandaşlar zaten eşit konumdadır. Bu çerçevede ben hukuki sürecin bir an önce tamamlanmasının büyük önem taşıdığı kanaatindeyim."
Çelik: Bu olay basit bir olay değil
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: "1960'dan sonra ilk kez bir Genelkurmay Başkanı tutuklanmış bulunuyor ama bu süreç içerisinde başbakanlar, cumhurbaşkanları, bakanların da yargılandığını biliyoruz. Bir tarafta bir iddia makamı var, diğer tarafta da savunmasını yapacak taraf var. Bu süreç içerisinde olup bitenleri göreceğiz. Bu çerçevede kamuoyu iddiaları, savunmaları görünce daha sağlıklı bilgilenme durumumuz olacak. Şu anda Türkiye Cumhuriyetinde ilk kez böyle bir olayın meydana gelmesi önemli ama iddialar ve savunmalar çerçevesinde bu olayı değerlendirmek doğru olur. Çünkü, içerikten, bilgiden yoksunuz."
İlker Başbuğ'un "Görevimdeyken olsaydı keşke" sözlerine ilişkin "Bu olay basit bir olay değil. Türkiye'de bu noktalarda görev yapmış insanın değerlendirmeleri bu çerçevedeki değerlendirmelerdir, saygı duymak gerekiyor. Bulunulan makam önemli bir makam. Duygusal boyutu da hizmet boyutu da vardır. Hangi şartlar içerisinde sayın eski genelkurmay başkanımızın bu değerlendirmeyi yaptığını dikkate almak gerekiyor" açıklamasında bulundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir